Logo image
Logo image

Wat te doen met een pup die nog niet uit huis mag

5 minuten
Het leerproces van een pup begint als hij zijn nieuwe woning betreedt. Misschien is hij nog te klein om naar buiten te gaan omdat hij zijn inentingen nog niet heeft gehad. Het is echter je taak als eigenaar om hem ook in huis te trainen. Pups zijn bovendien heel nieuwsgierig en willen graag nieuwe dingen leren.
Wat te doen met een pup die nog niet uit huis mag
Laatste update: 20 november, 2018

Als een pup in huis wordt genomen is één van de hoofdzorgen dat hij nog niet uit huis kan. Contact met andere honden kan een gevaar voor zijn gezondheid zijn. Mensen vragen zich dan steeds af wat ze met zo’n hond binnen kunnen doen.

Soms stellen mensen daarom het naar buiten gaan of het leren te wandelen aan een riem uit. Er zijn echter genoeg dingen die met de pup kunnen worden gedaan voordat hij naar buiten mag.

Inentingsschema en het socialiseren

Normaal gesproken is het het beste als een pup weggaat van zijn moeder als hij tussen 8 en 9 weken oud is. Rond die leeftijd zal de pup onafhankelijker van zijn moeder kunnen zijn. Hij is nog niet gespeend, maar kan al ander voedsel eten. Naar buiten gaan mag nog niet omdat zijn inentingen nog niet allemaal gegeven zijn.

Het hangt af van de dierenarts en de voorschriften, maar gewoonlijk moet rond de 12 weken de laatste inenting gegeven zijn. Dat betekent dat de pup een hele maand niet uit huis mag.

Dit is juist het levensstadium waarin de pup het meeste leert. Ze zitten middenin hun socialisatieproces. Het is met andere woorden de tijd waarin ze leren om met hun omgeving en met andere honden om te gaan. Dit stadium vindt plaats tussen de 3e en de 14e week.

Some figure

Het is daarom verstandig dat je je pup alvast gaat leren wat hij buitenshuis zal meemaken. Lees door om wat ideeën op te doen.

Zorg dat hij klaar gemaakt wordt voor wandelingen

Ook al mag de pup nog niet uit huis, dat betekent daarom niet dat hij niet kan leren om een tuigje aan te doen of aan de lijn te lopen. Als het de eerste keer is dat hij ooit een tuigje aangehad heeft wanneer hij naar buiten gaat zijn er misschien teveel prikkels om te verwerken.

Het is de moeite waard om hem te tonen hoe hij een tuigje kan dragen ook al ga je niet met hem naar buiten. Begin met het een paar minuten per dag aan te doen. Laat hem andere dingen doen terwijl hij het aanheeft.

Spelen of eten kan gebeuren met het tuigje aan zodat hij eraan gewend kan raken. Hij zal het dan niet meer verbinden met de opwinding van het naar buiten gaan of het beschouwen als een straf.

Some figure

Als hij eenmaal gewend is aan een tuigje zal het goed zijn om hem te leren aan de lijn te lopen. De eerste paar keer zal hij niet weten hoe hij dat moet doen. Hij zal aan de lijn blijven trekken. Dit is een uitstekend moment om hem te leren op een juiste wijze mee te lopen.

In huis basisopdrachten leren

Door de jonge leeftijd van een pup lijken hun hersenen wel een spons. Het is daarom de perfecte tijd om ze basisopdrachten te leren. Je hoeft het maar een paar keer te herhalen voordat ze eenvoudige opdrachten begrijpen.

Het leren om te zitten of te gaan liggen wordt vaak uitgevoerd. Wat echter ook heel bruikbaar voor hen is om te weten is om te komen als je roept en om wat ze in hun bek hebben te laten vallen.

Some figure

Denk erom dat hun lichaam nog heel jong is. Gewrichten doen pijn tijdens de groei. Wees erop verdacht om positieve bekrachtiging te gebruiken. Dat zal hun leerproces bespoedigen en maken dat het leren op een spelletje lijkt.

Geef hem nieuwe prikkels

Als je een pup hebt die nog niet naar buiten mag kun je dingen van de buitenwereld naar hem toe brengen. Stel je pup voor aan nieuwe mensen van verschillende leeftijden en uiterlijk.

Bel daarom een paar mensen op en laat je grootouders of kleinkinderen op bezoek komen. Het thuis ontmoet hebben van mensen van verschillende leeftijden zal heel belangrijk worden als je pup eindelijk de straat op gaat.

Als je daarnaast iemand kent die een evenwichtige, gezonde en ingeënte hond heeft kan die ook eens langskomen. Er zijn lessen die honden alleen kunnen leren van andere honden. Hierbij hoort hoe hij zich moet voorstellen en hoe te spelen.

Some figure

Je kunt deze kennismakingen wat uitvoeriger maken. Laat je hond kennismaken katten, vogels of allerlei andere dieren. Laat hem nieuwe geluiden, klanken en muziek ervaren. Zelfs al is hij nog te jong om alleen thuis te blijven, toch kun je hem laten oefenen door alleen in een andere kamer te zijn.

Bedenk dat al deze mensen en prikkels te overzien zijn door je pup. Begin met de eenvoudige dingetjes. Zorg voor een pauze tussen de ene prikkel en de andere. Als het moeilijk voor hem is om mee om te gaan, wacht er dan even mee. Deze lessen moeten positief zijn, niet verplicht of overweldigend.

De eerste wandelingen

Eindelijk zal de dierenarts zeggen dat alle inentingen zijn gegeven. Hij mag nu naar buiten! Laat hem echter langzaam wennen aan het buitenleven. Op straat is het heel anders dan in huis. Er zijn een boel nieuwe prikkels die hij zal willen meemaken.

Some figure

Tijdens de eerste wandeling zal hij nog niet beseffen dat hij zijn ontlasting mag doen. Misschien wil hij niet eens meelopen. Neem hem meerdere keren per dag uit, maar doe het slechts een hele korte tijd.

Gedurende de eerste week zal 10 minuten meer dan genoeg zijn. Dwing hem niet om dingen te doen die hij niet leuk vindt. Laat hem op onderzoek uit gaan.

Pups zijn heel intelligent en nieuwsgierig. Er is geen reden waarom je hen geen nieuwe dingen zou kunnen leren. Laat je niet weerhouden alleen maar omdat ze nog niet naar buiten mogen. Het is een prachttijd voor hen om van alles te leren en mee te maken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Entendiendo la Importancia del Aprendizaje y la Socialización Temprana. Recuperado el 19 de febrero de 2022, disponible en: https://amaltea.fmvz.unam.mx/ETOLOGIA/TEMAS/Entendiendo%20la%20importancia%20del%20aprendizaje%20y%20la%20socializacion%20temprana.pdf

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.