6 tips om een dobermann te trainen
Als je een dobermann wilt trainen, zoals met elk ander ras, is het essentieel dat je er zo vroeg mogelijk mee begint. Op jonge leeftijd zijn honden gemakkelijker te trainen en dit zal helpen het dier een beter leven te geven. Leer meer in dit artikel.
Tips om een dobermann te trainen
Elegantie, schoonheid, en evenwicht… Dat zijn de drie woorden die het ras kunnen karakteriseren. En, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zijn dobermann geen gevaarlijke honden, zolang ze maar goed opgeleid worden.
Het beste van alles is dat ze gemakkelijk te trainen zijn, trouw aan hun gezin, een ideale waakhond, en een trouwe vriend voor altijd. Maar voor je een dobermann hond traint moet je rekening houden met enkele vragen. Let goed op:
1. Wees niet bang om hem te bestraffen
Dit advies kan voor elk ras gelden. In het geval van een dier dat zo groot en sterk is als de dobermann, is het nodig het steeds te onthouden. Je huisdier is jouw verantwoordelijkheid en je moet hem laten zien wie de baas is (jij). Natuurlijk bestaat het bestraffen niet uit overdreven slaan of schreeuwen. Het gaat om kleine oproepen tot aandacht met een krachtige en ferme stem.
2. Leer het hem zodra hij bij je thuis komt
Als je een dobermann adopteert als hij nog een puppy is, zal het veel gemakkelijker zijn hem te trainen. Je kunt de hond echter ook commando’s leren als hij al een paar jaar oud is. De sleutel is om zo snel mogelijk te beginnen, dat wil zeggen zodra ze bij je in huis komen.
Op deze manier leert de hond wat de eigenaar hem zegt en zal hij zich steeds correct gedragen. Het gaat er niet om een slecht baasje te zijn door ze te bevelen bepaalde dingen te doen, maar om een manier te vinden om ze dienovereenkomstig te trainen en op te voeden.
3. Socialiseer de hond vanaf jonge leeftijd
Als je een hond adopteert met een bepaalde reputatie, zoals de dobermann, is het een beetje moeilijk om ze als eigenaar mee te nemen naar een park en te verwachten dat andere baasjes niet op hun hoede zijn. Maar voor het dier is socialisatie van vitaal belang en dat vereist toenadering tot andere honden.
Je moet ze eerst aan de lijn meenemen en ze geleidelijk de andere honden (of het nu een chihuahua, golden retriever, of rottweiller is) laten naderen. Ze moeten elkaar zonder druk leren kennen en aan elkaar snuffelen zoveel als nodig is. Als ze eenmaal ‘vrienden’ zijn, zullen ze elkaar herkennen en elkaar niet meer aanvallen.
Houd er rekening mee dat veel van hun sociale training tijdens de eerste levensmaanden tot stand komt. Daarom mag het niet van zijn moeder of broers en zussen gescheiden worden voor de leeftijd van twee maanden, want dit zullen zijn eerste contacten met andere honden zijn. Bovendien zal de moeder zijn gedrag corrigeren als dat nodig is en een basis leggen voor socialisatie.
4. Begin met eenvoudige commando’s
Het eenvoudigste voor een huisdier, of het nu een dobermann of een ander ras is, is om te leren zitten. Dat kunnen ze gemakkelijk van heel jongs af aan, maar ze moeten nog wel een paar dagen een paar keer per dag oefenen. Daarna kun je ze andere ‘kunstjes’ leren, zoals naast je gaan liggen, hun speelgoed apporteren, je pootjes geven, komen als je ze roept, enz.
Op dit punt moet je ze ook het commando leren dat bij elk kunstje hoort. Bedenk dat honden goed zijn in het associëren van dingen, dus het is gemakkelijker als je aan elk nieuw commando een trefwoord toekent. Je kunt elke zin gebruiken die je wilt, hoewel het altijd aan te bevelen is om het eenvoudig te houden met één woord als dat mogelijk is.
5. Wees heel geduldig
Nog een van de tips om een dobermann te trainen heeft te maken met wat voor soort mens de eigenaar is. Natuurlijk, als je nerveus bent, zal het dier zich op dezelfde manier gedragen. Ook als je boos wordt omdat het ‘eerst’ niet gehoorzaamt, zal het huisdier ook gefrustreerd raken.
Daarom raden we je aan heel geduldig te zijn terwijl je je hond traint. Bedenk dat ze zijn als een klein kind dat je leert lopen of fietsen. Ze hebben tijd nodig om al die nieuwe dingen te in zich op te nemen!
Vergeet niet om streng te zijn met elk commando dat je ze geeft en wees consequent. Honden volgen hun baas, want in hun ogen is de eigenaar de alfa van de roedel. Laat je huisdier dus in geen geval je gezag overschrijden, anders zullen ze je commando’s gaan negeren.
6. Vergeet beloningen niet
Veel baasjes zijn tegen beloningen omdat ze denken dat de hond alleen gehoorzaamt om wat er voor hen in zit (de beloning). Dieren zijn echter niet zoals wij, en ze relateren bijna alles aan voedsel. Het is een kwestie van instinct en overleven.
Je hoeft ze echter niet te belonen met een speeltje, een koekje, of een traktatie. Je kunt ze ook laten merken dat je trots op ze bent met een knuffel of vriendelijke, liefdevolle woorden. Dit moet echter voorzichtig gebeuren. Als je ze de hele tijd aaien aanbiedt, zal het moeilijk zijn resultaten te boeken bij het trainen.
Dit betekent niet dat je je hond niet mag aaien, maar er moet een verschil zijn tussen belonend aaien en gewoon aaien. Het eerste moet bijvoorbeeld met meer uitbundigheid en diverse complimentjes gebeuren, terwijl het tweede rustig, langzaam en zonder al te veel woorden te zeggen moet gebeuren.
Ten slotte hebben we je enkele belangrijke tips gegeven om een dobermann te trainen. Wees je er echter van bewust dat je misschien de hulp van een professional nodig hebt. Een trainer zal kunnen bereiken wat je (tot nu toe) niet lukte en zal je de juiste richtlijnen geven om te volgen. Aarzel niet om er een te contacteren als je dat nodig hebt!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Koscinczuk, P. (2017). Domesticación, bienestar y relación entre el perro y los seres humanos. Revista Veterinaria.
- American Kennel Club. (2022) Doberman Pinscher. Recuperado el 13 de febrero de 2022, disponible en: https://www.akc.org/dog-breeds/doberman-pinscher/
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.