Waarom je geen blaffende honden moet straffen
Blaffende honden. Wij vinden het altijd geweldig als onze hond blaft terwijl we met hem spelen of wanneer hij onze woning verdedigt. Maar als je hond blaft als hij dat niet moet doen, kan dat vervelend zijn voor jou en anderen in je omgeving.
Hoewel het misschien bij sommige gelegenheden vervelend is moeten we hem niet straffen omdat dit gedrag normaal is. Aangezien zijn manier van communiceren heel anders is dan de onze, zien we zijn geblaf als vreemd gedrag.
Daarom delen we een aantal redenen met je waarom je je hond niet mag straffen wanneer hij blaft.
Er zijn vele redenen waarom een hond blaft en hij heeft er een reden voor. Als je na het analyseren echter merkt dat je hond zonder aanwijsbare reden doorgaat, kun je het beste naar de dierenarts gaan en hem laten onderzoeken.
Niettemin zijn er enkele redenen waarom je je hond niet mag straffen wanneer hij blaft,
6 redenen waarom je blaffende honden niet moet straffen
- Om te communiceren. In tegenstelling tot ons kunnen onze honden niet praten en de manier waarop ze communiceren is door te blaffen. Blaffende honden blaffen om met je te “spreken” of om water of voedsel of extra aandacht te vragen. Ze doen het om te communiceren met andere dieren, of het nu honden zijn of niet.
- Angst. Als je hond zich door iets bedreigd voelt, of denkt dat jullie allemaal in gevaar zijn en denkt dat hij jullie niet kan beschermen, dan zal hij blaffen. Denk je echt dat je hem daar voor moet straffen? Zeker niet.
- Spelen. Dit is een van de meest voorkomende oorzaken waarom honden blaffen. Hij is dol op blaffen terwijl we met hem spelen. Hij zal het ook doen bij andere honden, andere huisdieren of andere mensen. Net zoals wij lachen als we spelen is zijn geblaf een manier om uit te drukken dat hij gelukkig is.
- Jagen. Zelfs als je hond geen jachthond is is hij telkens wanneer hij uitgelaten wordt op zoek naar iets te eten. Het is mogelijk dat hij gaat blaffen omdat hij blij is dat hij iets gevonden heeft. Dat wordt nog erger als er andere dieren bij zijn, hij wil het ze laten weten.
- Scheidingsangst. Als je hond veel tijd gescheiden van zijn eigenaar doorbrengt, kan zijn manier om zijn eenzaamheid en verdriet uit te drukken blaffen zijn. Wanneer de eigenaar hem heeft vastgebonden of op het balkon alleen laat, wordt het nog waarschijnlijker dat hij het gaat doet. Als je dat ziet gebeuren, meld het!
- Waarschuwing. Een vreemd geluid of rare geur dichtbij huis zal de hond alarmeren en hij zal blaffen om je te waarschuwen. Nog een reden waarom je niet hem niet mag straffen.
5 andere redenen waarom je hond blaft
- Het komt door jou. Het is mogelijk dat je hond al blaft sinds dat hij jong is en dat jij het hebt aangemoedigd. Nu erger je eraan, maar wees eerlijk, wie is hiervoor verantwoordelijk?
- Pijn. Als je hond op een of andere manier gewond is zal hij zijn pijn verzachten door te blaffen. Denk eraan dat het zijn enige manier is om te communiceren.
- Stress. Herhalend gedrag is een teken van stress of angst bij honden. Op dezelfde manier dat sommigen in cirkels ronddraaien, is het mogelijk dat jouw hond gaat blaffen. In plaats van te denken dat je hem moet straffen, ga na of hij een probleem heeft dat je moet oplossen.
- Aandacht vragen. Als je de hele dag op je werk bent geweest is je hond natuurlijk helemaal opgewonden wanneer je thuiskomt. Misschien ben je moe en wil je douchen en uitrusten. Je hond begrijpt er niets van dus hij probeert je aandacht te trekken door te blaffen. Geef hem wat aandacht.
- Frustratie. Dieren worden ook gefrustreerd als ze iets niet begrijpen. Als ze bijvoorbeeld een kind horen huilen, weten ze niet waarom dit is – daarom blaffen ze.
Honden zijn niet ons hele leven, maar ze maken ons leven compleet.
– Roger Caras-
Dit zijn enkele gebruikelijke redenen waarom een hond blaft en waarom zou je hem niet moet straffen. Wees geduldig en liefdevol, breng tijd met je huisdier door en help hem met eventuele problemen die hij heeft.
Op deze manier zul je minder vaak last hebben van blaffende honden.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.