Kunnen honden perziken eten?
Perziken zijn een van die vruchten waarvan we misschien niet zeker weten of we het aan onze honden kunnen geven. Over het algemeen zouden gezonde snacks – inclusief fruit – 10% van de dagelijkse calorie-inname van een hond moeten uitmaken. Perziken hebben echter een kleine “donkere kant” die je moet verijden om de gezondheid van je huisdier niet te schaden. Dus, kunnen honden perziken eten?
Het is belangrijk op te merken dat geen enkel fruit of groente de functie vervult die hun belangrijkste dagelijkse voedsel doet. Ze moeten alleen worden beschouwd als een gezonde snack voor je huisdier. Afhankelijk van het fruit en de gezondheid van de hond kun je beslissen hoeveel je ze kunt geven.
Kunnen honden perziken eten?
Het is gebruikelijk om vragen te horen of we fruit moeten aanbieden. In het geval van perziken bieden ze verschillende voordelen voor honden op het gebied van gezondheid en voeding. Dit is mogelijk dankzij het hoge vezelgehalte, evenals een percentage vitamine A, C en E. Daarnaast ook nog mineralen zoals kalium, koper en magnesium.
Al deze elementen helpen het spijsverteringsstelsel van honden te verbeteren. Bovendien genieten honden, ondanks hun vleesetende karakter, van de smaak en textuur van veel fruit en groenten. Perziken bevatten echter ook suiker. Je moet het alleen als een sporadische traktatie beschouwen en niet als een voedingssupplement voor je huisdier.
Een eetlepel perzikpulp bevat 1,53 microgram vitamine A en 0,625 milligram vitamine C.
Voordelen van perziken voor honden
Naast vitamines en voedingswaarde bevatten perziken volgens een studie (Engelse link) gepubliceerd in het International Journal of Molecular Sciences een hoog percentage natuurlijke fytonutriënten, flavonoïden en antioxidanten. Daarin zitten veel catechines en chlorogeenzuur, elementen die chronische of hart- en vaatziekten bij honden helpen voorkomen.
Dankzij de verschillende hierboven genoemde mineralen en vitamines zorgt de perzik voor een veel sterker immuunsysteem tegen veelvoorkomende ziekten, zoals verkoudheid. Andere voordelen van perziken voor honden zijn de volgende:
- Verbetert sommige spijsverteringsproblemen: Omdat perziken alkalische vruchten zijn, kunnen ze helpen de pH van de vloeistoffen van de hond onder controle te houden. Om deze reden verbetert het de eliminatie van sommige spijsverteringsproblemen, zoals indigestie, constipatie of gastritis.
- Verbetert de bloedsomloop: Honden die perziken eten, hebben een lager risico op vet in hun bloedvaten of op een hartaanval.
- Bevordert gewichtsverlies: In 100 gram perziken zitten 57 calorieën, waardoor het de ideale vrucht is voor honden met overgewicht.
- Voorkomt diabetes en cognitieve disfunctie : een studie (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Molecules stelt dat het chlorogeenzuur in perziken helpt bij het bestrijden van de effecten van diabetes bij dieren, zoals wondgenezing en lipidenmetabolisme. Daarnaast helpt epigallocatechinegallaat cognitieve disfunctie bij huisdieren te voorkomen.
Perzikrisico’s voor honden
Hoewel het fruit zelf veilig is voor de hond als het op verantwoorde wijze wordt aangeboden, moeten sommige elementen van de perzik worden vermeden. Allereerst is het raadzaam om de hond de perzik niet met schil te geven. Op deze manier kunnen allergische reacties bij honden worden voorkomen.
Daarnaast wordt aanbevolen om geen hele perzik aan de hond te geven. Dit voorkomt mogelijke verstikkingsgevallen door de pit van de vrucht en verkleint de kans op vergiftiging. Er zit een giftige stof in perzikpitten, die rijk is aan suiker en die cyanide produceert, dus een hond kan er last van hebben als ze het in grote hoeveelheden consumeren.
Als je een perzikboom hebt, is het belangrijk om te voorkomen dat de hond in de buurt komt, omdat de stengels en bladeren amygdaline bevatten.
Tot slot, als je een hond wilt belonen met een perzik, is het beter om alleen biologisch fruit te gebruiken. Vermijd ingeblikte perziken, conserven of jam, want alleen dan zorg je ervoor dat de hond de extra suiker niet binnenkrijgt. Ook mogen perziken niet worden gevoerd aan honden met enige vorm van diabetes.
Hoe kun je perziken veilig aan een hond aanbieden?
Gezien de voordelen en mogelijke risico’s van het aanbieden van perzik aan je hond, is het volgende waar je aan moet denken hoe je het moet doen. Het eerste is om de juiste doses voor de hond te overwegen, aangezien het aanbieden van het in grote hoeveelheden diarree en maagklachten zou veroorzaken als gevolg van de grote hoeveelheid vezels. Hier zijn enkele manieren om perzik veilig aan een hond aan te bieden.
- Rauwe perzik : De gezondste en meest praktische manier is om de schil van de vrucht te verwijderen en de perzik in kleine schijfjes of vierkantjes te snijden. Je kunt de portie dan rechtstreeks aan de hond aanbieden, zonder de hoeveelheid te overdrijven. De ideale hoeveelheid is ongeveer 1 of 2 perziken om de 15 dagen.
- Havermoutperziken: dit recept is vrij eenvoudig en leuk voor honden. Je hoeft de perzik alleen met een eetlepel havermout in kleine vierkantjes te snijden en eventueel een theelepel pindakaas toe te voegen.
- Perzikijs: Voor dit recept moet je een of twee perziken in vierkanten snijden en roeren met een beetje water en Griekse yoghurt. Vervolgens doe je het mengsel in ijscontainers en leg je ze in de vriezer. Zo zal de hond in de zomer op een andere manier verkoeling kunnen vinden.
Net als bij de rest van fruit en groenten, is het belangrijk om de hoeveelheid niet te overdrijven. Zoals je kunt zien, biedt deze vrucht verschillende voordelen. Bovendien vormt het, zolang de schil en het zaad worden verwijderd, geen gevaar voor de hond. In de juiste dosering helpt de perzik bepaalde ziekten te voorkomen en de ontwikkeling van complexere ziekten te vertragen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Zhao, Xiaoyong, Wenna Zhang, Xueren Yin, Mingshen Su, Chongde Sun, Xian Li, and Kunsong Chen. 2015. “Phenolic Composition and Antioxidant Properties of Different Peach [Prunus persica (L.) Batsch] Cultivars in China” International Journal of Molecular Sciences 16, no. 3: 5762-5778. Recogido el 29 de junio de 2021 de: https://doi.org/10.3390/ijms16035762
- Garcia Alayo, F., & Ruiz, M. (2018). Extracción de amigdalina a partir de semillas de Prunus Persica L.“durazno” e hidrólisis enzimática enterobacteriana. Recogido el 29 de junio de 2021 de: https://repositorio.urp.edu.pe/bitstream/handle/URP/2019/67.%20Ruiz%2C%20M.%20y%20Garcia%2C%20Fred%2C%20extracci%C3%B3n%20de%20amigdalina%20a%20partir%20de%20semillas%20de.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- Santana-Gálvez, J., Cisneros-Zevallos, L., & Jacobo-Velázquez, D. A. (2017). Chlorogenic Acid: Recent Advances on Its Dual Role as a Food Additive and a Nutraceutical against Metabolic Syndrome. Molecules (Basel, Switzerland), 22(3), 358. Recogido el 29 de junio de 2021 de: https://www.mdpi.com/1420-3049/22/3/358
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.