Logo image
Logo image

Hoeveel soorten dinosauriërs bestonden er?

4 minuten
Dinosauriërs zijn een ongelooflijk diverse groep uitgestorven dieren. Dankzij het fossielenbestand hebben we bewijs van de diversiteit aan vormen en gedragingen van deze reptielen.
Hoeveel soorten dinosauriërs bestonden er?
Miguel Mata Gallego

Geschreven en geverifieerd door de bioloog Miguel Mata Gallego

Laatste update: 29 september, 2023

Dinosaurussen zijn een van de populairste groepen uitgestorven dieren. Hun majesteit, grote omvang en gevarieerde vormen maken dat wij mensen gefascineerd zijn door deze wezens, ook al hebben we er nooit mee geleefd. De verschillende soorten dinosauriërs maken tot op de dag van vandaag deel uit van de collectieve verbeelding.

Dinosauriërs hebben hun opwachting gemaakt in vele films, series en boeken van onze populaire cultuur. Daardoor kunnen velen van ons gemakkelijk een triceratops, een tyrannosaurus of een stegosaurus herkennen.

Maar weten we welke soorten dinosauriërs er hebben bestaan? Hoe verschillen ze van elkaar? In welke tijdperken leefden ze? Al deze vragen en nog veel meer beantwoorden we in deze regels.

Ontstaan en uitbreiding van dinosauriërs

De vroegste fossiele resten van dinosauriërs dateren van ongeveer 230 miljoen jaar geleden. Dit is ongeveer 20 miljoen jaar nadat de Permisch-Trias massa-extinctie 95% van het leven op aarde uitroeide, inclusief trilobieten.

Toen dinosauriërs voor het eerst verschenen, waren ze niet de dominante landdieren. De meeste hulpbronnen werden ingenomen door verschillende soorten archosauriërs en therapsiden, dieren die verwant waren aan dinosauriërs, maar met andere kenmerken.

Geleidelijk aan kregen dinosauriërs echter een evolutionair voordeel. Tegen de Jura waren ze al de dominante gewervelde landdieren. Aan het begin van hun bestaan waren alle continenten verenigd in een enkele landmassa die bekend staat als Pangaea.

Continentale drift deed zijn werk en geleidelijk aan ging de configuratie van de continenten meer lijken op die van vandaag. Dit veroorzaakte een enorme diversificatie in de soorten dinosauriërs die op aarde bestonden, zoals we hieronder zullen zien.

De 2 grote soorten dinosauriërs

In de loop van de 19e eeuw opende de ontdekking van fossielen van grote dinosauriërs de deur naar vroegere werelden. De fossielen waren niet alleen een bekrachtiging van evolutietheorieën, maar ook een kans om hun mechanismen te ontdekken.

Vanaf 2016 (Engelse link) zijn er naar schatting bijna 7.000 dinosaurussoorten geregistreerd (fossielen), hoewel men aanneemt dat er nog veel meer ontbreken.

In 1887 stelde de paleontoloog Harry Seeley vast dat dinosauriërs in 2 grote groepen konden worden verdeeld. Aan de ene kant hebben we de saurischiërs – dinosauriërs met reptielachtige heupen. Deze dieren hadden een driehoekig bekken, gericht op het bovenste deel van het lichaam, vergelijkbaar met dat van de huidige reptielen.

Aan de andere kant hebben we de ornithischiërs – of vogelachtige dinosauriërs. Hun bekken leek op dat van de huidige vogels, met het bekken naar de achterkant van het lichaam gericht. In het volgende deel vertellen we je meer bijzonderheden en kenmerken van deze 2 grote groepen, en ook enkele dinosaurussoorten die erbij horen.

De ornithischiërs: een van de soorten vogel-dinosauriërs

Zoals we je al hebben verteld, zijn de ornithischiërs de vogel-dinosauriërs. Desondanks zijn ze niet de directe voorouders van de huidige vogels, want hun hele geslacht verdween in het uitsterven dat de dinosauriërs uitroeide.

