Wat zijn de voordelen van wortels voor honden?
Geschreven en geverifieerd door de bioloog Cesar Paul Gonzalez Gonzalez
Het dieet van een huisdier heeft een grote invloed op zijn gezondheid. Daarom kiezen sommige baasjes ervoor om het voedsel van hun honden te variëren en er enkele verse groenten in te verwerken die hun verschillende voordelen geven, zoals wortels, sla en broccoli.
Wortelen staan bekend als een van de meest heilzame voedingsmiddelen voor de gezondheid van mens en hond. Dit is te danken aan het feit dat ze een grote verscheidenheid aan voedingsstoffen bevatten die nuttig zijn voor onze stofwisseling. Lees verder en kom meer te weten over de gezondheidsvoordelen van wortels voor honden.
Wat zijn de voordelen van wortels voor honden?
De nederige wortel of wilde peen (Daucus carota sativus) is een plantensoort die bekend staat om zijn verdikte en langwerpige oranje wortels. Dit komt omdat de plant een flinke hoeveelheid voedingsstoffen en vitamines in de wortel opslaat, waardoor hij uiteindelijk dikker en vleziger wordt.
De belangrijkste bestanddelen van de wortel zijn koolhydraten, carotenoïden, en vitamine A. Dit zijn de belangrijkste, en zijn degenen die de wortel bij het eten die “zoete” smaak geven, en ook de oranje kleur veroorzaken die typisch is voor deze groente.
De carotenoïden en vitamine A brengen de gezondheidsvoordelen voort, want deze moleculen zijn actief betrokken bij de stofwisseling van een hond. Daarom kan het voldoende eten van wortelen de gezondheid van een hond op de volgende manieren ten goede komen:
- Verbetering van de energieprestatie. Koolhydraten zijn de belangrijkste bron van energie in de stofwisseling.
- Bescherming van de gezondheid van de ogen. Vitamine A (Engelse link) dient als een essentieel element voor de aanmaak van fotoreceptoren (die verantwoordelijk zijn voor het interpreteren van visuele prikkels).
- Verbetering van de spijsvertering. Alle groenten bevatten vezels, die de darmtransit en de opname van voedingsstoffen bevorderen.
- Vermindering van tandsteen. De hardheid van wortelen dient ook als schuurmiddel dat de tanden van honden reinigt .
- Huid en slijmvliezen in goede conditie houden. Carotenen hebben een antioxiderende en beschermende functie, dus ze zijn heel nuttig voor de opperhuid en slijmvliezen.
- Versterking van het immuunsysteem. Volgens een artikel (Engelse link) in het Tijdschrift voor Veterinaire Interne Geneeskunde artikel verbetert de consumptie van carotenoïden de immuunrespons van het lichaam.
Hoe wortels aan honden geven
Hoewel wortels rauw gegeten kunnen worden, is het het beste ze gekookt en in kleine stukjes aan honden te geven. Dit maakt ze niet alleen smakelijker, maar vergemakkelijkt ook de spijsvertering en geeft voedingsstoffen gemakkelijker vrij. Bovendien elimineert het kookproces bacteriën en sommige parasieten die het huisdier kunnen infecteren.
Dit impliceert niet dat het slecht is om rauwe wortels aan een hond te geven. In feite kiezen sommige baasjes ervoor dit te doen, omdat de hardheid van de groente het schurende effect creëert dat zijn tanden reinigt. Het is echter van cruciaal belang het voedsel goed schoon te maken en te ontsmetten om achtergebleven ziekteverwekkers uit de kweek te verwijderen.
Je moet voorkomen dat je natuurlijk voedsel mengt met hun gewone voer, want het verteringsproces is voor beide voedingsmiddelen verschillend. Reken bij voorkeur een interval van minstens 7 uur tussen het ene en het andere. Zo voorkom je spijsverteringsproblemen en geniet je huisdier meer van de afzonderlijke rantsoenen.
