Logo image
Logo image

8 vaardigheden die een puppy moet leren in zijn eerste jaar

7 minuten
Tijdens zijn eerste levensjaar moet je puppy leren hoe hij zich moet gedragen tegenover zijn eigenaar en andere honden. Ontdek wat je je puppy nog meer moet leren.
8 vaardigheden die een puppy moet leren in zijn eerste jaar
Samuel Sanchez

Beoordeeld en goedgekeurd door de bioloog Samuel Sanchez

Laatste update: 21 december, 2022

De vaardigheden die een puppy in zijn eerste levensjaar moet leren vormen een fundamenteel deel van zijn toekomstige gedrag. In dit stadium zal de pup een hoog energieniveau hebben en de eigenaar zal dat onder controle moeten houden en hem moeten leren zich te gedragen, te socialiseren en kunstjes te leren, naast andere vaardigheden.

Alvorens in te gaan op alles wat een puppy moet leren, is het belangrijk te benadrukken dat het adopteren van een hond verantwoordelijkheden met zich meebrengt die verder gaan dan alleen onderdak en voedsel verschaffen.

Honden zijn zo intelligent dat ze al vele jaren gebruikt worden als redders en dieren voor emotionele steun. Daarom zijn je liefde en positieve stimulatie een must.

8 vaardigheden die een puppy in zijn eerste levensjaar moet leren

Er zijn veel vaardigheden die een puppy in zijn eerste levensjaar moet leren. In dit artikel gaan we echter in op 8 aspecten die je hond zullen helpen om veel beter met jou, andere mensen en andere honden om te gaan. Neem er nota van en investeer kwaliteitstijd in de training van je kleine puppy.

1. Herkennen van zijn naam

De pup moet in zijn eerste levensmaanden zijn naam leren herkennen. Hoewel dit voor ons als een eenvoudig proces klinkt, is het dat niet voor de hond. Het kan dan ook een paar dagen of weken duren voor hij het leert.

De eigenaar moet de tijd nemen om de naam van de hond steeds te herhalen terwijl hij ze roept of handelingen uitvoert om de aandacht van de hond te trekken. Dit is voor hen de gemakkelijkste manier om begrippen met elkaar in verband te brengen. Naast het herkennen van zijn eigen naam is het de bedoeling dat je puppy leert te reageren als je roept.

Het is aan te bevelen dat je oogcontact maakt met de puppy terwijl je zijn naam roept en hem een beloning geeft die hij echt leuk vindt. Deze handeling moet verschillende keren herhaald worden, in verschillende contexten. Dat is noodzakelijk om er zeker van te zijn dat het dier het geleerd heeft en er steeds op zal kunnen reageren.

Some figure

2. Zijn behoefte doen op een specifieke plaats

In zijn eerste jaar moet de pup leren zijn “behoefte” te doen op een specifieke plaats en op een bepaald tijdstip. Deze taak moet echter in 2 fasen verdeeld worden. De eerste wordt uitgevoerd in de eerste 4 tot 6 levensmaanden. Op dat moment kan de hond zijn sluitspieren nog niet goed onder controle houden.

In dit stadium zul je moeten vertrouwen op het gebruik van krantenpapier of absorberende matten. Het zal echter eenvoudig zijn om je puppy zover te krijgen dat hij deze middelen gebruikt.

Meestal zal de hond ongeveer 30 minuten na het eten de aandrang voelen om zich te ontlasten. Laat dit toe, en neem ze mee naar een plek die je er voor gereserveerd hebt. Beetje bij beetje zullen ze uit zichzelf beginnen te gaan.

Als hij zes maanden oud is, kan je puppy leren zich buiten te ontlasten. Om dit te bereiken, begin je met wandelingen om het uur. Na verloopt van tijd verhoog je de tijd buiten tot je de definitieve routine vaststelt: minstens twee keer per dag wandelen.

3. Socialiseren

Zoals door onderzoek wordt ondersteund, hebben honden een groot sociaal instinct. Dat ontwikkelt zich het best als ze tijdens de eerste levensmaanden bij hun moeder en broers en zussen zijn.

Vandaar dat het belangrijk is dat puppy’s niet van hun familie gescheiden worden voor ze 2 maanden oud zijn. Dit socialisatieproces moet echter met de eigenaar oneindig doorgaan.

Als de pup eenmaal gevaccineerd is en van de dierenarts toestemming heeft gekregen om naar buiten te gaan, is het belangrijk dat de eigenaar ze met andere honden laat omgaan, vooral als ze de enige thuis zijn. Net als mensen moeten ook honden socialiseren met soortgenoten.

