Logo image
Logo image

Redenen waarom je hond geen gebarbecued vlees moet eten

5 minuten
Er zijn enkele voedingsmiddelen die honden niet kunnen verorberen, en die vinden we vaak bij barbecues. Kom er hier alles over te weten.
Redenen waarom je hond geen gebarbecued vlees moet eten
Georgelin Espinoza Medina

Geschreven en geverifieerd door de biologe Georgelin Espinoza Medina

Laatste update: 21 december, 2022

Als we thuis een barbecue houden, is het normaal dat je hond opgewonden raakt van de geuren van het vlees en ander voedsel. Het is ook normaal dat je ze wat van het door ons bereide voedsel wilt geven. Er zijn echter heel belangrijke redenen waarom je hond geen gebarbecued vlees zou moeten eten – weet je welke dat zijn?

Wij mensen zijn dol op onze barbecues, maar we eten vaak voedsel dat onze honden beter niet kunnen eten. Dat komt omdat het schadelijke stoffen voor hun gezondheid bevat.

In dit artikel leggen we in gedetailleerd uit waarom je deze voedingsmiddelen beter niet aan je hond kunt geven. Zo kun je jezelf goed te informeren en te voorkomen dat je in de verleiding komt ze iets schadelijks aan te bieden.

Welke voedingsmiddelen horen bij een barbecue?

Barbecues kunnen van land tot land verschillen, maar het belangrijkste voedsel dat we er bij eten is vlees. Dat kan rund-, varkens-, lams-, kippen-, of zelfs vis en zeevruchten zijn. Ook worstjes zijn gebruikelijk.

Het vlees wordt boven een vuur of sintels gekookt en kan vergezeld gaan van soepen, salades, sauzen, tortilla’s enz. Bovendien is het gebruikelijk om te genieten van wijn, bier en bepaalde andere lekkernijen om het gezellig te hebben met familie en vrienden.

Waarom je hond geen gebarbecued vlees moet eten

Some figure

Hoewel honden een dieet kunnen hebben op basis van dierlijke eiwitten, met wat koolhydraten, fruit en groenten, is het geen goed idee om ze bepaald voedsel aan te bieden dat we bij een barbecue aantreffen. Dit zijn de redenen daarvoor.

Zout en kruiden, de eerste reden waarom je hond geen gebarbecued vlees moet eten

Als we een barbecue doen, voegen we zout en verschillende kruiden aan het vlees toe, afhankelijk van de smaak en gewoonten van elke persoon of plaats. Feit is dat sommige van deze stoffen schadelijk kunnen zijn voor honden. Op zijn minst moeten ze met mate gegeten worden. Bepaalde specerijen veroorzaken bij onze huisdieren maagirritaties, die braken, kolieken en zelfs diarree veroorzaken.

Wat zout betreft, dat moet in gecontroleerde doses worden geconsumeerd, want als het in het dieet van de hond wordt overschreden kan het nierproblemen veroorzaken, naast andere ernstige complicaties.

Als een van de gebruikte specerijen knoflook is, wordt de situatie nog moeilijker, want dat heeft giftige stoffen voor hun lichaam. Dit voedingsmiddel kan bloedarmoede veroorzaken, wat schadelijk is voor hun gezondheid.

Worstjes zijn ook zoute, gekruide en vette spijzen die onze trouwe vrienden beter niet kunnen eten.

Overtollig vet

Een ander ongunstig punt in een barbecue is dat er veel lipiden in kunnen zitten voor onze honden. Een overdaad aan oliën en vette stukken vlees is niet aan te bevelen in een voedzaam dieet. Bovendien veroorzaken ze hart-, lever- en pancreasproblemen, iets wat vermeden kan worden door gezonde maaltijden aan te bieden.

Botten veroorzaken ook schade

Op dezelfde manier moet voorzichtigheid betracht worden met botten, want ze kunnen schade veroorzaken bij onze huisdieren, vooral als het kleine rassen of minirassen zijn. Dit is nog een reden waarom je hond geen gebarbecued vlees moet eten.

