Tips voor het reizen met je hond in de auto

Voor sommige honden is een autorit een geweldige ervaring, voor anderen is het heel traumatisch.
Tips voor het reizen met je hond in de auto

Laatste update: 17 mei, 2018

Wil je weten hoe je om moet gaan met je hond voor en tijdens het reizen? Hier zijn enkele tips die zijn reis gemakkelijker en plezierig zullen maken.

Tips voor het reizen met je hond

Of je nu de volgende vakantie plant, een weekendje weg of een familiebezoek, denk aan de volgende tips:

1. Zorg voor ieders veiligheid

Denk aan de veiligheid, niet alleen voor de hond, al is dat heel belangrijk. Denk ook aan dat van de andere passagiers. Honden kunnen niet meerijden op de passagiersstoel voorin de auto, en nog veel minder op schoot bij de bestuurder. Het is ook niet aan te bevelen dat hij los op een achterstoel meerijdt, of in iemands armen.

Reizen met een hond
Als de auto een plotselinge beweging of een snelle draai maakt of snel stopt, kan de hond zichzelf en anderen bezeren.

2. Bevestig je huisdier met een speciale veiligheidsriem

Doe dat niet met een veiligheidsgordel die voor mensen is bestemd, aangezien ze voor honden niet veilig zijn. Gelukkig kun je speciale hondenveiligheidsgordels kopen in dierenzaken. Deze maak je vast aan de normale veiligheidsgordel. Op die manier zal een dier veilig zijn en niet van z’n plaats schuiven in het geval van een ongeluk.

3. Doe hem in een hondenkooi

Als je hond klein is, kun je hem goed meenemen in een speciale kooi. Maak de kooi een gezellige plek voor hem door er een deken of kussen in te doen, met daarnaast een speeltje. Zet hem niet op een autostoel (zelfs met een veiligheidsriem), maar op de grond, tussen de voor- en achterstoelen.

4. Plaats een wasbare deken in de auto

Voor middelgrote of grote dieren die een veiligheidsgordel kunnen gebruiken is het een goed idee om de zitting te bedekken met een deken of een plastic hoes. Op deze wijze voorkom je dat de auto vies wordt van zand of haren. Daarnaast biedt het bescherming als het dier plotseling zich bevuilt of overgeeft.

5. Maak eerst een proefritje

Als het de eerste keer is dat je gaat reizen met je hond, zet hem dan in de auto terwijl de motor nog niet draait. Daardoor kan hij bekend raken met het voertuig. Ben je van plan om een verre reis te maken, neem hem dan eerst mee voor een kort ritje met lage snelheid. Voer langzaam de tijd in de auto beetje bij beetje op.

Hond in een kooi in een auto

Je kan hem ook meenemen naar plaatsen waar hij graag komt, zoals een park. Op die manier zal hij de auto gaan verbinden met spelletjes buitenshuis. Neem hem vooral de eerste keer niet mee naar de dierenarts, anders zal hij voortaan ieder autoritje daarmee in verband brengen.

6. Niet voeden

De maag van je huisdier kan gevoelig zijn voor autobewegingen. Sommige honden worden duizelig en gaan overgeven tijdens een rit. Een oplossing hiervoor kan zijn om hem drie uur voor de reis geen eten of drinken meer te geven. Probeer tijdens de reis hem niet te voeden. Als het lang duurt kun je hem wat water laten drinken.

7. Neem speeltjes mee

Net als jonge kinderen kan je hond door de reis verveeld raken en er een nare ervaring van overhouden. In het begin zal hij waarschijnlijk opgewonden en nieuwsgierig zijn over alles. Na verloop van tijd zal hij hopelijk moe worden en in slaap vallen. Als dat niet gebeurt moet je erop voorbereid zijn. Neem een speeltje mee dat geen lawaai maakt om hem bezig te houden.

8. Stop iedere twee uur

Op lange reizen moeten we allemaal geregeld naar het toilet. Ook je huisdier moet dat. Stop op plekken waar honden uitgelaten mogen worden en zorg dat je zijn riem of harnas goed vast hebt gemaakt voordat je de deur opendoet. Laat hem er niet alleen op uitgaan en houd hem altijd aan je zijde. Denk eraan dat er bij sommige parkeerplaatsen andere honden kunnen zijn en ook lawaai van auto’s waardoor hij verward kan raken of kan schrikken.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.