10 stappen bij het nemen van een geadopteerde hond
Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García
Als je hebt besloten om een hond van een dierenasiel te adopteren of erover nadenkt om dat te doen is het belangrijk om in gedachten te houden wat er zou kunnen gebeuren. Het is namelijk zo dat een geadopteerde hond erg overweldigd kan zijn als hij in z’n nieuwe huis komt.
Voorbereiding voor de aankomst van je geadopteerde hond
Zorg ervoor dat alles klaar staat voordat je je geadopteerde hond mee neemt naar huis. Hij zal zich dan prettig voelen als hij het huis bereikt. Maak de volgende dingen klaar:
- Als eerste z’n hondenmand. Als hij veel tijd heeft doorgebracht in een kooi, zal hij een behaaglijke rust plek erg waarderen. Je kunt een hondenmand kopen of zelf een slaapplek maken. Hierbij geldt: te groot is beter dan te klein.
- Als tweede moet je zijn water en voerbakken klaar te maken. Zorg voor veel schoon water en eten dat past bij zijn leeftijd en ook voor een speeltje of iets waar hij op kan knagen. Dit is nodig omdat sommige honden door zenuwachtigheid graag op iets knabbelen.
- Een riem en halsband zijn noodzakelijk, evenals plastic zakken om z’n uitwerpselen op te rapen voor als je gaat wandelen met je nieuwe vriend. Houd in gedachten dat dierenasiels vaak krap bij kas zijn. Je moet dus zelf moeten zorgen dat je alles bij elkaar zoekt wat je hond nodig heeft.
- Het is mogelijk dat hij heel vies is als hij aankomt. In dat geval moet er shampoo en misschien een badborstel klaarliggen. Je kunt je hond ook naar een hondensalon nemen en kijken hoe ze hem wassen. Dan kun je het daarna thuis zelf doen.
Veiligheid in huis
- Maak je huis een veilige plek. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er geen giftige planten zijn en dat de hond niet in de vuilnisbak kan komen. Leg alles weg wat niet door de hond gegeten mag worden. Beperk de plekken waar de hond in huis heen kan gaan zodat hij niet te veel indrukken opdoet.
- Het is een goed idee als je wat meer over hem te weten komt. Bij voorbeeld hoe zijn verleden was, of hij bang is voor de dierenarts en of hij goed met andere honden op kan schieten. Het is heel nuttig als je z’n gewoonten en z’n persoonlijkheid leert kennen.
De eerste dagen thuis van een geadopteerde hond
- Als je een hond hebt geadopteerd is het aan te bevelen hem op een flinke wandeling te nemen op weg naar huis. Je kunt dan zeker zijn dat hij een plas heeft gedaan en een beetje moe is geworden. Daardoor zal hij dan thuis rustiger zijn, en als hij gaat plassen, zal dat maar een klein beetje zijn.
- Maak hem los zodra je binnenkomt en laat hem het hele huis besnuffelen of tenminste het deel wat je hem wilt laten ontdekken. Blijf voorlopig uit de keuken aangezien dit meestal een onveilig plek is voor dieren. Daar zal hij zich rustelozer voelen.
- Het is normaal dat het dier zijn territorium markeert door een beetje te plassen in sommige hoekjes. Dat zal vooral gebeuren als er andere honden in het huis geweest zijn.
Hyperactief gedrag bij geadopteerde honden
- De eerste dagen kunnen nogal stressvol zijn voor een geadopteerde hond maar ook voor z’n baas. Om hem te helpen met z’n hyperactiviteit en om te voorkomen dat hij in huis of op andere ongewenste plaatsen plast moet je hem minstens vier keer per dag uit nemen. De totale wandeltijd moet zo’n 90 minuten bedragen. Het is een goed idee om het dier wat moe te maken om z’n stress te verminderen. Stress is namelijk normaal in een geadopteerde hond. Het moe worden zal hem ook helpen met het slapen in z’n nieuwe huis.
- Dwing hem niet om met andere mensen en honden om te gaan of op bepaalde plaatsen te gaan liggen. Doe niets wat hem overstuur zou kunnen maken. Probeer hem naar gehoorzaamheid te leiden door woordbevelen, handbewegingen en beloningen.
Orde
Honden zijn gewoontedieren en ze houden van orde. Maak een schema voor de wandelingen en maaltijden zodat hij eraan kan wennen en zich prettig zal voelen. Misschien vind je dat niet zo belangrijk, maar het is echt één van de meest effectieve manieren om je nieuwe vriend zich op z’n gemak te laten voelen in z’n nieuwe thuis.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.