Sommige begeleidende voedingsmiddelen hebben giftige stoffen voor honden

Net zoals zout en specerijen stoffen hebben die niet geschikt zijn voor onze honden, zijn er ook andere voedingsmiddelen met giftige en schadelijke elementen. Onder hen hebben we:

  • Uien. Deze behoren tot dezelfde groep als knoflook (Allium), en kunnen ook bloedarmoede bij honden veroorzaken, dankzij de samenstellende bestanddelen, zoals natriumthiosulfaat.
  • Avocado’s. Deze bevatten een giftige stof die persine heet, en die in het zaad zit, ook in de bladeren en andere delen van de plant. Als er tijdens de barbecue een salade of saus met dit voedsel bereid wordt, moeten we voorzichtig zijn met ons huisdier.
  • Chocolade, koffie, frisdranken en zoetigheden. Deze producten, die heel gewoon zijn bij menselijke festiviteiten, kunnen heel schadelijk zijn voor honden. Ze bevatten giftige stoffen zoals methylxanthines, theobromines en cafeïne die de spijsvertering, het hart en het zenuwstelsel aantasten en in bepaalde doses dodelijk kunnen zijn. In snoepjes zit xylitol, dat bij honden een lage suikerspiegel veroorzaakt, en ook kleurstoffen en andere schadelijke stoffen.
  • Noten. Hoewel noten een goede keuze zijn als tussendoortje tijdens een barbecue, verteren onze huisdieren hun eiwitten niet op dezelfde manier als wij. Zo veroorzaken ze ongewenste darmstoornissen.
  • Druiven of rozijnen. Ook een heel gewoon tussendoortje op feestjes en bijeenkomsten. Hoewel mensen van deze lekkernij genieten, zijn ze giftig voor honden, omdat ze stoffen bevatten die nierinsufficiënties veroorzaken.
  • Sterke drank. Nog een verboden voedingsmiddel voor honden, zoals je je kunt voorstellen – het kan hun zenuwstelsel aantasten, zelfs in kleine doses.

Andere belangrijke verontreinigingen

Some figure

Een ander belangrijk punt om rekening mee te houden is ons huisdier geen rauw vlees aan te bieden. Dat kan namelijk bacteriën bevatten, zoals salmonella, E. coli of listeria bacteriën, maar ook parasieten zoals die welke trichinellose veroorzaken. Hoewel het waar is dat er hondendiëten bestaan op basis van ongekookte vleesproducten, moet je toch zeker zijn van de kwaliteit ervan. Dit om ziekten te voorkomen.

Op dezelfde manier moet je opletten of je huisdier allergisch is voor een voedingsmiddel, zoals tarwe. In deze gevallen moet je extreme maatregelen nemen als je die ingrediënten op je barbecue hebt.

Je hond moet geen gebarbecued vlees eten, omdat het schadelijke ingrediënten voor zijn gezondheid kan bevatten. Er zijn echter wel andere opties die je met de tijdens je barbecue kunt delen.

Kies ervoor om enkele maaltijden klaar te maken die ze wel kunnen eten, geef ze stukjes goed verhit, mager, ongekruid vlees, en heb specifieke traktaties voor ze bij de hand. Op die manier zal ook je huisdier genieten van die speciale gezinsmomenten rond de barbecue.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Gugler, K., Piscitelli, C., & Dennis, J. (2013). Hidden dauger in the kitchen: common foods toxic to dogs and cats. Compendium, continuing Education for Veterinarians. https://vetfolio.s3.amazonaws.com/32/8b/ccb316ed402ba0bae018194361f6/clinical-view-39-hidden-dangers-in-the-kitchen-common-foods-toxic-to-dogs-and-cats.pdf
  • Kovalkovičová, N., Sutiaková, I., & Šutiak, V. (2009). Some food toxic for pets. Interdisciplinary Toxicology, 2(3), 169–176.
  • Ortega, M. (2017). Triquinelosis. Ciencia, 68(1), 74-77.
  • Salgado, B., Monteiro, L., & Rocha, N. (2011). Allium species poisoning in dogs and cats. The Journal of Venomous Animals and Toxins including Tropical Diseases, 17(1), 4-11.
  • Sillero, M. (2019). Mitos y dietas alternativas en perros y gatos. Revisión sobre sus efectos y recomendaciones. [Tesis de grado, Universidad Católica de Valencia]. https://riucv.ucv.es/bitstream/handle/20.500.12466/58/Mara_Sillero_Vizcaino_pdf.pdf?sequence=5

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.