Hoeveel water heeft een hond nodig per dag?
Beoordeeld en goedgekeurd door de bioloog Samuel Sanchez
Hoewel de meeste baasjes het belang van waterconsumptie bij honden inzien, is het niet zo gemakkelijk om de precieze hoeveelheid water te weten die een hond per dag nodig heeft. In dit artikel gaan we je vertellen hoe je dit kunt berekenen en ervoor kunt zorgen dat je hond goed gehydrateerd blijft, wat essentieel is voor zijn gezondheid.
Water is een heel eenvoudige voedingsstof, maar het voortbestaan van alle levende wezens hangt ervan af. Dat komt omdat het van vitaal belang is voor optimale primaire biochemische processen die in ons lichaam kunnen plaatsvinden. Deze vloeistof helpt naast vele andere dingen bij:
- het regelen van de lichaamstemperatuur.
- het verwerken van voedsel.
- het afvoeren van afvalstoffen.
- het smeren van de weefsels.
Hoeveel water heeft een hond per dag nodig ?
Er is geen precieze hoeveelheid water die honden nodig hebben. Ze moeten echter wel vers water tot hun beschikking hebben voor wanneer ze het nodig hebben. Maar als je verhoudingen moet meten, schatten deskundigen dat honden tussen de 60 en 70 milliliter water per dag per kilogram gewicht nodig hebben.
Zelfs dan kan deze maat variëren in tijden als de zomer, wanneer honden meer water zullen drinken dan normaal. De hoeveelheid varieert ook met de levensstijl, vooral als de jouwe een erg lichamelijk actieve hond is.
Hoe bereken je de hoeveelheid water?
De gemakkelijkste manier om uit te rekenen hoeveel water honden nodig hebben is naar gewicht, met de regel die we hierboven noemden: 60-70 milliliter per kilogram. Dit is echter niet de enige manier om een ruwe schatting te maken.
Deskundigen zeggen dat het mogelijk is om de benodigde hoeveelheid water te bepalen aan de hand van hoeveel droogvoer de hond eet. Je moet het gewicht van het droogvoer (in kilo’s) vermenigvuldigen met 2,5. en dat geeft je hoeveel water je moet geven. Bijvoorbeeld, als je hond 1 kg droogvoer per dag eet, moet je 2,5 liter water per dag geven.
Hoe weet ik of een hond uitgedroogd is?
Je hond de hoeveelheid water geven die hij nodig heeft is geen garantie dat hij het ook werkelijk zal drinken. De meeste baasjes merken pas dat hun hond niet genoeg water gedronken heeft als hij ziek wordt of tekenen van uitdroging vertoont, waaronder de volgende:
- Droge snuit en tandvlees: De snuit en het tandvlees van een hond moeten vochtig blijven. Worden deze plekken dus droog of “plakkerig,” dan kun je mogelijke uitdroging vermoeden. Kijk ook naar de kleur van het tandvlees (het hoort roze te zijn, niet rood of wit).
- Donkere urine: Een goed gehydrateerde hond zal geen donkere of troebele urine hebben en die zou ook niet sterk mogen ruiken. Als je ziet dat de urine van je hond zo is, dan moet je mogelijke infecties uitsluiten (naast uitdroging).
- Ingezakte ogen: Dit symptoom wijst op uitdroging, dus controleer de ogen van je hond als je vermoedt dat hij niet genoeg water drinkt.
- Verlies van elasticiteit van de huid: Net als bij mensen weerspiegelt ook de huid van een hond zijn mate van hydratatie. Controleer deze toestand door zachtjes in de rug van je hond te knijpen. Als het even duurt voor de huid weer de oorspronkelijke vorm heeft, vermoed je uitdroging.
- Versnelde ademhaling: Dit is een van de symptomen die eigenaars het meest verontrusten. Het treedt op als uitdroging de organische werking van het huisdier aantast.
Wacht niet te lang met je hond naar de dierenarts te brengen als je merkt dat hij geen water meer drinkt en tekenen van ziekte vertoont. Het is het beste om de oorzaak van de uitdroging te achterhalen en je hond professioneel te laten behandelen voor zijn leven in gevaar is.
