Vier zaken waarvan honden in paniek raken
In dit artikel delen we de zaken waardoor honden in paniek raken zodat je weet hoe je hem kunt helpen en hoe je zijn stressniveau kunt verlagen gedurende deze situaties.
Paniekaanvallen en angsten van honden
Hoewel je misschien denkt dat dieren niet zo veel lijden als mensen: dit is simpelweg niet waar. Onze harige vrienden hebben ook te maken met fobieën, paniekaanvallen en angst. En dan hebben we het nog niet gehad over de stress of angst die door bepaalde situaties of veranderingen wordt gecreëerd.
Om te kunnen zien of een hond doodsbang is, kunnen we de volgende signalen in de gaten houden:
- Te veel en in een hoge toon Blaffen
- Een manier vinden om aan iets of iemand te ontkomen
- Zo plat mogelijk op de grond liggen, alsof hij aan de grond vastgelijmd zit
- Wanhopig een verstopplek proberen te vinden
- Plassen of poepen in plaatsen waar dit niet mag (zelfs in zijn eigen bed)
- Trillen
- Grommen en zijn tanden laten zien
- Zijn oren naar achteren richten
- De ogen wijd open houden met verwijde pupillen
- Zijn staart tussen zijn benen doen
Honden in paniek: hoe kun je ze helpen?
Vaak willen we iets doen om honden in paniek uit de noodsituatie te helpen. Maar het kan juist het tegenovergestelde effect hebben. De mogelijkheid bestaat dat hij zelfs banger wordt! Dat is waarom we ten eerste aanraden dat je hem niet straft. En spreek ook niet met een bevelende toon. Het laatste dat je gedurende deze momenten moet doen is zijn wanhoop verergeren.
Het is ook geen goed idee om honden in paniek te aaien om ze te kalmeren, aangezien het dier dit kan interpreteren als een abnormale situatie waarin een bepaald gevaar bestaat. Een ander advies dat kan helpen is om de hond niet tegen zijn wil vast te zetten. Hiermee bedoelen we dat het ‘t beste is de hond niet vast te pakken of tegen je aan te houden. Hiermee kun je hem namelijk nog zenuwachtiger maken en daardoor kan hij gevaarlijk worden en je proberen aan te vallen.
Honden zijn erg bang voor…
Elk dier is natuurlijk verschillend en sommige soorten huisdieren staan meer als bangeriken bekend dan anderen. De waarheid is echter dat honden in meerdere of mindere mate bang zijn voor:
1. Erg harde geluiden
Hieronder vallen onder andere onweer, stormen, vuurwerk, geschreeuw, stofzuigers, grasmaaiers, föhns, sirenes van ambulance, politie en brandweer etc. Het gehoor van honden is beter dan dat van ons (tot 4 keer zo gevoelig) en ze hebben de mogelijkheid om 35 duizend trillingen per seconde te registreren! Stel je voor hoe het voor hen moet zijn om de regen tegen het raam te horen tikken.
2. Andere honden
Zelfs als de hond opgegroeid is met andere huisdieren in het huis, honden voelen zich gewoonlijk ongemakkelijk wanneer ze een andere hond tegenkomen. Het gaat dan niet om jaloezie maar meer om het feit dat ze hun ruimte niet willen delen met iemand anders van hun eigen soort. In het merendeel van de gevallen waar een dier bang is van anderen komt het doordat hij als puppy niet goed gesocialiseerd was puppy of dat hij van zijn moeder werd gescheiden terwijl hij nog heel klein was. En als we dan ook nog eens beseffen dat mensen hun huisdieren graag vermenselijken en hen als kleine kinderen behandelen, dan zien we dat honden er vaak niet van nature van houden om buiten te zijn of om de interactie aan te gaan met anderen die gelijk zijn aan hen.
3. Mensen
Het hangt allemaal af welke ervaringen de hond heeft gehad sinds hij maar een puppy was. Bijvoorbeeld indien hij in het verleden is mishandeld, is het waarschijnlijk dat hij bang zal zijn voor iemand die hem doet denken aan de traumatische gebeurtenis (een bezem, een riem, een schoen etc.). Honden blijven niet verbitterd, maar het is wel moeilijk voor hen om weer vertrouwen te krijgen.
4. Veranderingen
Indien het dier te verwend is en niet vaak naar buiten toe gaat, is de kans groot dat hij bang zal zijn voor nieuwe ervaringen zoals een langsrijdende auto, samen zijn met kleine kinderen of verhuizen.
Dit zijn de zaken waar honden in paniek van kunnen raken. Probeer deze zaken te voorkomen en zo goed als je kunt aan te passen.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.