Hoe zit dat: wat eten stieren eigenlijk?
Beoordeeld en goedgekeurd door de bioloog Samuel Sanchez
Wereldwijd bekend om stierengevechten, rundertentoonstellingen en landbouwwerk, zijn stieren een van de meest onmisbare dieren voor het vee- en landbouwleven. Zoals alle dieren vereist hun welzijn een juist dieet, en dus is vragen naar wat stieren eten de eerste stap als je ze in gevangenschap wilt houden.
Het antwoord op deze vraag is echter ingewikkelder dan het op het eerste gezicht lijkt, en heeft te maken met aspecten als de voedingsstoffen en specifieke hoeveelheden voedsel die stieren moeten consumeren. Hier volgen de voornaamste elementen waaruit het dieet van deze grote runderen bestaat.
Wat eten stieren?
Stieren eten een tamelijk beperkt scala aan voedingsmiddelen. De basis van hun dieet in de natuurlijke omgeving en in gevangenschap is gras, en het is een herbivoor. Deze grote runderen nemen in hun menu ook voedsel op basis van vezels en peulvruchten op. Het krachtvoer bestaande uit tarwe, sorghum, gerst, rijst en andere ingrediënten.
Met dit voedsel wil men bereiken dat de voedingsontwikkeling van de stier het meest geschikt is. Daarom moeten deze vetarm zijn en aangemaakt met natuurlijke grondstoffen die de spijsvertering vergemakkelijken. Ook moet in tijden van droogte voor goede voeding gezorgd worden door hooi of droog gras (dat zorgvuldig bewaard is om de woekering van bacteriën te voorkomen).
Er zijn enkele stoffen die stieren wel eten, maar niet kunnen verteren (zoals ligninen en tannine). Daarentegen zijn de meest geconsumeerde planten uit de grassenfamilie die in de wei voorkomen, zoals witte klaver, rode klaver en luzerne, die een goede bron van stikstof zijn.
Veehouders geven soms voedingssupplementen aan stieren om ze vet te mesten en hun groeisnelheid te verhogen. Ze kunnen ook eiwit- of energieconcentraten aangeboden krijgen die vitaminen en mineralen bevatten.
Voedingsbehoeften
Tijdens de winter en de herfst moeten stieren de nodige hoeveelheid voer krijgen. Zo neemt hun lichaamsconditie niet af tijdens deze perioden van grasschaarste. Ook overvoeding kan stieren overgewicht bezorgen, waardoor de kwaliteit van het sperma en de paringsmogelijkheden afnemen.
Stieren hebben, net als sommige andere runderen, geen supplementen nodig met wateroplosbare vitamines zoals B1, B3, B12 en C. Dat komt omdat de bacteriën in hun spijsverteringskanaal in staat zijn ze zelf te synthetiseren.
Daarom is het raadzaam de optimale hoeveelheden voer aan te bieden om de gezondheid van het vee niet te schaden. De voedingsbehoeften van dit zoogdier variëren naar gelang van het lichaamsgewicht, maar in het algemeen is een goed percentage calcium, kalium, fosfor en verteerbare eiwitten onontbeerlijk.
Wat eiwitten betreft, de belangrijkste bron daarvan wordt gevonden in de vaste resten die ontstaan bij de extractie van olie uit zaden of oliehoudende vruchten. De bekendste zijn zonnebloem-, soja- en lijnzaadolie. Dit voedingsalternatief is geëvolueerd uit het dierlijke meel dat in de 20e eeuw als eiwitconcentraat werd gebruikt.
Vallen stieren mensen aan?
Het is waar dat stieren meermalen mensen hebben aangevallen. Dat hebben ze echter niet gedaan met de bedoeling zich aan hen tegoed te doen. Deze runderen zijn herbivoren. De aanvallen zijn meestal het gevolg geweest van activiteiten als stierengevechten en andere tradities waarbij het dier wordt opgehitst om de mens te achtervolgen.
Het spijsverteringsstelsel van stieren
Zoals hierboven vermeld, besteden stieren veel tijd aan eten; een volwassen stier besteedt zo’n 8 tot 9 uur per dag aan eten (net als koeien). Het proces begint met het vastgrijpen van het voer met hun tong en onderste snijtanden. Tijdens het kauwen wordt speeksel geproduceerd, dat het voedsel naar de maag helpt afdalen.
Stieren (net als andere herkauwers) braken echter uit wat ze aten, om het opnieuw te kauwen en af te breken. Een van de grote eigenaardigheden van de stierenmaag is dat hij in 4 delen verdeeld is: 3 zijn gewijd aan herkauwen en 1 aan het hoofdreservoir. Deze opdelingen stellen de stier in staat voordeel te halen uit plantaardige koolhydraten (zoals cellulose).
De dunne darm van stieren is verantwoordelijk voor de vertering en de opname van voedingsstoffen. De dikke darm fermenteert het niet-opgenomen voedsel en de dikke darm absorbeert het resterende water en de mineralen. Tenslotte vangt het rectum het laatste afval op en hoopt de uitwerpselen op om uitgescheiden te worden.
Zoals je kunt begrijpen, eten stieren maar beperkt voedsel, maar het zit vol voedingsstoffen en vitaminen. Dit verzekert hun welzijn, groei en energie voor de activiteiten op de veefokkerij of deelname aan shows.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Bartolomé Rodríguez, D. J., Alonso De La Varga, M. E., García García, J. J., Posado Ferreras, R., Gómez, L., & Gaudioso Lacasa, V. R. Efecto del sistema de alimentación aplicado en el toro de lidia sobre diversos parámetros indicadores de alteración ruminal.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.