De risico's van zuivelproducten voor je huisdier
Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García
Er zijn mensen die zeggen dat mensen de enige soort zijn die dagelijks melk consumeert die afkomstig is van andere soorten. Er zijn ook mensen die deze gewoonte echter aan hun huisdier doorgeven door hun honden of katten zuivelproducten aan te bieden. Je moet weten dat zuivelproducten risico’s met zich meebrengen die hun lichaam kunnen beschadigen.
Pasgeborenen hebben melk van hun moeder nodig, maar het aanbieden van koemelk aan een andere diersoort kan spijsverteringsproblemen veroorzaken. Diarree of obstipatie zijn de meestvoorkomende problemen.
Risico’s van zuivelproducten voor het spijsverteringsstelsel van je huisdier
Als je het over babydieren hebt, dan zul je merken dat zowel je pups als kittens nog steeds honger hebben na het drinken van koemelk. Dit geldt vooral als ze de speenfase niet op het juiste moment hebben kunnen voltooien. Moedermelk van honden en katten heeft een veel hoger voedingsgehalte in vergelijking met koemelk.
De andere risicofactor van zuivelproducten voor je huisdier is dat koemelk veel lactose bevat. Lactose is een suiker-eiwit. Lactase-enzymen zijn nodig om de spijsvertering te laten plaatsvinden. Deze enzymen maken de afbraak van eiwitten in het darmkanaal mogelijk.
Honden en katten hebben niet de benodigde hoeveelheid lactase in hun maag om lactose goed te verteren. Dit kenmerk kan verschillende spijsverteringsproblemen veroorzaken, zoals koliek en diarree. Het kan ook voedsel onevenwichtigheden veroorzaken die andere voedselintoleranties kunnen veroorzaken.
Pups hebben waarschijnlijk de minste tolerantie voor lactose in koemelk. Katten kunnen er echter ook allergisch voor zijn of bijwerkingen krijgen. Deze problemen treden meestal ongeveer na 10 tot 12 uur op, nadat ze koemelk hebben geconsumeerd of iets dat ermee is gemaakt.
Houd er rekening mee dat een geval van diarree meer complicaties kan veroorzaken, vooral bij pups. Pups en kittens met diarree kunnen gemakkelijk ondervoed of uitgedroogd raken.
Als je twijfelt over het voeren van een pup of kitten die nog gespeend moet worden, dan zijn er een aantal dierenartsen en dierenwinkels die zuigelingenvoeding voor dieren verkopen.
Ze worden meestal als poeder verkocht, dus ze zijn gemakkelijk te bereiden. Een andere optie voor pups die gespeend moeten worden is lactosevrije koemelk. Je vindt dit in de meeste supermarkten.
Kun je je huisdier kaas of yoghurt geven?
Er is minder risico in zuivelproducten die van koemelk zijn afgeleid, zoals yoghurt of kaas. De hoeveelheid lactose is aanzienlijk lager in deze bijproducten, waardoor ze voor zowel katten als honden beter te verdragen zijn. Dat betekent niet dat er geen dieren zijn die gevoeliger zijn en negatieve reacties zullen hebben.
Houd er ook rekening mee dat kaas en yoghurt calcium bevatten die de behoeften van je huisdier overtreffen. Te veel calcium of eiwit kan bij honden en katten botaandoeningen veroorzaken.
Een aantal dierenartsen raden af en toe yoghurt aan. Lactobacilius acidophilus is een actieve bacteriecultuur die de darmflora van je huisdier ten goede kan komen. Met de juiste hoeveelheid yoghurt kun je je huisdier helpen als hij last heeft van zijn maag of van diarree.
Het wordt niet aanbevolen om ze elke 12 uur meer dan één eetlepel yoghurt te geven. Om het risico op contra-indicaties te verminderen, moet de yoghurt natuurlijk en suikervrij zijn. Als je huisdier het op een lege maag eet, moet de aanbevolen hoeveelheid een halve kop zijn.
Je huisdier zal waarschijnlijk dol zijn op kaas. Kaas heeft echter dezelfde risico’s als melk en yoghurt. Als je deze producten aan je hond of kat wilt geven, geef ze dan magere kazen, want die kunnen ze makkelijker verteren.
Kwark is een lichte optie voor je huisdier. Onthoud dat elk type zuivel een allergische reactie bij je huisdier kan veroorzaken. Het is dus het beste om zoveel mogelijk te voorkomen dat je je huisdieren zuivelproducten geeft.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.