Logo image
Logo image

Heeft je hond een hekel aan bezoek? Bekijk deze tips!

4 minuten
Heeft je hond een hekel aan bezoek, of is hij bang als er mensen over de vloer komen? lees dan vooral gauw verder om onze tips te ontdekken!
Heeft je hond een hekel aan bezoek? Bekijk deze tips!
Laatste update: 23 januari, 2020

We houden van onze hond. Wij zorgen meer voor hem dan voor veel anderen. Elke keer als er bezoekers naar ons huis komen, willen we hem echter opsluiten. Waarom heeft je hond een hekel aan bezoekers?

Waarom zijn sommige honden zo ondraaglijk als er bezoekers naar het huis komen? Wat kan er worden gedaan om dit gedrag te voorkomen of zelfs te veranderen?

Waarom heeft een hond een hekel aan bezoekers?

Om gedrag te voorkomen of om gedrag af te wenden, moeten we eerst de oorzaak kennen. Er zijn veel redenen waarom onze hond een hekel aan bezoek kan hebben. Hier zijn er een aantal:

Ze dringen zijn territorium binnen

Some figure

Honden zijn roedeldieren en territoriaal, en het kan moeilijk voor hem zijn geweest om jou als zijn leider te zien. Hij heeft het nu geaccepteerd en voelt zich gelukkig onder jouw leiding op zijn grondgebied. Zijn territorium, dat hij met niemand anders wil delen.

Wanneer vreemden zijn huis binnenkomen, dan ziet hij hen als een bedreiging voor wat van hem is: zijn thuis. Als gevolg hiervan kan hij agressief zijn tegen bezoekers.

Slechte training

Dan is er de andere kant van de medaille: de overdreven aanhankelijke hond. Terwijl de eerste agressiviteit zou kunnen tonen, is deze zo liefdevol dat hij aanhalig en aandachtsziek wordt, eerder irritant dan schattig.

Dit gebeurt omdat hij, toen hij een puppy was, niet is getraind om zijn plaats te kennen. Dat wil zeggen, pups zijn schattig als ze jong zijn en iedereen wil ze zien en aaien. Als ze echter ouder zijn, veranderen dingen, vooral als je vrienden misschien kinderen hebben.

Als je vanaf het begin je hond hebt toegestaan om te doen wat hij wil wanneer er bezoekers zijn, dan is het zeer waarschijnlijk dat hij dit nu zal blijven doen. In zijn hoofd is hij nog steeds dezelfde pup als die hij een paar maanden geleden was.

Jaloezie

Angst om je liefde te verliezen kan een andere reden zijn waarom de hond niet wil dat bezoekers het huis binnen komen. Dit is niet zo’n rare houding, want dit gebeurt zelfs met kinderen.

Vergeet niet dat, net als een kind, een hond in dit geval van jou afhankelijk is. Als hij een bedreiging waarneemt dat hij jouw liefde en aandacht niet ontvangt, dan zal hij zeer waarschijnlijk agressief handelen.

Zijn rust

Toen hij als pup aankwam, was het misschien moeilijk om zich aan te passen en je huis als zijn nieuwe thuis te zien. In de loop van de tijd is hij hierin geslaagd. Zijn huis is een toevluchtsoord waarin hij kalm en op zijn gemak kan zijn.

Danplotseling, terwijl hij slaapt, komen er vreemden binnen en maken lawaai:

En zijn rust wordt verstoord. Wie houdt er van bezoekers in hun huis zonder waarschuwing vooraf? Jij toch ook niet. Als we erover nadenken, is de reactie van je hond logisch.

Hoe kun je zijn slechte gedrag bij bezoek voorkomen?

Maak je geen zorgen. Zelfs als je je hond niet meer hebt getraind sinds hij een puppy was, dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen om zijn slechte gedrag bij bezoek te voorkomen of af te leren.

Praat met je gasten

We moeten niet vergeten dat hij tussen ons en het dier de zwakke van de twee is, omdat hij afhankelijk is en onze hulp nodig heeft. Praat met je gasten en vraag hen om zich niet bang te gedragen, niet te schreeuwen bij het openen van de deur en je hond te laten ruiken terwijl ze zwijgen.

Zodra deze stappen zijn uitgevoerd, vraag hen dan om iets aardigs te zeggen of hun handen in de buurt van hem te houden zodat hij ze kan ruiken en ze de hond kunnen aaien als hij het toelaat.

Negeer hem

Als de hond niet goed reageert op de vorige stappen en begint te blaffen en grommen, negeer je hem en vraag ook je gasten om hetzelfde te doen. Zolang je er natuurlijk zeker van bent dat hij niemand zal bijten.

Wees voorzichtig met bange honden

Some figure

Bange honden zijn een beetje gevoeliger, dus we moeten dan extra voorzichtig zijn. Vraag je gast hem niet in zijn ogen te kijken en niet met hem te spelen, zelfs niet als de hond nadert.

Hij moet de gast kunnen ruiken zonder dat de gast plotselinge bewegingen maakt of zijn stem verheft. Het is mogelijk dat hij de nieuwkomer binnen enkele minuten vertrouwt.

We moeten vooral vermijden iets te doen dat hem nerveuzer kan maken. Wees kalm en geduldig en je zult je hond met succes een charmeur maken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Elgier, Á. M., Jakovcevic, A., Mustaca, A. E., Bentosela, M., & Barrera, G. (2009). Problemas de comportamiento en los perros domésticos (canis familiaris): aportes de la psicología del aprendizaje. Revista de Psicología, 18(2), ág-123.
  • Tarquino Peñuela, J. A., & Bonilla Casas, F. R. (2014). Identificación de los problemas de comportamiento más frecuentes en caninos adoptados provenientes de una fundación de protección animal de Chía, Cundinamarca. (Tesis de grado, Universidad de La Salle).

 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.