Wat moet je doen wanneer een hond je aanvalt?
Voordat je het weet, kan een hond je besluipen en proberen om je te bijten. Dit kan gebeuren wanneer je in het park bent, gewoon door de buurt loopt en zelfs wanneer je op een fiets zit. In dit artikel vertellen we je daarom wat je moet doen wanneer een hond je aanvalt.
Wat moet je doen wanneer een hond je aanvalt? – Handige tips
Soms kunnen honden plotseling gevaarlijk worden. Meestal op een moment waarop je dit helemaal niet ziet aankomen. Hondenbeten komen vaker voor dan je zou denken. Daarom geven we je hieronder een paar tips voor wat je moet doen wanneer een hond je aanvalt:
1. Raak niet in paniek
Van honden is bekend dat ze in staat zijn om de angst en nervositeit van mensen te ruiken. Als je schreeuwt, rent of geïrriteerd raakt, zal het dier agressiever worden en aanvallen omdat hij denkt dat je een bedreiging vormt. Je kunt dus het beste stil blijven staan, diep ademhalen en de hond de kans geven om rustig te worden (of simpelweg wachten tot zijn baasje terugkomt).
2. Beweeg niet
Wanneer er een hond naar je toe komt en het lijkt alsof hij op het punt staat om je aan te vallen, is het belangrijk om geen plotselinge bewegingen te maken. Probeer hem niet te dwingen om weg te gaan of hem bang te maken. Dit zal de situatie namelijk alleen maar erger maken. Het beste wat je kunt doen, is stil blijven staan met je armen strak langs je lichaam. Ook is het verstandig om niet naar de hond te kijken. Doe alsof je een boom of een telefoonpaal bent.
3. Ren niet weg
Nogmaals, het is belangrijk om te begrijpen dat een hond je alleen maar als een bedreiging zal zien als je probeert weg te rennen. Door weg te rennen, geef je hem dus alleen maar aanleiding om achter je aan te rennen. Dit is zijn instinct, net als wanneer hij een vogel of een insect wil vangen. Bedenk dat hij waarschijnlijk een stuk sneller dan je is en je kan bijten voordat je er erg in hebt.
4. Leid hem af
Als je bijvoorbeeld een stok binnen hand- of loopbereik ziet liggen, kun je deze voor je uit gooien zodat de hond er achteraan zal rennen. Zodra het dier wordt afgeleid door iets anders, zal hij vanzelf weggaan. Een waterfles, je rugzak, een tak of wat eten kan heel nuttig zijn.
5. Geef hem een commando
Nog iets dat je kunt doen wanneer een hond je aanvalt, is zelf controle over de situatie nemen. Om dit te doen, moet je zeker van jezelf zijn en in staat zijn om de juiste autoriteit uit te stralen. Als dit zo is dan kun je het dier laten stoppen, vertrekken of hem kalmeren. Laat hem zien wie de baas is door een diepe en krachtige stem te gebruiken. Kijk hem niet in zijn ogen.
6. Verdedig jezelf alleen als dat nodig is
Als de hond eerst blaft en gromt en het er vervolgens naar uitziet dat hij op het punt staat om je aan te vallen, dan moet je jezelf wel verdedigen. Gooi iets naar hem dat niet te zwaar is om hem bij je weg te krijgen. Schop of sla hem niet, want als je hem pijn doet, zal hij proberen om jou pijn te doen.
7. Zorg ervoor dat je de overhand krijgt
Gebruik al je gewicht om de overhand te krijgen en te voorkomen dat hij bijt. Probeer je positie te verbeteren door bijvoorbeeld je been op zijn rug te leggen.
8. Laat jezelf op de grond vallen
Een goede techniek om te gebruiken wanneer een hond je aanvalt, is jezelf op de grond laten vallen en in een foetushouding gaan liggen. Bedek je gezicht, borst en keel met je armen en handen en je buik met je benen en knieën. In veel gevallen is dat genoeg om ervoor te zorgen dat het dier je met rust laat. In ieder geval zal het ervoor zorgen dat hij je niet op een levensbedreigende plek kan bijten.
9. Loop langzaam
Als een hond op je af komt rennen, en het lijkt alsof hij je wil gaan bijten, kun je het beste zo langzaam mogelijk achteruit van hem weglopen. Maak geen plotselinge bewegingen.
10. Let op waarschuwingsborden
Als je al weet dat er een gevaarlijke hond in de buurt is, doe dan je best om hem te ontwijken. Kijk ook altijd of er een bordje op iemands hek of huis hangt dat waarschuwt voor agressieve honden of waakhonden. Als dit zo is, loop dan niet zomaar naar de deur. Praat met het baasje van het dier als het dier je meer dan eens heeft aangevallen.
Als je niet kunt voorkomen dat je wordt aangevallen en een hond je bijt, ga dan onmiddellijk naar je huisarts. Vergeet niet om met de eigenaren van de hond te praten, om erachter te komen of het huisdier is gevaccineerd en of hij ziektes heeft.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.