Als jouw kat bijt, dan kun je deze tips toepassen
Katten hebben de neiging om hun baasjes, andere katten, huisdieren of mensen om zich heen te bijten. De waarheid is dat dit op bepaalde momenten best leuk kan zijn. Wanneer het echter een gewoonte wordt, dan kan het ook vervelend worden. Als jouw kat bijt, dan moet je deze tips even bekijken.
Als jouw kat bijt, volg dan deze tips op
Er bestaan meerdere tips die je kunt toepassen om jouw kat geleidelijk te leren niet meer te bijten. Dat geldt vooral als ze dit al doen sinds ze kitten waren. Het wordt wat ingewikkelder om volwassen katten te trainen. Toch kan je dit soort gedrag nog steeds corrigeren.
Onthoud altijd dat jouw kat jou geen pijn wil doen. Katten doen het gewoon omdat ze speels zijn. Je weet al dat ze graag spelen! Als je hiermee rekening houdt, dan is de kans groot dat je het gedrag van je kat beter zal begrijpen. Je zal dan ook geduldiger zijn wanneer je probeert om dit gedrag te corrigeren.
Stel regels als jouw kat bijt
Het is dus goed mogelijk dat als jouw kat bijt, dat komt omdat hij wil spelen. Toch moet je katten laten inzien dat er voor alles een moment is. Soms ben je beschikbaar om te spelen en soms niet. Laat niet toe dat ze op een “agressieve manier” je aandacht vragen.
Als je kat zich daarentegen verveelt, dan is de kans groot dat hij bij jou wil zijn en wat wil spelen. Om je hierbij te helpen kan je best speeltjes voor je kat en een krabpaal kopen zodat hij die kan gebruiken om stoom af te blazen.
Je kunt deze speeltjes gebruiken als een barrière tussen je hand en hun mond. Nadat ze in meerdere verschillende omstandigheden ermee gespeeld hebben, zullen ze in de speeltjes bijten.
Corrigeer je kat
Je begrijpt wellicht wel dat ze jou niet uit boosheid bijten. Ze doen het omdat ze willen spelen en om je aandacht krijgen. Dat betekent echter niet dat ze je hun gedrag moet negeren. Je moet “NEE” zeggen om hen een beter manier van handelen te tonen.
Onthoud uiteraard dat schreeuwen, slaan en hen straffen geen resultaten brengt. Het zal namelijk alleen maar afstand scheppen tussen jou en je huisdier en de band tussen jullie twee verbreken.
Positieve bekrachtiging is altijd de beste manier. In dit geval zullen we echter geen snoepjes gebruiken. Als je jouw kat beloont omdat hij ophoudt met bijten, dan zal hij geloven dat hij iets gedaan heeft dat jij altijd zal belonen. Dat betekent dus dat hij jou opnieuw zal bijten en dan ophouden zodra je de kans krijgt om ze een snoepje te geven.
Respecteer hun ruimte
Als jouw kat bijt, dan kan dat ook andere redenen hebben. Misschien vindt hij iets niet leuk of voelt hij zich overweldigd. Of misschien probeer je je kat altijd dicht bij jou te houden. Onthoud dat katten heel onafhankelijk zijn. Ze geven je wel veel genegenheid maar doen dit alleen wanneer zij er zin in hebben.
Als je de situatie probeert te forceren door hem te veel te knuffelen of hem voortdurend op te pakken, dan is het mogelijk dat jouw kat zich zal verzetten. De enige manier waarop hij zal laten merken dat hij niet leuk vindt wat er gebeurt, is door te bijten.
Hoe kan je dit vermijden? Je kan dit doen door je kat te leren kennen. Wat vindt hij leuk en wat niet? Laat het hem proberen. Laat hem bij jou komen wanneer hij iets nodig heeft. Observeer zijn reacties op jouw genegenheid.
Ga met je kat naar de dierenarts
Heb je alle voorgaande tips geprobeerd en heeft het niet gewerkt? Dan moet je met je kat naar de dierenarts gaan. Het is mogelijk dat een ziekte ervoor zorgt dat hij prikkelbaard is. Het bijten kan ook het resultaat zijn van dwangmatig gedrag als gevolg van een trauma, stress, angstgevoelens of een andere emotionele oorzaak.
Onthoud dat jouw huisdier observeren altijd een sleutelrol zal spelen in het bepalen van de bron van een gedragsprobleem. Als je jouw kat de juiste aandacht schenkt zonder enige stress te veroorzaken, dan kan alles opnieuw normaal worden.
Je weet al dat de verantwoordelijkheid wanneer je een huisdier hebt, verder gaat dan voeding en water geven. Ook zijn emotionele en geestelijke welzijn hangt van jou af.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.