Hoe zorg ik voor een Turkse tortel: een complete gids
Geschreven en geverifieerd door de dierenarts en zoötechnicus Sebastian Ramirez Ocampo
De Turkse tortel of Streptopelia decaocto -volgens zijn wetenschappelijke naam- is een duif die wijdverspreid is in Europa, Azië en Noord-Amerika. Ondanks zijn ogenschijnlijke eenvoud heeft dit exemplaar de harten van veel vogelliefhebbers veroverd dankzij zijn kalme aard en vriendelijke karakter.
Of je nu op zoek bent naar een gevederd huisdier of je vindt een Turkse tortel op straat die hulp nodig heeft, deze informatie zal waardevol zijn om de beste zorg te bieden.
In dit artikel leer je over de belangrijkste aspecten, zoals voeding en verzorging van de omgeving, evenals de omgevingsverrijking die de vogel nodig heeft om gezond te blijven. Mis de tips niet die we in het volgende artikel met je delen!
Kenmerken van de Turkse tortel
Voordat je begint met de aspecten die te maken hebben met zijn verzorging, is het belangrijk om de oorsprong, morfologie en gedragingen van de Turkse tortel in de natuur te kennen. Dit geeft een idee van zijn behoeften in gevangenschap.
Oorsprong en verspreiding
De Turkse tortel komt oorspronkelijk uit Azië en enkele landen in het Midden-Oosten. Maar door zijn vermogen om lange afstanden af te leggen en zich het hele jaar door voort te planten, is hij sinds de 20e eeuw verspreid naar andere continenten zoals Europa en Noord-Amerika. Dit blijkt uit een studie (Engelse link) in het tijdschrift Revista Mexicana de Ornitología .
Volgens een artikel in het tijdschrift Caldasia is de soort bijvoorbeeld in 1960 in Spanje aangekomen. Volgens de auteurs begon zijn reis in Asturië. Daarna verspreidde hij zich snel langs de Cantabrische kust en Midden-Spanje, totdat hij de hele Middellandse Zeekust koloniseerde.
Volgens recente waarnemingen heeft de Turkse tortel Midden- en Zuid-Amerika bereikt, naar landen als Peru (Spaanse link) en Mexico, waar hij wordt beschouwd als een invasieve exoot.
Morfologie
De Turkse tortel is een middelgrote vogel. Als volwassen vogel bereiken ze een lengte van 32 centimeter en een gewicht van 125 tot 200 gram. Zijn verenkleed is zandbruin, met grote witte vlekken op het uiteinde van de staart. Zijn snavel is klein en ondoorzichtig, terwijl zijn iris donkerrood is.
Er is geen seksuele dimorfie bij deze soort en zijn vlucht wordt gekenmerkt door een snelle en lichte vlucht met krachtige vleugelslagen.
Gedrag
Het is een kuddevogel die leeft in groepen van 10 tot 10.000 individuen. Het komt echter ook vaak voor dat je hem alleen of met zijn partner ziet. Hij is van nature geen nerveus dier, dus hij heeft zich goed aangepast aan stedelijke omgevingen. Hij heeft een voorliefde voor de volgende plaatsen:
- Parken
- Gewassen
- Omgevingen met exotische vegetatie en water.
Zoals aangegeven in de vorige regels kan hij zich het hele jaar door voortplanten en legt hij 1 tot 2 eieren per legsel. De jongen worden door beide ouders verzorgd en verlaten het nest als ze 20 dagen oud zijn. In het wild is hun dieet gebaseerd op de volgende componenten:
- Zaden
- Granen
- Bessen
- Kleine insecten
Tegelijkertijd karakteriseert het SEO BirdLife (Spaanse link) portaal de zang van de Euraziatische gekraagde duif “als een hoog en doordringend gekoer (ku-kuu-ku) dat indringend wordt herhaald.”
Thuis voor een Turkse tortel zorgen
Zoals je misschien al hebt gemerkt, is de Turkse tortel een vogel met een uitzonderlijk aanpassingsvermogen. Je mag geen wilde exemplaren vangen maar je mag wel gedomesticeerde exemplaren als huisdier houden. Ze vertonen meestal geen agressief gedrag en zijn zeer onafhankelijke dieren.
Ze houden van allerlei lichamelijk contact en interactie met mensen, dus het kunnen uitstekende huisdieren zijn voor iedereen. Vervolgens gaan we in op de basisverzorging die thuis nodig is voor hun welzijn.
Hoe moeten ze gevoerd worden?
Voeding is een belangrijk aspect van hun gezondheid. Het is normaal dat er veel vragen rijzen over hun dieet en voedingsbehoeften, maar in werkelijkheid hebben ze geen heel ingewikkeld dieet nodig. Voor hun onderhoud kun je de volgende voedingsmiddelen gebruiken:
- Granen en zaden. Deze mogen slechts 50% van hun dieet uitmaken. Als ze als enige voedingsbron worden gegeven, kunnen deze dieren een calciumtekort krijgen. Tot hun favorieten behoren kanariezaad, haver, tarwe, zilvervliesrijst en zonnebloempitten.
- Groenten en fruit. Deze voedingsmiddelen moeten vers en in kleine porties gesneden zijn. Appels, kersen, komkommers, sinaasappels, watermeloenen, tomaten, bananen, sla en zelfs aardbeien, papaja en wortels kunnen worden gebruikt. Volgens sommige meldingen moet avocado worden vermeden, omdat het giftig kan zijn voor sommige vogels (Engelse link).