Watergerelateerde ziekten bij honden
Tot nu toe hebben we het gehad over onvoldoende waterinname. Maar wat gebeurt er als je hond te veel drinkt of helemaal stopt met water drinken? Het is gebruikelijk dat baasjes gealarmeerd zijn als ze merken dat hun hond geen water drinkt. Ze zijn echter geneigd om te kalmeren als ze zien dat de hond weer genoeg drinkt.
Het moet echter duidelijk zijn dat beide gedragingen een teken kunnen zijn dat er iets mis is met hun gezondheid. Hier zijn enkele ziekten die met dit gedrag bij honden te maken hebben.
- Dwangmatig drinken. Deze stoornis wijst op een dringende behoefte om water te drinken. De consumptie is dwangmatig en buitensporig. Het kan veroorzaakt worden door mentale problemen bij de hond of, zoals onderzoek suggereert, een symptoom van verlatingsangst zijn.
- Polydipsie. Polydipsie is een toestand van overmatige dorst die over een lange periode optreedt. Het komt veel voor bij diabetische of bedwelmde honden en gaat gepaard met overmatig urineren (polyurie).
- Adipsie waterverlies. Dit is de afwezigheid van wateropname die gepaard gaat met het ontbreken van dorstsignalen. Het kan een symptoom zijn van ernstige ziekten zoals hydrocephalus, aangeboren afwijkingen, tumoren in de hypothalamus, of cerebrovasculaire problemen.
Tips om de wateropname bij honden te bevorderen
Als een eigenaar merkt dat een hond niet de hoeveelheid water opneemt die hij of zij nodig heeft, dan kan hij enkele strategieën toepassen om hem daartoe te motiveren. Het hoeft niet alleen water te zijn. Het is namelijk ook mogelijk om het dagelijkse vochtpercentage aan te vullen met bepaalde voedingsmiddelen. Denk daarbij aan producten zoals de volgende:
- Groenten en fruit. Vooral de soorten met een goed percentage water, zoals o.a. wortels, pompoen, appels, en papaja, zijn ideaal.
- Natvoer. Afhankelijk van het merk bevat dit voedingssupplement ongeveer 70% water, dus het helpt je huisdier gehydrateerd te blijven tijdens het voeden.
Ga bovendien na waarom je hond niet graag water uit zijn kom drinkt. Het materiaal waarvan de kom gemaakt is kan het water een nare smaak geven. Dat is iets wat vaak gebeurt met plastic drinkkommen.
Het is ook mogelijk dat de hond zich meer aangetrokken voelt tot stromend water. Overweeg in dat geval een fontein of automatische drinkbak te installeren die het water voortdurend ververst.
Hoeveel water geef je je hond per dag?
Nu je meer weet over hoeveel water honden nodig hebben, kun je nagaan of je huisdier elke dag de juiste hoeveelheid drinkt. Zo niet, probeer dan enkele van de tips die we je gegeven hebben om ze te stimuleren te drinken. Als je symptomen van uitdroging of ziekte opmerkt, ga dan naar een deskundige.
Bedenk anderzijds dat er speciale omstandigheden zijn waarin de hond zijn wateropname zal moeten verhogen of verlagen. Zo hebben zogende honden meer vocht nodig, evenals dieren die bij intense fysieke training betrokken zijn.
Wat het geval ook is, houd een of twee drinkbakjes vol met vers water beschikbaar, zodat je hond bij het vocht kan wanneer hij wil. Als je er niet zeker van bent of je hond wel zoveel drinkt als zou moeten, volg hem dan in de loop van een paar dagen.
Noteer hoeveel water je ze geeft, en hoeveel ze per dag verbruiken en toon de gegevens zo nodig aan een dierenarts.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Camps, J. Agua, es imprescindible que los perros bebas ‘ad libitum’. El mundo del perro.
- Requerimientos Nutricionales en Perros y Gatos.
- Peñaranda, D. Ansiedad por separación en caninos llevado al lenguaje repertorial. Fundación Universitaria Escuela Colombiana de Medicina Homeopática Luis G. Páez. 2015.
- Mª T. Verde Arr-ibas, Mª C. Marca Andrés, S. García Belenguer, J. Aznar Chicote, C. Aceña Fabián, R. Díez González. Síndrome poliuria-polidipsia: ¿Cómo abordaría el diagnóstico? Revista de AVEPA. Vol. 9, Nº 2-1989.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.