Logo image
Logo image

Hoe help je je hond om alleen te zijn

3 minuten
Honden zijn sociale dieren die contact nodig hebben. Dat wil niet zeggen dat ze nooit alleen gelaten mogen worden. Het is echter wel nodig om gewoonten te hebben die voorkomen dat ze stress ondergaan.
Hoe help je je hond om alleen te zijn
Laatste update: 11 juni, 2018

Eén van de hoofdzorgen die mensen hebben als ze een huisdier nemen is wat ze ermee moeten doen als ze naar hun werk gaan of gaan winkelen en hem alleen achter moeten laten. Veel mensen besluiten om geen huisdier te nemen omdat hij anders zou janken of alles kapot zou maken. In dit artikel willen we een paar tips geven.

De beste tips om je hond te laten wennen aan het alleen zijn

Sommige dieren die uren alleen thuis zijn lijden aan wat genoemd wordt verlatingsangst. Als ze geen gezelschap hebben huilen en janken ze, doen overal hun behoefte en maken alles binnen hun bereik kapot.

Denk eraan: honden zijn sociale dieren, ze moeten in contact zijn met andere wezens. Dat wil niet zeggen dat je altijd thuis moet blijven om te voorkomen dat de hond verdrietig is. Integendeel, neem wat voorzorgsmaatregelen en verander een paar gewoonten:

1. Begin als hij een pup is

Zodra de hond het huis binnenkomt, moet je hem leren om alleen te blijven. Eerst zal dat maar voor een korte tijd zijn. Daarna voor langer, zelfs enkele uren. Na verloop van tijd, zal hij alleen te zijn als iets normaals gaan beschouwen.

Veel mensen nemen een huisdier wanneer ze vakantie hebben. Ze benutten de vrije dagen om hun huisdier te laten wennen aan het feit dat hun baas niet altijd in de buurt zal zijn.

2. Zorg dat hij beweging krijgt

Gebrek aan lichamelijke beweging kan z’n gemoedsstemming beïnvloeden. Neem hem dus uit wandelen voordat je naar je werk gaat. Hij kan dan uitrusten als je weg bent. Sta een halfuurtje eerder op en neem hem naar het park of voor een ommetje.

Some figure

Het is belangrijk dat hij een groot deel van de energie verbruikt die hij ‘s nachts heeft opgedaan. Dan zal hij een paar uur kalm zijn terwijl hij uitrust van alle beweging.

3. Haast je niet

Nog een manier om je hond te helpen te wennen aan het alleen zijn is door te kijken naar je eigen gewoonten: als je opstaat tien minuten voordat je vertrekt, zul je waarschijnlijk gehaast bezig zijn met aankleden en je spullen verzamelen. Als je meer de tijd neemt en je rustig gedraagt, zal je huisdier je vertrek associëren met iets plezierigs.

Daarnaast raden we aan dat je niet omgaat met je hond in het kwartier vóór je vertrek zodat hij kalmeert en kan beseffen dat hij alleen gaat zijn. Als je met hem speelt, hem vertroetelt en met hem praat, zal het moeilijker zijn om te accepteren dat je vertrekt.

Zeg daarnaast niet dáág op een overdreven manier, alsof het de laatste keer zal zijn dat je hem zult zien. Dieren zien dat als iets negatiefs, en lijden er emotioneel onder. Voel je niet slecht als je geen dag zegt voordat je de deur sluit.

4. Laat eten en speelgoed achter

Als je weggaat, raden we je aan om je hond wat eten te geven zodat hij afleiding heeft en daarna zal gaan liggen om het eten te verteren. Het is ook een goed idee om wat speelgoed of lievelingsvoorwerpen achter te laten om op te kauwen. Hierdoor zal hij zich enkele uren kunnen vermaken.

5. Maak het huis netjes en zet muziek op

Zorg ervoor dat er niets binnen bereik is dat je hond zou kunnen stukmaken terwijl je weg bent. Vermijd het om kleren op de grond te laten slingeren en kamerdeuren en balkondeuren open te laten. Zorg dat hij niet bij het zwembad kan komen als je hem in de achtertuin laat, en ook niet bij andere gevaarlijke plekken.

Some figure
Om te voorkomen dat het dier zich alleen en ongelukkig voelt, kun je de radio of de TV aan laten. Natuurlijk zal hij niet verstaan wat er gezegd wordt, maar het huis zal tenminste niet helemaal stil zijn.

6. Zoek een kamer uit

Tenslotte kun je ook ervoor kiezen om hem alleen achter te laten in een kleine kamer, zonder toegang tot andere ruimten in huis. Bijvoorbeeld de keuken. Hij moet wel al z’n eigen spulletjes daar hebben: z’n mand, speelgoed, etensbak en drinkbak. Bind hem nooit vast. Laat hem vrij rondlopen, maar sluit plekken af waar hij niet mag komen.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.