Ideale porties
Zoals met alle voedingsmiddelen gelden de voordelen van wortelconsumptie alleen als de hond er voldoende van eet. Het grootste probleem met deze groente is het koolhydraatgehalte, dat bij overmaat gezondheidsproblemen en zelfs zwaarlijvigheid kan veroorzaken.
De hoeveelheid wortel die de hond aangeboden krijgt moet goed gecontroleerd en in de gaten gehouden worden. Afgezien van het feit dat het gezondheidsconflicten kan veroorzaken, verteren niet alle honden het goed.
Daarom hangt het rantsoen af van de smaak, tolerantie en grootte van het dier. In het algemeen moet een adequate consumptie 20 gram per 10 kg gewicht zijn, maar het kan naar behoefte verhoogd of verlaagd worden.
Als wortels in overmaat worden gegeten, kunnen honden last krijgen van carotenemie door de overmaat aan carotenen in hun lichaam. Deze aandoening is meestal niet ernstig of riskant, maar heeft een negatieve invloed op de lever en kan de aanwezigheid van andere pathologieën in dit orgaan vergemakkelijken.
Pas op voor voedselallergieën
Helaas is vers voedsel niet geschikt voor alle honden, want sommigen krijgen allergische reacties bij het consumeren ervan. In feite wordt geschat dat 10-15% van de wereldbevolking van hondachtigen (Engelse link) aan voedselallergieën lijdt. Daarom is het belangrijk te bevestigen dat ze geen problemen zullen krijgen bij het eten van wortels.
Om allergieën uit te sluiten, kun je de hond het beste een klein stukje wortel aanbieden en een paar minuten wachten om te zien of hij een van de volgende symptomen vertoont:
- Overmatige jeuk (intens krabben)
- Voortschrijdende ontsteking
- Moeite met ademhalen
- Overmatig kwijlen
- Overgeven
- Toevallen
- Niezen
- Irritatie van de ogen
Als een of meer van deze waarschuwingssignalen verschijnen, ga dan onmiddellijk naar de dierenarts. Daarentegen, als ze geen nadelige reactie vertonen, kun je het rantsoen verhogen tot de hoeveelheid die we hierboven vermeld hebben. Wees echter heel voorzichtig en houd je huisdier in de gaten.
Zoals je ziet, bieden wortelen veel verschillende gezondheidsvoordelen voor honden. De consumptie ervan moet echter altijd in de gaten gehouden worden en mag nooit overdadig zijn. Anders kan de gezondheid van de hond in gevaar komen en zelfs gevolgen op lange termijn hebben.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Turner, R. G. (1934). Effect of prolonged feeding of raw carrots on vitamin A content of liver and kidneys in the dog. Proceedings of the Society for Experimental Biology and Medicine, 31(7), 866-868.
- Massimino, S., Kearns, R. J., Loos, K. M., Burr, J., Park, J. S., Chew, B., … & Hayek, M. G. (2003). Effects of Age and Dietary β‐Carotene on Immunological Variables in Dogs. Journal of veterinary internal medicine, 17(6), 835-842.
- Bhagat, R., Sheikh, A. A., Wazir, V. S., Mishra, A., & Maibam, U. (2017). Food allergy in canines: A review. Journal of Entomology and Zoology Studies, 5(6), 1522-1525.
- Verlinden, A., Hesta, M., Millet, S., & Janssens, G. P. J. (2006). Food allergy in dogs and cats: a review. Critical reviews in food science and nutrition, 46(3), 259-273.
- Dopierała, Marta & Andraszek, Katarzyna. (2019). THE MOST COMMON ALLERGIC DISEASES IN DOGS. Folia Pomeranae Universitatis Technologiae Stetinensis Agricultura, Alimentaria, Piscaria et Zootechnica. 348(49)1. 47-56. 10.21005/AAPZ2019.49.1.05.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.