Adviezen om met de agressie van je hond om te gaan

Honden kunnen agressief gedrag vertonen wanneer ze zich ziek voelen of pijn hebben uit angst of omdat ze gewoon hun territorium verdedigen. Van daaruit kun je ze trainen om hun gewelddadige houding te corrigeren.
Adviezen om met de agressie van je hond om te gaan

Laatste update: 07 september, 2019

Omgaan met de agressie van je hond kan een uitdaging zijn, vooral voor mensen die hun hond zich nog nooit zo hebben zien gedragen. De waarheid is dat deze gevallen heel eng kunnen worden, omdat er tijdens het proberen het dier te kalmeren een risico op ernstige verwonding is.

De redenen waarom honden zich op deze manier gedragen kunnen echter variëren. Het omgaan met het gedrag van een hond kan meer dan één oplossing hebben, maar de moeilijkheid hangt allemaal van elke hond zelf af. Laten we eerst over agressie praten.

Wat is agressie bij honden?

Agressie is een instinctieve reactie van een dier op bepaalde situaties of stimuli. Deze stimuli zijn niet altijd te wijten aan dreigend gevaar of een aanval door een ander dier. Normaal gesproken zijn ze een reactie op paniek of zelfs pijn.

Honden zijn dus niet agressief, omdat ze opzettelijk kwaad willen doen, maar eerder omdat ze reageren op hun dierlijke instinct. Wanneer ze gewond zijn, dan is een gewelddadige reactie normaal, omdat ze niet begrijpen waarom ze pijn hebben of zich ziek voelen.

Agressie is echter niet altijd het product van pijn. Soms is het een gedragsprobleem dat het gevolg is van een onjuiste training. Het is belangrijk om de tekenen van agressie te kennen en de reden waarom ze zo handelen om het te kunnen behandelen.

Oorzaken van agressie bij een hond

Hond laat zijn tanden zien

Een hond kan om verschillende redenen agressief zijn. Veel van deze reacties zijn een reactie op hun primaire instincten uit de tijd dat ze wilde dieren waren. We hebben al een beetje gesproken over hoe agressie een reactie op pijn is, maar het kan ook een reactie op een ziekte zijn.

Dermatitis en mondziekten kunnen de belangrijkste oorzaken van agressie bij honden zijn. Dit komt door de intense irritatie die het dier in zijn lichaam ervaart of de zwelling in zijn mond.

Het dier begrijpt niet wat er met zijn lichaam gebeurt, dus reageert hij uit angst en pijn op deze manier. Een dier kan ook op deze manier reageren om zijn familie te beschermen. Dit is gebruikelijk voor moeders die net hun eerste nest hebben gehad.

Een moederinstinct is een grote kracht in de dierenwereld, en honden vormen op deze regel geen uitzondering. Een moeder kan alles doen, inclusief haar eigen leven opofferen, voor het welzijn van haar pups. Agressie is daarom een verdedigingsmechanisme.

Een andere reden waarom honden agressief kunnen worden is wanneer ze hun territorium verdedigen. Je hoort vaak over waakhonden en hoe agressief ze kunnen zijn en dit is, omdat ze hun territorium verdedigen. Het is dus belangrijk om jezelf goed voor te stellen aan een hond die jou niet kent.

Honden reageren ook heftig wanneer ze tijdens het eten worden onderbroken. Ze doen dit, omdat ze hun voedsel verdedigen, zodat het niet door aaseters wordt gestolen. Dit is waarom het begrijpen van de reden achter de agressie van je hond van vitaal belang is om ermee om te gaan.

Hoe ga je om met de agressie van je hond?

Een hond laat agressie zien

Er zijn verschillende manieren om met de agressie van je hond om te gaan en een groot deel van de inspanning is geduld en zelfvertrouwen. Voordat je een van deze methoden gebruikt die we hieronder zullen bespreken, is het belangrijk om met je dierenarts te praten. Dit is nodig om ziekten uit te sluiten, die de agressie van je hond kunnen veroorzaken.

  • Bestraf niet door middel van pijn: pijn is een trigger voor agressief gedrag. Het is dus belangrijk dat je je hond geen pijn doet. Probeer lichtere straffen of een verbale berisping in plaats van kracht.
  • Vermijd ook fysieke contact spelletjes: als eigenaars weten we dat spelen met onze honden leuk is, maar soms kan het weerspiegelen in het gedrag van je dier. Dit komt, omdat je hond zich tijdens het spelen mee kan laten slepen en kan gaan bijten.
  • Ken de persoonlijkheid van je huisdier: dieren met dominante neigingen zijn meestal de meest agressieve wanneer ze hun dominantie op anderen willen laten gelden. Jouw taak als eigenaar en trainer is om je huisdier te leren om de commandostructuur te respecteren. Hij moet begrijpen dat jij de baas bent.
  • Probeer hem niet te storen terwijl hij aan het eten of spelen is: het wegnemen van hun eten of favoriete speeltje kan agressie veroorzaken. Vergeet niet dat ze het niet doen, omdat het hen dwars zit, maar omdat ze de behoefte voelen om hun spullen te verdedigen.
  • Overweeg je hond te laten castreren: veel gedragsproblemen kunnen worden gecorrigeerd door je huisdier te laten castreren. Naast het meer onderdanig maken, heeft het op lange termijn ook voordelen voor de gezondheid.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.