6 fouten die bij een hondentraining gemaakt worden
Het scholen en trainen van je hond is een uiterst belangrijke taak. Als dit namelijk niet goed verloopt kan dit later problemen veroorzaken. Daarom willen we in dit artikel 6 fouten die vaak gemaakt worden tijdens een hondentraining delen. Ook gaan we het natuurlijk hebben over hoe je ze het beste kunt vermijden!
Hulp vragen aan een pseudo-expert
De eerste keer dat je een dier in je huis haalt zul je misschien een beetje in paniek raken. Dat zal vooral zo zijn als het je allereerste huisdier is. Je vraagt dan wellicht eerste de beste persoon die ook maar iets lijkt te weten over dieren om hulp. Misschien is dat een vriend die een paar boeken over honden heeft gelezen, of zelfs je buurvrouw van een verdieping hoger. Zij heeft namelijk altijd al honden gehad en moet dus wel alles weten over het houden hiervan.
Vergeet het maar! Het beste dat je kunt doen is naar een dierenarts gaan. Hij zal je vertellen hoe gezond je hond is en je adviseren over fouten die je misschien gemaakt hebt tijdens de hondentraining. Overigens zal hij je ook naar professionele trainers kunnen doorverwijzen.
Je hond overweldigen met honden en knuffels
Dit is één van de meest gemaakte fouten tijdens een hondentraining. Sommige mensen behandelen de hond zodra ze deze thuis hebben gebracht als een baby. Ze overweldigen hem met knuffels, aaitjes en babypraat.
Het is veel beter om hem zijn nieuwe omgeving te laten ontdekken. Het huis is immers nieuw voor hem. Er zijn ontzettend veel nieuwe plekjes, nieuwe geuren, nieuwe smaken en nieuwe mensen om te ontdekken! Alles is nieuw voor hem, dus laat hem rustig zijn nieuwe thuis ontdekken.
(Te) laat beginnen met hondentraining
Je moet je hond natuurlijk laten wennen aan het huis, zijn omgeving en zijn nieuwe familie. Dat wil echter niet zeggen dat je ellenlang moet wachten op het beginnen met zijn training! Sommige mensen geloven dat ze niets kunnen opsteken in hun eerste zes maanden, maar ze leren daadwerkelijk al vanaf hun eerste ademhaling. Dit proces kent ook geen einde. Door dus te laat met hun training te beginnen maak je een grote fout. Begin dus op tijd — en wees geduldig en consistent om dit te laten slagen!
Hun mislukkingen afstraffen
Populaire wijsheden kloppen soms wel: “met de hoed in de hand komt men door het ganse land.” Door je hond te straffen voor zijn fouten zal hij niet beter of sneller leren. Niet alleen is dit dus een grote fout, maar het is ook nog eens ineffectief. Probeer in plaats van hem te straffen dus positieve bekrachtiging in te zetten. Zo vermijd je bovendien het risico op angst en onthechting bij je hond.
Geef je hond in plaats van een tik met een opgerolde krant wanneer hij in huis plast, een koekje wanneer hij het buiten doet. Op die manier zul je veel meer bereiken.
Bijtgedrag niet corrigeren
Het is een wijdverspreid idee dat honden “spelen door te bijten,” simpelweg omdat ze tanden hebben. Ze zetten toch ook hun benen en staart in tijdens het spelen? Echter is een veel voorkomende fout dat men dit bijtgedrag niet aanpakt. Op die manier groeien ze op tot volwassen dieren met het idee dat er niks mis is met het bijten van andere honden of zelfs mensen.
Dit is één van de weinige gevallen waar afstraffing wel toepasbaar is. Dat betekent natuurlijk niet dat je hem moet slaan of tegen hem moet schreeuwen. In andere woorden: mishandel hem niet.
Als ze bijten tijdens het spelen (waarbij dit vrij regelmatig voorkomt), moet je direct stoppen met spelen en duidelijk maken dat hij je pijn doet. Wanneer puppy’s bijvoorbeeld spelen en eentje de ander net iets te hard bijt, zal de gebeten puppy janken en stoppen met spelen.
Te hardvochtig of te toegevend zijn
We weten allemaal dat het goed instellen van een zekere balans behoorlijk moeilijk kan zijn. Daarom zijn veel dierenbaasjes of te toegevend, of juist te streng. Probeer daarom je huisdier niet te zien als een onderdaan, maar geef ook niet te snel toe. Zoals Aristoteles zei: “Deugdzaamheid is de gouden middenweg tussen twee extremen.”
We hopen dat dit artikel over veelgemaakte fouten tijdens hondentraining je goed van pas komt!
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.