Wat kan ik doen als mijn hond bang is voor onweer?
Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García
Er zijn veel gevallen van baasjes van een hond die bang is voor onweer. Dit heet ook wel ‘astrafobie’. Het is een ingewikkelde situatie, iets dat moeilijk op te lossen is, en dat voor veel gevoelige dieren een slechte ervaring oplevert.
Factoren die van invloed zijn op astrafobie
Factoren zoals ras, leeftijd en geslacht van de hond beïnvloeden dit lijden en de angst voor onweer. Hoewel we de oorsprong van de angst voor dit fenomeen niet kennen, impliceren bepaalde theorieën dat sommige honden genetisch voorbestemd zijn.
Anderen ontwikkelen angst voor onweer na een slechte ervaring of het zien van een ander dier of persoon die angstig wordt tijdens een onweersbui.
Deskundigen bevestigen dat er geen gegarandeerde behandeling tegen “astrafobie” bestaat, omdat wat de ene hond kan helpen, geen effect kan hebben op de andere. Op dezelfde manier kan een methode die tijdens de ene bui werkt, niet werken bij een andere.
Een aantal middelen tegen angst voor onweer
De intensiteit van de angst voor onweer kan bij elke hond anders zijn. Terwijl sommigen een matige angst hebben, anderen trillen en hijgen, en in de ergste gevallen kan de hond zichzelf pijn doen door door door een raam te springen of midden in een bui de straat op te rennen.
Je hond helpen als hij bang is voor onweer
- Probeer je hond te genezen van overgevoeligheid.
- Neem de geluiden van onweer gedurende één minuut op en laat het aan de hond horen.
- Zet het apparaat uit als de hond angstig wordt.
- Wacht tot het dier kalmeert en speel de opname dan weer af.
- Herhaal dit ongeveer vijf keer, met tussenpozen van tien minuten gedurende vier of vijf dagen.
- Laat ongeveer twee weken voorbijgaan en voer een nieuwe sessie uit.
- Geef hem meer zekerheid.
- Zoek een plek waar de hond zich veilig voelt en train hem om daarheen te gaan tijdens een storm. Het kan een plek in de kelder zijn, zonder ramen en met het licht uit, zodat hij de bliksem niet kan zien.
- Op die plaats moet er een hondenhok zijn met een open deur en een comfortabele mat.
- Blijf een tijdje bij je hond en geef hem iets te eten, zodat hij het een aangename plek vindt.
- Je kunt het huisdier ook bedekken met een deken of handdoek.
- Angstmedicijnen kunnen ook werken, maar het is niet altijd makkelijk om ze toe te dienen. Ze hebben meer dan 20 minuten nodig om in werking te treden, dus het zal nodig zijn om “intuïtief” te “voelen” dat er onweer op komst is.
- Net als bij mensen zullen sommige kruiden en infusies het dier helpen om zich te ontspannen en zich beter te voelen.
- De houding van de eigenaar is ook belangrijk. Als de eigenaar gestrest, schrikachtig is of van streek raakt, zal dit overgaan op het dier. Het beste is om hem met rust te laten, zonder hem te straffen of te veel te aaien.
Het straffen van de hond zal hem alleen maar banger en angstiger maken, omdat hij onweer niet alleen associeert met angst, maar ook met straf. Hem strelen of geruststellen is ook niet goed, want dit zal hem leren dat zijn angstige gedrag gepast en aangenaam voor jou is.
Technieken om gedrag te veranderen
Technieken en methoden om het gedrag te veranderen zijn vaak effectief bij het elimineren van angsten en fobieën. De meest geschikte technieken worden “tegenconditionering” en “desensibilisatie” genoemd.
Pas deze technieken geleidelijk toe en leer je hond om niet bang te reageren op geluiden en andere prikkels die hem eerder bang maakten.
- Begin met het blootstellen van je hond aan een geluidsintensiteit die hem niet afschrikt, samen met het gebruik van een aangename prikkel, zoals een bal of een leuk spel.
- Beetje bij beetje kun je het volume verhogen, waarbij je hem steeds de aangename prikkel geeft.
- Door dit proces zal het dier positieve dingen associëren met het geluid waar hij bang voor is.
Het is ook nuttig om een gerenommeerde, deskundige trainer te gebruiken om te helpen met dit probleem. Uiteraard moet deze training enkele weken voor de prikkel van het onweer of het vuurwerk worden uitgevoerd.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.