Tips voor het stoppen van een hondengevecht
Honden zijn territoriale dieren en als ze denken dat (wat zij zien als) hun territorium bedreigd wordt dan kunnen ze heel erg boos worden. Zelfs als je hond kalm van aard is kan hij per ongeluk terecht komen in een hondengevecht. Als de andere hond hem aanvalt, zal hij niet stil blijven zitten. Daarom moet je weten wat er nodig is voor het stoppen van een hondengevecht, voordat je jezelf in die situatie begeeft. We gaan je allerlei soorten essentiële tips geven omdat we weten hoeveel je van je dier houdt en hoeveel leed je ervaart in de tijd dat het gevecht kan duren. Let goed op en onthoud de tips voor het geval dat je ooit een hondengevecht meemaakt.
Wat je moet doen voor het stoppen van een hondengevecht
Rustig blijven
Voordat je jezelf midden in het hondengevecht werpt om het te stoppen moet je je emoties de baas worden. Daar heb je niet veel tijd voor, maar gelukkig heb je slechts enkele seconden nodig om te weten hoe je moet handelen. Als je eenmaal alle tips gelezen hebt die wij je geven dan zul je goed voorbereid zijn. Roep jezelf een halt toe en visualiseer snel de stappen die je moet volgen.
Je moet rustig blijven; als de dieren zien dat je nerveus bent, dan zal de situatie erger worden en kun je zelfs worden aangevallen. Soms duurt een hondengevecht maar een paar seconden, dus misschien is een interventie wel helemaal niet nodig.
Maak de honden nat
Als je rustig bent zijn er verschillende dingen die je kunt doen als je ziet dat het gevecht niet stopt. Maak bijvoorbeeld de honden nat. Sommige honden zijn dol op water. De meeste honden vinden water echter helemaal niet leuk.
Het moet benadrukt worden, dat wat ook het geval is, koud water de honden zal laten schrikken. Het is goed mogelijk dat ze op dat moment zullen stoppen met vechten. Alle eigenaren kunnen dan hun hond weghalen.
Trek niet aan de riem
Trek niet aan de riem gedurende het gevecht. Dit kan je dier nog bozer maken. Zoals je misschien als wist kan in onderdrukking zelfs de meest brave hond agressief worden. Waarom vertellen we je dit? Omdat je hond gedurende het gevecht verblind kan raken. Als je hem gaat dwingen om weg te te gaan is dat niet plezierig voor hem en kan hij instinctief reageren door te bijten.
Maak geluid
Als je iets bij de hand hebt dat je kunt gebruiken om een hard geluid te maken zal dat de dieren afleiden en het gevecht stoppen. Het moge duidelijk zijn dat je snel je hond oppakt en ver weg haalt van de ander, zodra je ziet dat het gevecht gestopt is.
Creëer een barrière
Een stuk karton, een stuk hout, een deken, of alle bruikbare dingen binnen handbereik kunnen dienen als barrière tussen de twee, waardoor je meer tijd krijgt om de honden weg te halen. Kijk uit dat je je handen niet te dichtbij houdt zodat ze je niet kunnen bijten.
Wees proactief
Afgezien van het feit dat je moet weten wat je kunt doen voor het stoppen van een hondengevecht moet je ook weten wat je kunt doen om het te voorkomen. Niemand kent jouw hond beter dan jij. Als hij een andere hond tegenkomt, dan weet je dus doorgaans wat hij van hem wil. Daarnaast is het ook noodzakelijk om dit te weten van andere honden die dicht bij die van jou komen.
Observeer zijn lichaamstaal. Dat is de beste manier om erachter te komen wat er om gaat in zijn hoofd. Als je tekenen ziet dat jouw hond, of de ander, niet vriendelijk zal zijn, haal je hond dan snel weg en breng hem naar een veilige plek, of pak hem op en neem hem in je armen.
Voed je hond op
Een van de beste manieren voor het stoppen of voorkomen van een hondengevecht is om je hond te leren om aardig te zijn wanneer hij speelt met anderen. Daarnaast moet hij altijd op jou reageren als je hem roept. Wanneer hij weet dat hij moet gehoorzamen als hij je stem hoort dan zal hij je gehoorzamen onder alle omstandigheden. Ook als het om een hondengevecht gaat.
Volg zowel de tips op die het probleem voorkomen als de tips waarbij je meer leert over het stoppen van een hondengevecht. Op die manier blijft je huisdier altijd veilig.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.