Het proces moet het bezoeken van veilige openbare plaatsen voor de hond omvatten, wat zal voorkomen dat ze bang worden als ze de buitenwereld in gaan.

4. Ze moeten leren je bevelen op te volgen

Als een hond de commando’s van zijn baasje niet opvolgt, kunnen we veronderstellen dat er in de eerste levensfasen een fout in de communicatie was. Ze moeten dit aspect van gehoorzaamheid gewoon leren.

Dat zal je in staat stellen om je hond met vertrouwen mee te nemen naar een park of een andere openbare plek. Op die manier ben je er zeker van dat ze altijd naar je toe komen als je dat wilt.

Versterk deze training eerst thuis met snacks of speeltjes, voor je je buiten waagt. Versterk ook commando ‘s als stop, zit of stil tot het huisdier in alle gevallen gehoorzaamt.

5. Alleen zijn

Wetenschappelijke artikelen leggen uit dat verlatingsangst een toestand is die bij de hond gedragsreacties veroorzaakt die met angst te maken hebben. Dit probleem komt veel voor bij mannelijke, verweesde en verlaten honden. Er zijn meerdere redenen waarom een hond deze psychologische pathologie kan ontwikkelen.

Puppy’s kunnen er last van krijgen als ze voor het eerst hun moeder verlaten. Dat komt omdat ze een nieuwe plaats onder ogen moeten zien. Daar zullen ze niet de bescherming van hun roedel hebben. Het is daarom van vitaal belang dat je puppy in zijn eerste levensjaar leert om alleen te zijn.

Een goede oplossing is om de puppy in een box te houden terwijl jij je bezigheden doet, zodat hij wel alleen is, maar zich veilig voelt. Je kunt dit interval geleidelijk uitbreiden. Houd er echter rekening mee dat elke hond ook aandacht van zijn oppasser nodig heeft.

6. Leren hechten

De pup moet gedurende zijn eerste levensjaar leren positieve hechtingsvaardigheden te ontwikkelen. De eigenaar moet ze leren dat ze je kunnen vertrouwen en zich veilig bij je voelen.

Dit is belangrijk, want zo leren ze ook dat ze mensen in het algemeen kunnen vertrouwen, wat hun socialisatievaardigheden verbetert. Op deze manier zal de hond dan niet agressief reageren als een andere persoon dan jij hen benadert of probeert te begroeten.

7. Niet impulsief bijten

In de eerste levensmaanden zal de pup impulsief spelen en bijten. In dit geval moet de eigenaar de hond leren dit gedrag, dat mensen pijn kan doen, niet langer uit te dragen. Het is echter niet de bedoeling dat de hond stopt met bijten, want dit is natuurlijk en gezond gedrag voor de juiste ontwikkeling van zijn gebit.

De pup moet geleerd worden niet agressief te bijten. Als dit gebeurt, moet je “nee” tegen ze zeggen, of ze het commando geven te stoppen. Een handig trucje is om te doen alsof je huilt telkens als de hond je bijt. Op die manier zullen ze inzien dat deze actie pijn veroorzaakt en dat ze ermee moeten ophouden.

8. Ze moeten leren met je mee te reizen

Als je vaak met de auto op stap gaat, is het een goed idee ervoor te zorgen dat je puppy in zijn eerste levensjaar kan leren met je mee te reizen. Zo voorkom je dat je puppy duizelig wordt, gaat overgeven, of in de stress schiet als je hem zonder veel voorbereiding in de auto zet.

Begin deze aanpassing met korte ritjes (en dicht bij huis) en vergroot geleidelijk de afstand. Vergeet niet eten en water mee te nemen en laat de hond nooit alleen en opgesloten in de auto achter, want dat kan honden ernstig letsel toebrengen of zelfs de dood.

Some figure

Je puppy kan veel leren in zijn eerste jaar

We hebben je 8 vaardigheden laten zien die de puppy in zijn eerste levensjaar kan en moet leren, maar dat wil niet zeggen dat er niet nog veel meer tips zijn.

Maak gebruik van de tijd dat je thuis bent om ze speciale trucjes en gedrag te leren. Op deze leeftijd zijn puppy’s op een goede leeftijd om ze te trainen voor emotioneel ondersteuningswerk, reddingswerk, of wedstrijden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Miloco, S., Dragonetti, A. Comportamiento normal y ontogenia de la conducta en caninos. Suplemento técnico veterinario. Revista del colegio 34.
  • RE Menrzel. Fisiopatología, diagnóstico y tratamiento de la ansiedad por separación en el perro. AVEPA.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.