Toegepaste psychologie bij hondentraining
Een goede training van je huisdier is essentieel, omdat het in de toekomst hun gedrag zal beïnvloeden. Toegepaste psychologie bij hondentraining is erg belangrijk. Het bestaat uit het identificeren van hun gedachten en emoties om ze beter te trainen.
Wat is toegepaste psychologie in hondentraining?
Dit is geen nieuw idee dat bij beroemdheden wordt gebruikt of zoiets. In plaats daarvan hebben verschillende onderzoeken de relatie aangetoond tussen hondentraining en hondenpsychologie. Er zijn zelfs boeken over die je kunnen helpen om je hond zelf te trainen.
In de basis is het een kwestie van bepaalde basisoefeningen voor gehoorzaamheidstraining op basis van de persoonlijkheid van het dier. Dit kan voor sommige honden ingewikkeld zijn, vooral voor pups die net in hun nieuwe huis zijn geïntroduceerd.
Het kan echter erg nuttig zijn voor eigenaren die hun huisdier al jarenlang hebben. Het is misschien precies wat ze nodig hebben om hun hond iets nieuws te leren of om een bepaald gedrag te corrigeren.
Straffen of belonen?
Wat betreft toegepaste psychologie in hondentraining, moet je iets over positieve hondentraining weten, die wordt gekenmerkt door het elimineren van straffen en het belonen wanneer een hond iets goed doet.
Dit soort hondentraining heeft het paradigma van lesgeven veranderd. Trainers zijn gaan beseffen dat honden beter reageren als je ze beloont in plaats van hen te straffen. Waarom? Het is namelijk geen goed idee om lesgeven aan een traumatische ervaring of iets ‘pijnlijks’ te relateren.
Je moet ook bedenken dat het fundamenteel is om dieren te respecteren en het zegt veel over wie je als persoon bent. Het betekent niet dat je een vreselijk persoon bent als je tegen de hond schreeuwt als ze iets verkeerd doen. Je moet echter al het mogelijke doen om een dergelijke reactie te voorkomen.
Bij hondentrainingen die een paar jaar geleden werden gegeven, werd de hond niet echt gerespecteerd. Positieve methoden zijn daarom wereldwijd populair geworden en ze zijn nu de enige die positieve resultaten opleveren.
Veel ‘nieuwe’ trainers gebruiken traktaties om goed gedrag te belonen. En ze moderniseerden een aantal ‘oude’ methoden zodat ze niet zouden gaan verstoffen. Extremen zijn uiteraard nooit goed en ze werken ze slechts matig.
Dat is wanneer toegepaste psychologie bij hondentraining eraan te pas komt. Elk dier heeft een andere persoonlijkheid en het gebruik van slechts één methode, of het nu positief of negatief is, zal niet altijd werken. Je moet voorkomen dat je het dier straft, maar af en toe moet je misschien een striktere toon gebruiken om je huisdier aan het leren te krijgen.
Hoe psychologie bij hondentraining te gebruiken?
Zelfs als je geen professionele trainer bent, dan kun je je huisdier nog steeds leren wat we willen dat ze leren door hondenpsychologie te gebruiken. Een van de fouten die mensen vaak maken bij het gebruik van traktaties als beloning, is het te veel te gebruiken.
Je hond zal niet echt leren, hij zal alleen de acties uitvoeren om de traktatie te ontvangen. En als je toevallig geen traktatie bij je hebt, dan zal je hond waarschijnlijk je bevelen niet opvolgen.
Je huisdier zal ook niet echt leren als je hem alleen dingen met snoepjes leert, omdat hij niet na zal denken over wat je opdracht is, maar wat hij ervoor terug zal krijgen.
Het is dus het beste om positieve technieken met wat meer ‘neutrale’ technieken te combineren. Dat betekent alleen straffen zonder geweld, maar met een duidelijke stem en lichaamstaal om het huisdier te laten weten dat hij moet luisteren.
Er zijn verschillende technieken die je kunt gebruiken om je hond bij je te laten komen. Er zijn technieken om stil te zijn of om op straat naast je te lopen.
Het hangt af van de persoonlijkheid van het dier en de toewijding van de eigenaar om te begrijpen wanneer elk type onderwijs moet worden gebruikt. Het is gewoon een kwestie van je huisdier goed kennen en doen wat het beste voor hem is!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
Barrera, G., Elgier, Á., Jakovcevic, A., Mustaca, A., & Bentosela, M. (2009). Problemas de comportamiento en los perros domésticos: aportes de la psicologia del aprendizaje. Revista de Psicología.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.