Logo image
Logo image

Hoe kun je voorkomen dat je hond bijt?

4 minuten
Hoe kun je voorkomen dat je hond bijt?
Laatste update: 08 november, 2018

Onze viervoeters onderscheiden zich niet alleen door hun loyaliteit aan de mens of door hun (soms overdreven) geblaf. Helaas komen ze soms ook in het nieuws omdat ze een voorbijganger hebben gebeten, met ernstige verwondingen en in zeldzame gevallen zelfs de dood tot gevolg. Kun je echter voorkomen dat je hond bijt?

Waarom bijten honden?

Als een hond bijt, of probeert te bijten, dan komt dat meestal omdat hij bang is. Bijten is zijn manier om zich te verdedigen, ongeacht zijn grootte of ras. Hoe krachtiger de kaak van de hond is, hoe meer schade zo’n bijt natuurlijk kan veroorzaken.

Hoewel er soms wordt beweerd dat dieren die als “potentieel gevaarlijk” worden geclassificeerd meer kans hebben om aan te vallen, is de waarheid dat de fout hier meestal niet bij de hond ligt, maar bij de eigenaar, die hem “traint” in dit soort gedrag.

De omgeving waarin een hond opgroeit, en de manier waarop hij behandeld, gesocialiseerd en getraind wordt, hebben allemaal een grote invloed op het gedrag van het dier. En dat geldt ook voor zijn neiging om wel of niet te bijten.

Een goede training is dus fundamenteel om te voorkomen dat een hond bijt. Zowel de hond als de baasjes moeten aan dat proces deelnemen.

Feiten over hondenbeten

Some figure

Wanneer een hond bijt, dan is dat niet zomaar iets onschuldigs. Daarom is het dan ook zo belangrijk om te voorkomen dat het beest uithaalt met zijn scherpe tanden.

Volgens gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het volgende bekend over hondenbeten:

  • Het aantal doden door hondenbeten ligt hoger in landen met een laag en gemiddeld inkomen. Dat komt door het schroom gebrek aan medische zorg, waardoor complicaties zoals hondsdolheid onbehandeld blijven.
  • Kinderen zijn de belangrijkste slachtoffers en lopen bij bijtincidenten een ernstig risico op hoofd- of nekletsel door hun kleinere gestalte.
  • 50% van de verwondingen die reizigers oplopen door dieren zijn te wijten aan bijtende honden.

Hoe kun je voorkomen dat je hond bijt?

Wat kun je dan doen om te voorkomen dat je hond bijt? Meer dan je misschien denkt! Als het dier bijvoorbeeld nog een pup is, dan moet je hem leren om niet te bijten tijdens het spelen.

Het is normaal dat jonge honden hun bek gebruiken om hun omgeving te verkennen en willen knabbelen aan alles wat ze tegenkomen.

Je moet de kleintjes echter doen inzien dat dergelijk gedrag schade kan veroorzaken. Hoe doet je dat? Let op wat een andere pup, een speelkameraadje, doet als hij gebeten wordt: hij klaagt over de pijn die hij voelt.

Als je hond dus zachtjes ergens aan knabbelt en je plotseling bijt omdat hij schrikt, laat hem dan weten dat het pijn doet. Schreeuw “auw!” en stop met het spelletje. Dat is de beste manier voor onze honden om te begrijpen dat bijten ons pijn doet. Zo leren ze controle te krijgen over hun beet.

Adequate training en socialisatie: de sleutel tot agressief gedrag bij honden voorkomen

Zoals eerder aangehaald is het fundamenteel dat een hond goed behandeld en gesocialiseerd wordt, als je wilt voorkomen dat hij bijt.

Een hond die opgroeit in een “vriendelijke” omgeving en in contact komt met andere dieren en mensen zal vast een dappere en emotioneel evenwichtige volwassen hond worden. Onder deze omstandigheden is het onwaarschijnlijk dat ze zullen reageren met een plotselinge beet.

De grootste kans op agressie doet zich daarentegen meestal voor bij dieren in de volgende situaties:

  • Ze krijgen lijfstraffen
  • De hele tijd zijn ze vastgebonden, eenzaam, of buiten het huis
  • De baasjes hebben het dier proberen te vermenselijken

Wat je zeker moet weten om te voorkomen dat een hond bijt

Some figure

Naast een grondige opvoeding en socialisering, moet je als baasje ook weten hoe je optimaal met een hond moet omgaan. In die zin is het van fundamenteel belang om:

  • De lichaamstaal van een hond te kennen, om de signalen te herkennen die kunnen wijzen op een mogelijke aanval of beet.
  • Te weten hoe je moet omgaan met onbekende dieren, die in sommige gevallen agressief kunnen reageren.
  • Je kinderen uit te leggen hoe ze hun viervoeters moeten behandelen. Houd er rekening mee dat je ze niet alleen mag laten met honden, vooral niet als ze nog erg klein zijn.

Als je een poging waagt om je hond te leren begrijpen, dan zul je vast heel wat onverwachte situaties kunnen vermijden, die anders in een hondenbeet hadden kunnen eindigen.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.