Ik heb een bezitterige hond: wat kan ik doen?
Geschreven en geverifieerd door de biologe Georgelin Espinoza Medina
Huisdieren zijn schattige wezens die ons veel vreugde en geweldig gezelschap brengen. De dingen zijn echter niet altijd perfect. In bepaalde omstandigheden kunnen ze ongewenst gedrag vertonen dat we moeten leren beheersen. Dus wat moeten we doen als we een bezitterige hond hebben?
Bezitsdrang is een soort agressief gedrag dat zich manifesteert bij honden. Als je een hond hebt met dit gedragsprobleem, dan is dit artikel voor jou. We brengen je vandaag alle details met betrekking tot het probleem en geven je de richtlijnen die je in dit verband moet volgen. Mis het dus niet.
Agressie door bezitsdrang en bescherming
Er zijn verschillende soorten agressief gedrag bij honden, en een daarvan is agressie door bezitsdrang. Dit verwijst naar al het defensieve gedrag van een hond tegenover alles wat zij als het hunne beschouwen en wat voor hen waardevol is. Dit gedrag kan gericht zijn op mensen of een ander dier (niet noodzakelijkerwijs een andere hond).
Het is gebruikelijk dat de termen bezitsagressie en prooibescherming (Engelse link) door elkaar worden gebruikt. Voor sommige specialisten is de term bescherming echter breder en omvat gedrag als lichaamsblokkering, de wacht houden of weglopen met het voorwerp in kwestie. Aan de andere kant zeggen andere deskundigen dat bezitsagressie de ernstigste vorm van deze gedragspatronen is.
Hoe ziet een bezitterige hond eruit?
De hond kan bezitterig zijn met verschillende voorwerpen, bijvoorbeeld met zijn eten, een bot, een speeltje, zijn bed, en ook zeer overbezorgd zijn voor zijn eigenaar. De hond kan grommen, zijn tanden ontbloten, snauwen en bijten als iemand dat voorwerp of die persoon nadert en ze denken het te willen pakken. Ze kunnen zich ook vijandig gedragen tegenover vreemden die hun baas benaderen.
De diagnose is niet zo eenvoudig, en vereist de beschrijving van het gedrag, de specificatie van prikkels, evenals de medische geschiedenis van de hond.
In veel gevallen is het voor een nauwkeurige analyse nodig om het probleem te observeren of te simuleren in de natuurlijke omgeving van het huisdier, dus thuis. Het kan ook nodig zijn om enkele tests uit te voeren om eventuele gezondheidsproblemen (zoals pijn) uit te sluiten.
Agressiegedrag is gevarieerd, variërend van blaffen en grommen, tot bijten en aanvallen.
De ontwikkeling van dit soort gedrag kan het gevolg zijn van een verandering in de hiërarchie van de hond en de eigenaar. Daardoor kan problematisch en gevaarlijk gedrag ontstaan. Vooral als er kinderen bij betrokken zijn.
Bezitterige hondenrassen
Elke hond, ongeacht zijn grootte of ras, kan bezitterig zijn. Het is echter zo dat er voor sommige typen honden een genetische aanleg bestaat. Zo komt dit gedrag bij de onderstaande rassen vaker voor.
- Cockerspaniëls
- Bordercollies
- Rottweilers
- Jackrussellterriërs
- Golden retrievers
In een studie (Engelse link) uitgevoerd in de agglomeratie New York werden 245 gevallen van gedragsproblemen bij honden die als gezelschapsdier werden gehouden geëvalueerd, waarbij in 65 gevallen sprake was van bezitsagressie. Hiervan waren 43 reuen, 34 intact en 9 gecastreerd. Daarentegen waren slechts 22 vrouwtjes, 2 intact en 20 gesteriliseerd. Bovendien waren de meesten van hen cockerspaniels.
Dit betekent echter niet dat alle honden van deze rassen deze gedragsproblemen hebben. Behalve het DNA zijn er nog andere factoren die het gedrag beïnvloeden, waarvan fokken een heel belangrijke is.
Bovendien is er individuele variatie in het gedrag van honden. Sommigen vertonen een agressieve reactie bij weinig stimulatie, terwijl het bij anderen het tegenovergestelde is en ze nooit proberen te bijten.
Hoe moet je een bezitterige hond corrigeren?
Het eerste wat je in gedachten moet houden is dat gevallen van agressie niet kunnen worden opgelost door het dier te straffen. De reden hiervoor is dat deze houding gewelddadig gedrag juist aanmoedigt. Hier volgen enkele algemene aanbevelingen over wat te doen als je geconfronteerd wordt met een bezitterige hond.
- Probeer in alle situaties te werken aan basisgehoorzaamheid bij de hond, waaronder het leren opvolgen van commando’s (kom, zit of eten). Deze oefeningen helpen hen jou te visualiseren als hun leider.
- Andere opties zijn hem voeren met behulp van je hand, op verschillende plaatsen. Dat helpt ook om je positie van dominantie over hen te herbevestigen.
- Evenzo moet je je hond niet in je bed laten slapen, of bovenop jou of een lid van je gezin, want deze praktijk is een vorm van dominantie voor honden. Het is raadzaam dat ze hun eigen ruimte en bed hebben.
- Als de hond bezitterig gedrag vertoont ten opzichte van speelgoed of andere voorwerpen, moet je hem leren ze los te laten en ze aan jou te geven als je dat vraagt. In het begin zal dit nogal moeilijk zijn voor je hond. Je kunt beginnen met het voorwerp te ruilen voor een traktatie van zijn gading.
- Het is ook raadzaam om gehoorzaamheid te oefenen. Begin met blootstelling aan dingen die niet zo belangrijk voor hen zijn, en beetje bij beetje te vorderen tot je kostbaar bent voor de deal met de dingen die honden als het meest kostbaar voor hen beschouwen en waarmee ze bezitterig gedrag vertonen.
Raadpleeg een deskundige
Het beheersen van een bezitterige hond vereist veel zorg en geduld. De tussenkomst van een specialist in hondengedrag kan daarbij nodig zijn. Praat daarom met je dierenarts om een werkprogramma voor jou en je huisdier op te stellen of verwijs hem zo nodig door naar een etholoog.
De prognose kan wisselend zijn, sommigen verbeteren aanzienlijk en snel, terwijl anderen meer tijd nodig hebben (weken of maanden). Laat je niet ontmoedigen en volg altijd de gegeven instructies om bevredigende resultaten te bereiken.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Brochelt, P. (1983). Aggressive behavior of dogs kept as companion animals: classification and influence of sex, reproductive status and breed. Applied Animal Ethology, 10, 45-61.
- Jacobs, J., Coe, J., Widowski, T., Pearl, D., Niel, L. (2018). Defining and clarifying the terms canine possessive aggression and resource guarding: a study of expert opinion. Frontiers in Veterinary Science, 5,115.
- Morgan, R. (2011). Possessive and territorial aggression in dogs. Recuperado el 09 de octubre de 2022, disponible en: https://www.saintfrancis.org/wp-content/uploads/Possessive-and-Territorial-Aggression-in-Dogs.pdf
- Vega, C. (2004). Estudio clínico prospectivo de las principales anormalidades de la conducta de perros en el hospital de la Facultad de Medicina Veterinaria y Zootecnia (FMVZ) de la Universidad San Carlos de Guatemala y una clínica veterinaria privada. [Tesis de grado, Universidad de San Carlos de Guatemala]. http://www.repositorio.usac.edu.gt/7383/1/Tesis%20Med%20Vet%20Claudia%20Vega%20Ruiz.pdf
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.