Slecht gedrag van je hond bij bezoek voorkomen: 7 tips
Het gebeurt dat als er iemand op bezoek komt, onze huisdieren slecht gedrag vertonen of zich volledig anders gedragen dan in het dagelijkse leven. De waarheid is dat dit een heel slecht beeld geeft van ons bij onze bezoekers. In dit artikel zullen we je tips geven om dergelijke vervelende situaties te voorkomen.
Tips voor huisdieren om slecht gedrag bij bezoek te voorkomen
Sommige honden kwispelen uit blijheid met hun staart als ze iemand aan de deur van hun huis horen en anderen verstoppen zich onder de tafel. Ook heb je de honden die beginnen blaffen en grommen naar de gasten. Tot slot heb je honden die de ‘indringers’ niet met rust willen laten: ze vragen om eten, springen tegen ze op, brengen hun speeltjes en zo verder.
Wat we willen, is dat de hond zich gedraagt als we bezoekers hebben die niet bij ons wonen. Daardoor zal iedereen een mooie avond hebben en zullen we geen drastische maatregelen hoeven te nemen, zoals de hond op te sluiten of te straffen. Als je hond zich slecht gedraagt bij bezoekers, houd dan rekening met volgende tips:
1. Wees de leider van de roedel
Jij bent degene die thuis aan het hoofd staat, of er nu bezoekers zijn of niet. Als een hond tegen iemand op springt, is dit om aan te tonen dat de alfa is thuis. Daarom mag dit gedrag niet aangemoedigd worden. Corrigeer met een serieuze en vastberaden stem dat je hond slecht gedrag vertoont en herhaal dit zo vaak als nodig, tot hij het geleerd heeft.
2. Wees niet te uitbundig wanneer je thuis komt
Als je de hele dag buitenshuis geweest bent en je huis binnenkomt is het heel goed mogelijk dat je hond tegen je op zal springen uit blijheid. Het is een mooi gebaar van je huisdier. Helaas moedig je hem op die manier ook aan om hetzelfde te doen als er bezoekers over de vloer komen. Daarom stellen we voor om enkele minuten te wachten om je dier te begroeten. Maak eerst je handen leeg, hang je jas weg en knuffel hem pas als hij wat rustiger is.
3. Stel je gast voor
Als er bezoekers toekomen, moet je hetzelfde doen als wanneer je thuis komt. Roep je huisdier pas wanneer de begroeting voorbij is en de jassen weggehangen zijn. Raak hem eerst zelf aan, zodat je hond je geur kan waar nemen, en ruikt dat het niets te vrezen heeft. Laat je gasten daarna hetzelfde doen. Het eerste contact moet zachtjes zijn, zonder onverwachte bewegingen.
4. Geef hem geen eten van je bord
Je moet weten dat je huisdier hetzelfde gedrag zal herhalen bij vreemden als bij jou (in ieder geval bij sommigen). Als je hond dus bijvoorbeeld bedelt om voedsel terwijl je aan het eten bent, en je geeft hem iets, dan zal hij zich ook zo gedragen bij bezoekers. Veel mensen binden het vervelend als dit gebeurt.
5. Nodig geregeld mensen uit
Indien je hond gewend moet raken aan gasten…is het noodzakelijk om geregeld gasten te hebben! Het is dus tijd om je sociale leven een zetje te geven, tenminste wat betreft het uitnodigen van gasten. Als je huisdier eenmaal weet dat het normaal is dat er vreemden in je huis komen, zal hij zich beter gedragen aangezien dit geen wijziging meer is in zijn dagelijkse routine.
6. Sluit je hem niet op en straf hem niet
Veel eigenaren kiezen voor de gemakkelijkste weg als er gasten komen, en sluiten hun dieren op in de badkamer of laten ze in de tuin. Anderen straffen hen of schreeuwen. Wanneer dit gebeurt, wordt alleen bereikt dat je dier de komst van vreemden associeert met iets slechts. En hierdoor zal hij zich niet gedragen tegenover de visite! Het zal daarentegen reageren tegen het verwachtte gevaar. Je moet je huisdier dan ook te allen tijde helpen om zich goed te gedragen.
7. Vraag je gasten om hulp
Als de nieuwkomer een vriendelijke, aangename en veilige houding heeft, zal de hond zich op zijn gemak voelen. Daardoor zal hij geen slecht gedrag vertonen tegenover hen. Als je gasten van dieren houden, probeer hen dan in direct contact te laten hebben met je hond. Op die manier toon je je huisdier dat hij mensen kan vertrouwen die op bezoek komen en dat hij zich goed moet gedragen.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.