Het belangrijkste kenmerk van de ornithischiërs was hun dieet: het waren bijna allemaal plantenetende dinosauriërs. Bovendien waren ze de dominante groep in het Krijttijdperk, het laatste tijdperk van de dinosauriërs. Binnen deze groep kunnen we de volgende onderscheiden:

1. Neornithischia

Deze groep dinosauriërs is ongelooflijk divers en omvat bekende soorten als de majestueuze Iguanodon – een van de eerste dinosauriërs die werd ontdekt – die een hoogte van 10 meter kon bereiken en 3 ton kon wegen. Tot deze groep behoort ook de bekende Triceratops, een dinosaurus met 3 hoorns op zijn gezicht, met veel overeenkomsten met een neushoorn. Andere bekende exemplaren zijn de volgende:

  • Heterodontosaurus
  • Lesothosaurus 
  • Scutellosaurus
  • Agilisaurus
  • Jeholosaurus
  • Scolosaurus
Some figure

2. Thyreophora

De thyreophora zijn een relatief onbekende groep dinosauriërs. Ze waren bijna allemaal viervoeters en vielen op doordat ze een rugpantser op hun rug hadden, met stekels of platen als bescherming. Binnen deze groep valt de stegosaurus op, een merkwaardige dinosaurus met ongelooflijke benige platen op zijn rug. Andere leden van deze groep zijn:

  • Scutellosaurus
  • Scelidosaurus
  • Lusitanosaurus
  • Ankylosaurus
  • Huayangosaurus
Some figure

Saurischiërs: de voorouders van vogels

Saurischiërs, of reptielachtige dinosauriërs, waren een van de meest gevarieerde en talrijke soorten dinosauriërs. Ze varieerden van plantenetende dinosauriërs – zoals Diplodocus – tot geduchte roofdieren als Allosaurus.

Saurischiërs waren de meest voorkomende dinosaurusgroep in het Trias en Jura, de tijdperken waarin dinosauriërs respectievelijk verschenen en overheersend werden.

Volgens tal van deskundigen stammen de meeste van de huidige vogels van deze groep af. Daarom kunnen we zeggen dat dinosauriërs niet van de aardbodem zijn uitgestorven, maar onder ons leven bedekt met veren. In deze groep dinosauriërs vinden we de volgende vertegenwoordigers.

1. Theropoda: de meest dodelijke soorten dinosauriërs

Theropoda zijn dinosauriërs van verschillende types, met als gemeenschappelijk kenmerk dat ze 3 tenen aan hun ledematen hadden. Aanvankelijk waren het tweevoetige dieren, zoals de angstaanjagende en zeer intelligente Velociraptor. Later diversifieerde deze groep uiteindelijk en ontstonden er vliegende dinosauriërs, zoals Pterodactylus

Binnen deze groep waren roofzuchtige en vleesetende dinosauriërs, sommige zo angstaanjagend als Tyrannosaurus Rex, de koning der dinosauriërs die alle dieren die ermee leefden terroriseerde.

Tyrannosaurus Rex
2. Sauropodomorfen

Sauropodomorfen zijn een type viervoetige dinosaurus. Het waren grote planteneters, met een ongelooflijke lengte die 30 meter kon bereiken. Binnen deze groep vinden we de Diplodocus of Argentinosaurus, plantenetende dinosauriërs met grote lichamen en zeer lange nekken.

Some figure

Concluderend kunnen we zeggen dat de verschillende soorten dinosauriërs die bestonden ongelooflijk gevarieerd zijn. Deze enorme reptielen diversifieerden beetje bij beetje en hadden verschillende manieren van leven en eten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Starrfelt, J., & Liow, L. H. (2016). How many dinosaur species were there? Fossil bias and true richness estimated using a Poisson sampling model. Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences, 371(1691), 20150219.
  • Barrett, P. M., McGowan, A. J., & Page, V. (2009). Dinosaur diversity and the rock record. Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, 276(1667), 2667-2674.
  • Farlow, J. O., Dodson, P., & Chinsamy, A. (1995). Dinosaur biology. Annual Review of Ecology and Systematics, 445-471.
  • Universidad Nacional Autónoma de México. (2001) Tipos de dinosaurios. Recuperado el 5 de junio de 2022, disponible en: http://www.revista.unam.mx/vol.2/num4/sabias1/tipos.html

 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.