Hondentrainingsprogramma's: onder verdenking
Geschreven en geverifieerd door de dierenarts Eugenio Fernández Suárez
Er zijn op dit moment verschillende modieuze programma’s op het gebied van hondentraining op tv. Met behulp van concepten als “alfamannetje” zijn deze hondentrainingsprogramma’s populair geworden in sommige landen om onze huisdieren te leren hoe ze moeten worden getraind
Hoewel hondentrainingsprogramma’s er meestal op wijzen dat de technieken door een professional moeten worden uitgevoerd, kunnen ze nog steeds gevaarlijk zijn.
Onlangs heeft de ethiekgroep van de veterinaire vereniging in Spanje, AVEPA, besloten om een verklaring af te geven. Ze hebben deze gestuurd naar verschillende televisiezenders die dit soort programma’s uitzenden.
Hondentrainingsprogramma’s en de wetenschap
Dierenartsen hebben om verschillende redenen hun bezorgdheid over deze programma’s geuit. Een van hun grootste klachten is echter het gebrek aan wetenschappelijke onderbouwing van hun methoden. De meeste van deze educatieve programma’s voor honden baseren hun diagnoses op het gebrek aan leiderschap van de familie.
Volgens de tv-programma’s maken mensen deel uit van een roedel waarin we de rol van de alfa moeten spelen. De waarheid is echter dat deze hiërarchische structuur gebaseerd is op wolven. Daarnaast is bewezen dat deze link niet klopt. De wolven die de roedel leiden, zijn niet de alfa’s. In plaats daarvan zijn het de ouderen van de groep.
Daarom is het nog minder zinvol om het concept van de alfa op honden toe te passen. Nog meer omdat ze zijn geëvolueerd van het leven in een roedel naar het leven met mensen. Deze dieren leggen relaties aan die veel complexer zijn dan alleen dominantie.
Hondentrainingsprogramma’s en welzijn
Het welzijn van de dieren is een andere kwestie die dierenartsen bezighoudt als het gaat om het analyseren van de educatieve programma’s voor honden. Vaak worden de dieren getoond met duidelijke tekenen van angst en stress.
Het toepassen van straffen lost geen problemen op en kan zelfs de angst en agressiviteit van deze dieren vergroten. Het kan er zelfs voor zorgen dat de dieren zich nog erger gaan gedragen of dat er zelfs nieuwe ongewenste gedragspatronen ontstaan.
Trainers raden altijd aan om het gedrag dat je van je hond wilt zien, te versterken en de dingen die je niet wilt zien, te negeren. In deze programma’s kiezen ze er echter bijna altijd voor om “slecht” gedrag te bestraffen, iets wat honden niet altijd begrijpen.
De consequenties
Deskundigen van de veterinaire vereniging AVEPA vrezen ook dat deze methoden het risico dat de honden hun baasjes aanvallen kunnen vergroten. Bovendien is het bijzonder zorgwekkend dat dit soort programma’s door minderjarigen wordt bekeken.
De meeste aanvallen van honden zijn gericht op kinderen. Ze vormen een hogere risicogroep als het gaat om interactie met dieren, vanwege hun lengte en hun onvermogen om zich te verdedigen.
Tv-programma’s over hondentrainingen bevorderen vaak waarden die gebaseerd zijn op dominantie en agressiviteit. Hoewel ze over het algemeen tegen het vermenselijken van dieren zijn, is de waarheid dat de wetenschappelijke onderbouwing opvallend afwezig is.
Daarom, ongeacht wat je ziet op televisie, vergeet niet dat de echte deskundigen dierenartsen en ethologen zijn. Daarom, wanneer je een probleem hebt met je huisdier, is het laatste wat je moet doen deze tv-programma’s gebruiken als oplossing.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.