Hoe je twee honden goed met elkaar kan laten opschieten

Als je eenmaal een huisdier hebt en ervaart hoeveel liefde en gezelschap het geeft, wil je er altijd meer hebben.
Hoe je twee honden goed met elkaar kan laten opschieten

Laatste update: 06 mei, 2018

Als je thuis een hond hebt, wordt het verlangen om er nog eentje bij te nemen vaak met de dag sterker. Een reden kan zijn dat we hem een speelkameraad willen geven omdat hij alleen is als we op ons werk zijn. Maar hoe krijg je het voor elkaar dat twee honden goed met elkaar kunnen opschieten?

Je moet wel bedenken dat dit niet vanzelfsprekend altijd goed gaat. Iedere hond heeft z’n eigen persoonlijkheid, dus het wennen aan een nieuwe hond kan wel eens lastig zijn. Wat kun je doen om de honden goed met elkaar te laten omgaan? Hier wat advies:

Socialisatie: honden met elkaar te laten opschieten

Honden ravotten

Het is van groot belang je hond te socialiseren zodat het samengaan met een nieuwe hondenkameraad prettig en vredig verloopt. Als een hond gewend is om alleen te zijn, zal hij zich ongetwijfeld bedreigd voelen als er nog eentje bij komt.

Je moet je hond laten wennen aan andere honden evenals aan andere mensen. Hij moet weten dat hij een lid is van het gezin en dat hij daarom moet voldoen aan de wetten en huisregels. Bedenk wel wat voor een hondenras je in huis neemt. Alhoewel honden van nature sociale dieren zijn, zijn er evenwel bepaalde rassen die niet gemakkelijk met anderen om kunnen gaan.

Het is goed dat je dat onder ogen ziet voordat je de volgende stap neemt. Als echter de hond die al thuis is goed gesocialiseerd is en degene die erbij komt een pup is die leert om te socialiseren, zul je waarschijnlijk geen problemen hebben.

Desondanks zullen er kleine problemen zijn die opgelost moeten worden. Ze kunnen bijvoorbeeld misschien strijden om de aandacht. Wat moet je dan doen?

Strijden om aandacht

Beide honden zullen de genegenheid van de eigenaar willen hebben, dus het is belangrijk dat ieder z’n eigen ruimte heeft. De hond die al thuis was moet niet denken dat iemand zijn huis inneemt. Daarnaast mag de nieuwe hond zich niet een buitenstaander voelen, volg dus deze eenvoudige aanwijzingen op:

  • Iedere hond moet z’n eigen slaapplaats hebben. Als ze later vriendjes worden en samen gaan slapen is dat prima, maar dwing ze niet om dat te doen. Maak een aparte slaapplaats voor ieder dier.
  • Verschillende etensbakken. De etensbakken moeten verschillen zijn, en op een andere plaats zijn. Als de dieren verschillen in leeftijd, moet je ook ander eten kopen voor ieder van hen.
  • Geef de ene hond niet meer aandacht dan de andere. Misschien heb je de neiging om meer aandacht te geven aan de nieuwe hond omdat hij nieuw is, en vooral als hij een pup is. Je wilt hem misschien de hele tijd vasthouden en hem beter leren kennen. Maar geef niet teveel aandacht aan de nieuwe hond. Als je minder aandacht schenkt aan je ouwe trouwe vriend, zul je vast en zeker problemen krijgen.

Honden moeten elkaar leren kennen om goed te kunnen opschieten

Honden snuffelen

Het is belangrijk dat honden elkaar leren kennen vóórdat ze een territorium gaan delen. Om ze hierin te helpen kun je deze aanbevelingen volgen:

  • Kies een neutrale en stille plek. Het is beter dat honden elkaar buitenshuis ontmoeten zoals in het park of op het strand.
  • Houd ze aan de lijn. Vertrouw ze niet teveel maar hou ze aan de lijn zodat ze elkaar langzaam kunnen benaderen en aan elkaar kunnen ruiken. Dan kun je ze ook terugtrekken als er problemen ontstaan.
  • Laat ze vervolgens samen thuiskomen. Als je eenmaal hebt gezien dat het best goed gaat, laat dan beide honden samen het huis binnen. Als je ze afzonderlijk binnenlaat, zal de eerste zichzelf als baas zien. De andere zal hem dan als vijand beschouwen en niet als een gelijkwaardige.
  • Sluit desnoods de oudere hond even op en laat de nieuwe hond door het huis lopen om het te onderzoeken en eraan gewend te raken.
  • Als je vooruitdenkt en geduldig bent, zal de samenleving tussen je twee vrienden vredig en rustig zijn. Je heb het voor elkaar gekregen om de twee honden goed met elkaar te laten opschieten en van elkaar te laten houden. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.