Hoe overbeschermde honden agressief kunnen worden
Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García
Wanneer je jouw huisdier te veel als een mens behandelt, dan kan dit ervoor zorgen dat je huisdier overbeschermd en agressief wordt. Agressieve, overbeschermde honden zijn gevaarlijk voor andere dieren en mensen.
Hoe worden overbeschermde honden agressief?
Je moet ten eerste begrijpen dat je de natuur van het dier niet langer respecteert wanneer je een huisdier vermenselijkt. Sommige mensen dwingen of moedigen hun huisdier aan om zich als een menselijk wezen te gedragen. Op die manier kan je ervoor zorgen dat het dier ernstige gedragsstoornissen ontwikkelt.
Tegenwoordig is het niet moeilijk om voorbeelden te vinden van mensen die hun honden als mensen behandelen. Een van de duidelijkste voorbeelden is de voeding.
Wanneer je jouw voeding met je huisdier deelt, dan zal je het dier op termijn schade toebrengen. In het beste geval veroorzaak je alleen negatieve gedragsgewoonten.
Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je jouw hond onder de tafel eten voor mensen geeft. Door dit te doen kan je het zelfs nog erger maken. Je kan immers bij jouw huisdier ernstige ziekten of aandoeningen van de spijsvertering veroorzaken.
Kleding en accessoires
Een duidelijk voorbeeld van hoe we huisdieren vermenselijken is wanneer we een hond schoenen aantrekken. Misschien denk je dat ze er dan schattig uitzien. Dit kan echter een negatief effect hebben op de gezondheid van je hond.
Het voorkomt onder andere dat de poten van de hond zich op een natuurlijke manier ontwikkelen. Het verhindert de hond ook om normaal te lopen. Hij heeft dan immers geen contact met de grond.
Jouw hond als een persoon behandelen veroorzaakt ook gedragsproblemen of persoonlijkheidsstoornissen. Wat nog het ergste is, is dat de baasjes hier later spijt van hebben en een afkeer van dit gedrag hebben.
Agressieve, overbeschermde honden of honden die zich erg bezitterig gedragen is een ernstig probleem. Deze problemen hebben bijna altijd te maken met de overdreven vermenselijking van het dier. Gewoonlijk is dit gedrag een gevolg van onvoldoende discipline. De oorzaak kan in dit geval zijn dat het baasje niet weet hoe hij voor zijn huisdier grenzen moet stellen.
Waarom zijn mensen overbeschermend voor hun huisdieren?
Overbescherming begint wanneer we het beeld van een onschuldige baby op ons huisdier projecteren. We gaan dan geloven dat het dier ons nodig heeft om hem te beschermen. We willen het dan op afstand houden van elke externe bedreiging.
Jouw huisdier liefde tonen en voor hen zorgen kan op goede opvoeding lijken. Toch wijst overdreven zorg op het begin van vermenselijking. Jouw huisdier overbeschermen laat niet toe dat ze op een goede manier volwassen worden. Precies het tegenovergestelde zal gebeuren.
Het dier krijgt de kans niet om zijn natuurlijke instincten te ontwikkelen. Eigenlijk zorg je er dan voor dat jouw huisdier nog kwetsbaarder wordt. Op die manier ontwikkelen zich overbeschermde honden.
Waarom is het zo moeilijk om dieren als dieren en mensen als mensen te behandelen?
De meeste psychologen zeggen dat dit probleem een duidelijk teken is van de verandering in het begrip familie. Deze verandering kan wijzen op een beweging richting individualisme. Toch toont het ook dat vele mensen hun huisdier als deel van de familie zien.
Individualisme toont echter ook nog iets anders. Vele mensen hebben het gevoel dat het steeds moeilijker wordt om te communiceren met hun leeftijdsgenoten en hun gevoelens uit te drukken.
Ze nemen dan hun toevlucht tot hun hond. Zoals gewoonlijk wantrouwen mensen andere mensen. Honden beschouwen ze dan als “de beste vriend van de mens.”
Vele psychoanalytische studies tonen ook aan dat deze daling in de waarde van andere mensen op termijn ons zelfvertrouwen en onze sociale vaardigheden zal beschadigen.
Hoe voorkom je agressie bij overbeschermde honden?
Het baasje moet de persoon zijn die de eerste stap zet om agressie te voorkomen. Ben jij overbeschermend naar je hond toe? Merk je tekenen van agressie? Bekijk dan jouw eigen gedrag.
Probeer de oorzaak van jouw overbescherming vast te stellen. Je moet je dus concentreren op hoe je jouw hond niet als een mens behandelt. Stel duidelijke regels en grenzen. Bepaal helder wat gepast is voor een mens en wat gepast is voor een hond.
Begin met kleine stappen
Het gevolg is dat het dier zal leren hoe het moet respecteren welke gebieden en activiteiten bij mensen horen. Alles begint met het nemen van kleine stapjes. Je kan bijvoorbeeld beginnen met jouw hond te leren niet op het bed te springen of aan tafel niet om voeding te bedelen.
Dieren zijn anders dan wij
Je moet ook onthouden dat dieren hun eigen behoeften en gevoelens hebben. Ze hebben ook hun eigen manier om de wereld te begrijpen. Hun lichaam is niet hetzelfde als ons lichaam.
Ook hun taal of hun manier om zichzelf uit te drukken is anders. Door dit in te zien zal je beter in staat zijn om je harige vriend te respecteren en hem het gepaste gedrag aan te leren.
Bovendien is het ook belangrijk dat de hond begrijpt dat hij een lid van de familie is maar niet de leider van de roedel.
Een hond die in de familie de rol van alfa op zich neemt, loopt meer kans om agressief gedrag te ontwikkelen. Een alfahond probeert immers altijd “de roedel te beschermen.” Meestal zullen ze dus tegenover onbekenden of andere dieren bezitterig gedrag vertonen.
Leer nee zeggen
Om thuis de rol van de hond duidelijk te maken is het belangrijk dat je leert “nee” zeggen. Of je het nu leuk vindt of niet, je moet leren om bepaalde gedragingen van je hond af te wijzen. Dit is namelijk noodzakelijk om honden te trainen en hen te leren op een rustige manier te leven.
Het is ook de reden waarom vele specialisten het belang beklemtonen van het aanleren van basisbevelen. Ook gehoorzaamheidstraining van het dier is heel belangrijk. Bovendien is het fundamenteel dat je vanaf de eerste 20 levensweken start met de socialisatie van jouw hond.
Om het trainingsproces van je hond optimaal te laten verlopen is het essentieel dat je je op positieve bekrachtiging concentreert. Dit betekent dat je het goede gedrag van de hond altijd beloont en prijst. Agressief gedrag moet je ook corrigeren en bestraffen.
Tenslotte willen we benadrukken dat agressie bij overbeschermde honden bij honden van alle rassen en leeftijden kan optreden. Het is dus cruciaal dat je aandacht aan hun gedrag schenkt. Voed hen op net als tijdens de eerste weken van hun leven.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.