Logo image
Logo image

Technieken voor hondentraining

4 minuten
De voordelen van het trainen van je hond zijn legio, zowel voor jou als voor je hondachtige vriend.
Technieken voor hondentraining
Laatste update: 30 juli, 2022

Honden zijn intuïtieve dieren die hun eigen gewoonten genereren volgens het huis dat hen verwelkomt. Technieken voor hondentraining helpen de hond om zich thuis aan te passen. Laten we eens kijken naar de verschillende mogelijkheden om je huisdier te trainen, met hun voor- en nadelen,

Technieken voor hondentraining

Positief trainen

Deze techniek berust op het belonen van de hond als hij iets doet wat we leuk vinden. Door een beloning te geven voor goed gedrag, zal de hond het willen herhalen. De meest Veel gebruikte beloningen zijn voedsel en aaien, maar ze begrijpen ook lof. Daarom gaat het erom een code te scheppen tussen mens en dier.

Bij het spelen bijvoorbeeld, gaan we vaak tot het uiterste. Zowel het dier als de mens rennen in een park naar een bal, maar, als de een moe wordt, stoppen ze, en dat is een teken dat het spel gestopt moet worden. Zowel mens als dier begrijpen de situatie.

Het nadeel, volgens sommige trainers, is dat deze training niet voldoende is. Vooral bij werkhonden.

Some figure

Verschillende soorten positieve hondentraining

Dit zijn de verschillende technieken die toegepast worden op het moment dat je het dier bevelen geeft of voorbereidt op een emotie:

  • Met een clicker. Ze associëren het geluid van een clicker met de beloning. Dan zal de hond het geluid in verband brengen met het commando, of er nu een beloning is of niet.
  • Uitdoving. Vermijd het versterken van ongewenst gedrag met aaien. Bijvoorbeeld bij blaffen.
  • Onverenigbaar gedrag. We moedigen een bepaald soort gedrag aan om te voorkomen dat ze een ander gedrag uitvoeren.
  • MAR (Markeren en Belonen). Als de hond niet gehoorzaamt, wordt hij niet beloond en dit wordt getoond met een gebaar dat zegt dat er geen beloning zal zijn.
  • Counterconditionering. Probeer de gevoelens rond een stimulus te veranderen. Als ze bang zijn voor fietsen, geef ze dan een beloning als ze er een zien.

Traditionele technieken voor hondentraining

Deze vorm van training is zuiver gebaseerd op straf. Ze werd gebruikt om andere dieren dan honden te trainen. Het is bijna niet meer in gebruik en wordt sterk bekritiseerd door dierenrechten- en zorgorganisaties.

Het is bewezen dat de hond straffen niet begrijpt. En door te straffen verliest het dier zijn vertrouwen, met als gevolg verslechtering van de band. Het resulteert in nerveuze en gestreste honden wier gedrag onvoorspelbaar kan worden en mogelijk nare gevolgen kan hebben.

Nieuwe technieken voor hondentraining

Dit zijn aanvullende soorten training die samen met de traditionele toegepast kunnen worden:

  • Training op basis van ethologie of rasgedrag. Dit is gebaseerd op de observatie van het natuurlijke gedrag van de hond en is erg populair. Het respecteert hun instincten en bevordert vooral de sociale groep.
  • Basis gehoorzaamheidstraining. De hond wordt geconditioneerd om zich te gedragen op een manier die aangepast is aan het leven in de maatschappij met mensen. Men gebruikt positieve training om basiscommando’s aan te leren.
  • Training voor speciale functies. Dit is training voor werkhonden, zoals geleidehonden of reddingshonden. Ook waakhonden, beschermingshonden, sporthonden, enz. vallen hieronder.
Some figure

Hoe kies je geschikte technieken voor hondentraining?

Om een techniek te kiezen moet je rekening houden met het karakter van je hond en met je eigen pedagogische vaardigheden. Of je het gemakkelijk of moeilijk vindt, bepaalt je keuze. Het is aan te bevelen dat de techniek gebaseerd is op het karakter van je hond. Hun natuurlijk gedrag respecteren en jullie band versterken is fundamenteel.

De activiteit van samen kunstjes leren kan een grote stimulans voor jullie relatie zijn. Maar als je dat liever doet, kun je naar een hondentrainer gaan. Er zijn verschillende soorten trainingscursussen die je samen met je beste vriend kunt volgen.

Aandachtspunten

Om je huisdier op eigen houtje te trainen, moet je onder andere rekening houden met de volgende aandachtspunten:

  • Verminder stress. Gestreste honden gedragen zich namelijk vaak slecht. Daarom raden we je aan hun stressniveau te verlagen door het dier met strelingen te stimuleren.
  • Oefen geduld. Het trainen van een hond is een levenslange taak. Het kost zowel tijd als moeite om resultaten te bereiken.
  • Communiceer met je hond. Je moet leren je huisdier te begrijpen. Het kan zijn dat ze niet gehoorzamen omdat ze je niet begrijpen en niet omdat ze dat niet willen.
  • Begrijp je hond. Realiseer je dat ze maar een hond zijn en dat ze “hondse” dingen doen! Ze veroorzaken geen problemen uit kwaadaardigheid. Word niet boos. Als ze zich misdragen, komt dat meestal door onze fouten in de dagelijkse verzorging en gebrek aan training.

Trainen is niet om een dier zich aan jou te laten onderwerpen. Het is een goede gewoonte die de coëxistentie verbetert en regels en grenzen vastlegt. De voordelen ervan zijn onder andere meer zekerheid bij het dier, specifieke routines en schadevrije meubels (!).

Rekening houden met het karakter van het dier, en het trainen om zijn instincten te vervullen en tevreden te zijn, zal het verschil maken tussen een vriend en een neurotische hond.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 

  • O’Heare, J. & Hernández, A. I. (2016). Ciencia y técnica del adiestramiento canino.
  • Burke, A. (15 de junio de 2019). How Much Exercise Does a Dog Need Every Day? American Kennel Club. Recuperado el 10 de marzo de 2022 de https://www.akc.org/expert-advice/health/how-much-exercise-does-dog-need/
  • Gibson, B. (s.f.). Bull Terrier. Hispano Europea.
  • Pérez Meléndez, M. (2018). Manual de adiestramiento canino Profesional. Un paso trascendente. Punto Rojo Libros S.L.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.