Logo image
Logo image

Waarom katten soms bijten als we ze proberen te aaien

3 minuten
De reden waarom je kat in je vinger of je voet bijt, kan aangedreven zijn door natuurlijke jachtinstincten. Wanneer hij alleen maar knabbelt, dan kan het ook een teken van genegenheid zijn.
Waarom katten soms bijten als we ze proberen te aaien
Laatste update: 19 september, 2019

We kunnen vele woorden gebruiken om katten te beschrijven. Meestal past het woord “onvoorspelbaar!” Wij van Mijn Dieren willen proberen te verklaren waarom katten soms bijten wanneer we hen willen aaien.

Katten zijn geboren jagers

Er zijn meerdere redenen waarom onze miauwende harige vrienden ons kunnen bijten wanneer we ze aanraken. Om één van hun belangrijkste motivaties te begrijpen moeten we eerst hun aard begrijpen.

Laten we beginnen met de basis: katten zijn jagers. Het zijn experten in de achtervolging, het stalken en vangen van hun prooi. Als kittens leren ze deze jachttechnieken door met elkaar te spelen.

Zodra ze van hun moeder en broers en zussen gescheiden worden en als er zich geen speeltje tussen hen en onze handen bevindt, dan is de kans groot dat ze op onze handen of voeten zullen “jagen.”

Je moet weten dat katten vaak bijten om genegenheid te tonen. De kans is dus zeer groot dat ze je hand in hun bek zullen steken als een manier om je te bedanken voor de liefde die je ze geeft. In deze gevallen zullen ze echter meestal hun tanden niet gebruiken.

Er zijn allerlei redenen waarom katten soms bijten. In dit artikel laten we je met enkele feiten kennismaken. Ze zullen je helpen om te voorkomen dat je gewond raakt als je met je katje speelt en hem vertroetelt.

Some figure

Leer hoe je jouw kat kan lezen

Als je jouw kat aandachtig in het oog houdt, dan zal je in staat zijn om te herkennen wanneer hij zegt “Genoeg geaaid!” Ook al was jouw kat degene die genegenheid vroeg, toch zal hij bijten wanneer hij er genoeg van heeft. Dat is hun manier om jou te zeggen dat ze niet langer geaaid willen worden.

Ze kunnen ook met hun poot jouw hand wegduwen of met hun klauwen naar je uithalen. In het algemeen zullen deze acties je niet verwonden. Ze zijn namelijk meestal redelijk zachtaardig.

Als je er dus wil voor zorgen dat je kat je niet zal bijten, let dan op en kijk wat hij jou door middel van zijn lichaamstaal vertelt. Pas op als je de volgende tekenen ziet:

  • De oren draaien naar achteren.
  • De staart begint te zwiepen.
  • Hij probeert om bij je weg te komen.

Waarom katten soms bijten als we hen aaien

Katten zijn niet alleen onvoorspelbaar. We moeten er ook op wijzen dat er geen twee katten hetzelfde zijn. Elk dier is uniek. Dat is ook de reden waarom niet elke kat ervan houdt om op dezelfde manier en op dezelfde plekken geaaid te worden. Wat sommige katten leuk vinden, haten andere.

Bovendien zijn er katten die gelukkig zijn als ze elke dag en de hele dag door geaaid worden. Andere katten geven echter de voorkeur aan nu en dan geaaid te worden. Als je dus je kat niet wilt irriteren, leer dan wat hij wel en niet leuk vindt. Dwing hem ook niet om zich te laten aaien.

Some figure

Het komt zelden voor dat een kat zich verwijdert van een fijne aai op de wangen of onder de kin. Ook de rug kan een goede plek zijn om te aaien. Sommige katten vinden het ook leuk om over hun buik gestreeld te worden terwijl andere katten het niet kunnen uitstaan.

Het zal dus een kwestie van uittesten zijn. En misschien zal je zo nu en dan een beet moeten verdragen tot je ontdekt welke plekken bij jouw kat toegelaten of juist verboden om te aaien zijn.

Andere redenen waarom katten soms bijten

In onze relaties met onze prachtige katten is echter niet alles volmaakt. Er zullen dus momenten zijn dat ze gewelddadig reageren en ons op een harde manier proberen te bijten of te krabben. Meestal gebeurt dit wanneer ze bang zijn of zich angstig voelen. Als ze gewond of ziek zijn, kunnen ze ook slecht reageren op een vriendelijke streling.

Als jouw kat echter zonder ophouden bijt en buiten situaties die als normaal te beschouwen zijn, dan kan het nodig zijn om een specialist in dierengedrag te raadplegen. Het is namelijk mogelijk dat jouw kat een slechte socialisatie gekregen heeft of in het verleden een trauma meegemaakt heeft.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.