Een rustige hond: het is mogelijk!
Als je huisdier altijd erg zenuwachtig is, vaak blaft, of niet even stil kan zitten, dan raden wij je aan om dit artikel aandachtig te lezen. We geven je advies waarmee je jouw huisdier zo kunt africhten dat het een brave en rustige hond wordt. Dat is zowel handig wanneer je bij hem bent als wanneer hij alleen is.
Tips voor een rustige hond
Alle hondeneigenaren zouden waarschijnlijk willen dat hun vriendje het grootste deel van de dag kalm was. Op die manier zouden ze samen met hun dier kunnen genieten van de dag, zonder al te veel problemen. Maar als diezelfde vriend nog geen seconde op een stoel kan blijven stil zitten is dat niet vanzelfsprekend. Hier zijn wat tips om je hond tot rust te brengen:
1. Positieve bekrachtiging
Wanneer het dier iets doet dat je zou willen aanmoedigen dan zou je hem moeten belonen. Als je hond bijvoorbeeld rustig aan je voeten of in zijn bed ligt, aai hem dan langzaam en spreek hem zachtjes aan. Schreeuw niet of geef hem geen bevelen op een veeleisende toon. Hij is niet gemaakt om je zomaar op je wenken te bedienen. Je kunt hem een koekje geven of hem laten spelen met een stuk speelgoed telkens wanneer hij zich goed gedraagt tegenover kinderen, buren of andere dieren.
2. Leer je hond om op commando te gaan liggen
Als je huisdier gewend is aan rustig en kalm gedrag wanneer hij binnenshuis zit dan kun je genieten van een stil huis. Het lijkt soms alsof je niet eens een hond hebt! Maar je hond trucjes of commando’s aanleren vergt nu eenmaal veel tijd en geduld.
Als hij eenmaal geleerd heeft om te gaan liggen en het commando regelmatig gehoorzaamt dan kun je het “een beetje moeilijker maken.” Probeer hem stil te laten liggen als je bezoekers hebt of als je buiten bent. Op die manier associeert het dier deze situaties gaandeweg vanzelf met het commando dat hij stil moet gaan liggen.
3. Spreek met hem op een zachte toon
De woorden die je gebruikt zijn niet zo belangrijk als de toon waarop je ze zegt. Honden begrijpen slechts een paar woorden en zinnen, de rest is gebaseerd op de toon van de stemmen van hun eigenaars. Je moet langzaam en vriendelijk met je hond praten. Zo zal hij zeker doen wat je wilt. Op die manier denkt hij immers niet dat je hem een commando geeft. Geef subtiele gebaren met je handen om ze te onderscheiden van de bruuske gebaren die je gebruikt wanneer hij zich stout gedraagt.
4. Moedig zenuwachtig gedrag niet aan
Als je hond zenuwachtig is moet je hem zeker niet aansporen om nog opgewondener te raken. Als je bijvoorbeeld na het werk thuiskomt dan springt hij misschien nogal wild in het rond en blaft hij te veel. Wacht een paar minuten voordat je hem begroet of met hem speelt. Als hij daarover verbaasd raakt moet je nog steeds wachten tot hij stil is. Anders zal het heel moeilijk zijn om hem te kalmeren.
5. Train je hond of speel met hem alleen wanneer hij rustig is
Als je aan een nieuwe trainingsroutine begint en je wilt je hond iets leren wanneer hij erg zenuwachtig is dan zal het dier denken dat dit het gedrag is dat hij moet volgen. Daarom raden we aan om je hond alleen maar nieuwe dingen aan te leren wanneer hij zich kalm gedraagt. Een rustige hond is immers de beste leerling.
6. Leer je hond begrijpen
Een huisdier is zeer gevoelig voor harde geluiden (zoals onweer, voetzoekers, sirenes, schreeuwen, etc.) en dat kan hem angstig maken. Wanneer je hond in paniek raakt mag je hem niet berispen als hij er eigenlijk geen controle over heeft. In plaats daarvan moet je hem eerst tot rust laten komen. Verwen hem achteraf of speel wat met hem.
7. Geef hem massages
Het klinkt misschien wat vreemd maar veel hondeneigenaren passen een ontspanningstechniek toe die vergelijkbaar is met massage voor mensen. Er zijn enkele bewegingen die het dier kunnen ontspannen. Je kunt bijvoorbeeld over zijn buik of kin strelen. Zo heb je in een mum van tijd een ontspannen, rustige hond.
8. Werk aan vertrouwen
Het is heel belangrijk dat je hond je vertrouwt. Deze tip is trouwens ook van groot belang voor mensen die een dier dat in het verleden is mishandeld hebben geadopteerd uit een opvangcentrum. Als je hond eenmaal begrijpt dat je betrouwbaar bent, dan zal het makkelijker zijn om hem te leren wanneer hij rustig moet te blijven.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.