Logo image
Logo image

Hoe zit dat: kunnen papegaaien tomaten eten?

4 minuten
Kunnen papegaaien tomaten eten? Ja, maar alleen af en toe. Bovendien mogen ze nooit groene tomaten krijgen, want die zijn giftig.
Hoe zit dat: kunnen papegaaien tomaten eten?
Laatste update: 29 december, 2021

Kunnen papegaaien tomaten eten? Deze vraag heb je je waarschijnlijk wel eens gesteld als je met een exotische vogel samenleeft. Hoewel ze zich hoofdzakelijk met plantaardig materiaal voeden, zijn niet alle vruchten en groenten geschikt voor papegaaiachtigen.

In het specifieke geval van tomaten is het heel waarschijnlijk dat je op het internet tegenstrijdige informatie gevonden hebt: sommigen zeggen dat het helemaal verboden is en anderen zeggen dat er niets ergs gebeurt als papegaaien tomaten eten.

Dus, wat is het juiste om te doen? Hoewel de meningen onder deskundigen ook uiteenlopen, is er geen absoluut antwoord. Maar er zijn wel bepaalde overwegingen die je in gedachten moet houden. In het volgende artikel kom je meer over dit onderwerp te weten.

Kunnen papegaaien tomaten eten?

Papegaaien zijn omnivore dieren. Maar behalve af en toe een nietsvermoedend insect dat ze in het wild tegenkomen, bestaat hun dieet strikt uit zaden, vruchten en groenten.

Wanneer een papegaaiachtige buiten zijn natuurlijke habitat gehouden wordt, zijn de groenten die in zijn eigen omgeving voorkomen misschien niet voorhanden. Daardoor kan het voorkomen dat de vraag rijst of hij bepaalde voedingsmiddelen wel kan eten.

Tomaten zijn, zoals elke vrucht, een bron van vitaminen en mineralen die heilzaam zijn voor het lichaam. Ze bevatten met name de vitamines C, B, E, betacaroteen en foliumzuur, en de mineralen kalium, magnesium, ijzer en fosfor. Papegaaiachtigen profiteren zonder problemen van al deze micronutriënten.

Kunnen papegaaien dus tomaten eten? Het antwoord is ja, hoewel het uit het dieet weren ervan bij twijfel het dier ook geen kwaad kan. Zoals met elk ander soort voedsel, moet je het niet in grote hoeveelheden of te vaak aanbieden.

Some figure

Welke soorten tomaten zijn giftig voor papegaaien?

We moeten echter een punt maken over deze kwestie. Tomaten bevatten een stof die solanine heet, een alkaloïde die in sommige solanaceeën voorkomt, vooral in de bladeren, vruchten, en knollen. Het is een bitter smakende stof met pesticide-eigenschappen. Deze stof maakt deel uit van het afweersysteem van de plant tegen insecten en andere dieren.

Solanine is giftig voor papegaaien. Het wordt echter in hogere concentraties gevonden in tomaten die groen zijn. Naarmate de vrucht rijper wordt, neemt de concentratie solanine af. Daarom zijn rijpe tomaten, ook al bevatten ze wat van deze stof, een redelijk geschikt voedingsmiddel voor papegaaien. Dat komt omdat ze niet genoeg van de schadelijke stof bevatten om papegaaien ziek te maken.

Als je echter twijfelt over hoeveel tomaat je papegaai kan verdragen, is het beter het niet of slechts af en toe aan te bieden.

Groene tomaten mogen echter nooit aan papegaaien gevoerd worden, omdat ze schade aan het spijsverteringsstelsel en zelfs bloedarmoede kunnen veroorzaken, omdat de solanine een hemolytische werking heeft. De dosis die nodig is om een intoxicatie bij een vogel te veroorzaken hangt af van de hoeveelheid ingenomen tomaat en de grootte van de vogel zelf.

Verboden voedsel voor papegaaien

Hoewel er over gediscussieerd wordt of papegaaien wel of geen tomaten kunnen eten, zijn er nog andere voedingsmiddelen waarvan bevestigd kan worden dat ze verboden zijn voor deze vogels. De belangrijkste zijn deze:

  • Suiker
  • Koffie en energiedrankjes
  • Alcohol
  • Chocolade
  • Zuivelproducten
  • Rauwe eieren
  • Bereide snacks voor mensen
  • Avocado
  • Ui
  • Aubergine
  • Peterselie
  • Ongekookte groenten
  • Rauwe wortelen
  • Vlees
  • Champignons

De voordelen van een evenwichtige voeding voor papegaaien

Voeding voor papegaaien (Spaanse link) is een sleutelfactor om hun kwaliteit van leven op peil te houden en hun gezondheid te verzekeren bij mogelijke ziekte of schadelijke gebeurtenissen, zoals de stress van een verhuizing of plotselinge klimaatveranderingen. Bovendien zal het effect van hun voeding duidelijk tot uiting komen in hun verenkleed, vitaliteit en karakter.

Probeer in gevangenschap altijd het dieet van de papegaai in het wild na te bootsen, zodat het dier alle voedingsstoffen binnenkrijgt die het nodig heeft, ook al eet het niet precies hetzelfde voedsel als in zijn natuurlijke omgeving.

Dieet

Dit ideale dieet bestaat uit de volgende zaken:

  • Zaadmengsel. Dit moet ongeveer 60% uitmaken van de totale voedselopname van de vogel gedurende de dag. Een goede mix bevat minimaal 10-12 verschillende zaden, en zonnebloempitten moeten als traktatie gereserveerd worden.
  • Fruit, peulvruchten en groenten. De overige 40% van het menu zal bestaan uit een fruitsalade, geweekte peulvruchten, en verse groenten. Zoek uit welke groenten je vogel wel of niet mag eten, want sommige kunnen giftig zijn.
  • Noten. Deze leveren mineralen en plantaardige vetten die heilzaam zijn voor je papegaai, maar moeten als beloning en af en toe gegeven worden.

Je kunt dit dieet het beste verdelen over 2 maaltijden per dag, een in de ochtend en een in de middag. Dit bootst de gewoonten na van wilde papegaaien. Die hebben de neiging om vroeg in de ochtend en voor het donker te eten.

Er zijn ook voermengsels die de kieskeurigste papegaaien helpen voeden en ervoor zorgen dat ze alle voedingsstoffen binnenkrijgen die ze nodig hebben, hoewel elk geval apart beoordeeld moet worden.

Some figure

Het hebben van een uitgebalanceerd dieet houdt je vogel niet alleen gezond, maar bespaart je ook een heleboel uitstapjes naar de dierenarts. Zoals altijd zal je beste bondgenoot preventie zijn. Als je twijfelt of papegaaien wel of geen tomaten kunnen eten, vervang het dan door iets anders. Bedenk vooral dat het houden van exotische soorten in gevangenschap een grote verantwoordelijkheid inhoudt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Piñeiro, C. J. S., & Bert, E. (2011). Principios en la alimentación de psitacidas. REDVET. Revista Electrónica de Veterinaria12(11), 1-3.
  • Morales, H. A. (2005). Fauna silvestre en condiciones de cautividad doméstica en Costa Rica: problemática y soluciones. Biocenosis19(2).
  • Perlman, J. Feeding Birds for Optimal Health.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.