- Commerciële diëten. Als het een volwassen Turkse tortel is, zal het moeilijk voor hem zijn om commerciële diëten te accepteren, omdat het geen voedsel is dat hij in de natuur vindt. Maar pellets zouden in ieder geval niet meer dan 50% van het dieet moeten uitmaken. Je kunt granen en zaden vervangen, maar nooit fruit en groenten.
- Water. Ze moeten altijd schoon en vers water tot hun beschikking hebben. Idealiter zou het elke dag ververst moeten worden.
Opgemerkt moet worden dat ze geen bewerkt voedsel moeten krijgen dat door mensen wordt geconsumeerd. Als je Turkse tortel om wat voor reden dan ook geen van deze diëten accepteert, is het belangrijk om een dierenarts voor exotische diersoorten te bezoeken voor een evaluatie.
Hoe bereid ik de habitat voor op zijn komst?
Gezien zijn grootte kan een conventionele kooi te klein zijn voor een volwassen Turkse tortel. Daarom is het het beste om een volière van goede afmetingen aan te passen. Bijvoorbeeld 30 x 30 cm x 65 cm (breedte-diepte-hoogte) of zelfs groter.
Om ervoor te zorgen dat de vogel zich op zijn gemak voelt in zijn omgeving, kun je de omgeving verrijken met de volgende elementen:
- Struiken
- Kleine planten
- Schommels waarop hij kan neerstrijken
Volières kunnen zowel buiten als binnen worden aangepast, met hun voor- en nadelen.
Aan de ene kant is de Turkse tortel in huis beter beschermd tegen guur weer en het risico om aangevallen te worden door een roofdier. Hij kan zich echter overweldigd voelen doordat hij de natuur niet ziet. Buiten zal hij genieten van het prachtige landschap, maar meer worden blootgesteld aan temperatuurschommelingen en andere dieren, zoals katten en grote jagende vogels.
Als de volière van stevige materialen is gemaakt, zal dit echter geen groot probleem zijn. In beide gevallen moet je de volière dagelijks verzorgen om de groei van ongewenste ziekteverwekkers te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor een bak met water -afgezien van het drinken-, zodat hij zichzelf kan schoonmaken.
Als de Turkse tortel geïntegreerd is in zijn nieuwe thuis, moet de volière op een rustige plek staan, ver van geluiden en prikkels die hem nerveus kunnen maken. Het is een goed idee om dit een paar dagen te doen, terwijl hij begint te wennen aan alles om zich heen en zijn verzorgers zijn vertrouwen opbouwen.
Waar kan een Turkse tortelziek van worden?
Turkse tortelduiven zijn over het algemeen erg gezonde dieren met een levensverwachting tot 12 jaar als huisdier. Maar, zoals een artikel in (Engelse link) Het Tijdschrift voor Parasitologie staat dat ze sommige parasieten kunnen oplopen, zoals de volgende:
- Ascaridia columbae
- Fuhrmannetta crassula
- Tanaisia bragai
Daarom is het essentieel dat ze, net als alle huisdieren, regelmatig een bezoek brengen aan een getrainde professional. Tekenen van ziekte – zoals verlies van eetlust – moeten tijdig worden gecontroleerd.
Waar moet ik nog meer rekening mee houden?
De Turkse tortel kan alleen leven, maar het is het beste om ze in paren met een ander soortgenoot te laten leven. Als hij heel dicht bij zijn oppasser is, heeft hij bovendien dagelijks aandacht nodig om zich niet te vervelen.
Deze vogelsoort is heel intelligent, dus met geduld en toewijding kunnen hem trucjes worden geleerd, zoals op de schouder gaan zitten of reageren op een specifieke roep.
Omdat het een delicaat dier is, moet hij onder andere voorzichtig en niet te strak worden gehanteerd. Als je deze vogel wilt hanteren, maar hij toont zich ongemakkelijk met het flapperen van zijn vleugels, dan kun je hem het beste met rust laten en het later nog eens proberen.
De Turkse tortel is het ideale huisdier
Als je een vogelliefhebber bent, kan de Turkse tortel een ideale metgezel in je leven worden. Houd rekening met alle aanbevelingen in dit artikel en informatie over zijn aard en biologie. Als je alle zorg toepast die hij nodig heeft, zul je zien hoe hij een lid van de familie wordt.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Bean, D. L., Rojas-Flores, E., Foster, G. W., Kinsella, J. M., & Forrester, D. J. (2005). Parasitic helminths of Eurasian collared-doves (Streptopelia decaocto) from Florida. The Journal of Parasitology, 91(1), 184–187. https://bioone.org/journals/journal-of-parasitology/volume-91/issue-1/GE-353R/Parasitic-Helminths-of-Eurasian-Collared-Doves-Streptopelia-decaocto-From-Florida/10.1645/GE-353R.short
- Bermúdez-Cavero, A, O., Bernat-Ponce, E., Gil-Delgado, J, A., & Lopez-Lborra, G. M. (2021). Urban landscape selection by Eurasian Collared dove (Streptopelia decaocto). Caldasia, 43 (1), 138-148. http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_abstract&pid=S0366-52322021000100138
- Blancas-Calva, E., & Blancas-Hernández, J, C. (2016). Presencia de la paloma turca (Streptopelia decaocto) en la ciudad de Lima, Perú. Huitzil, 17 (1). https://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1870-74592016000100008
- Hargis, A. M., Stauber, E., Casteel, S., & Eitner, D. (1989). Avocado (Persea americana) intoxication in caged birds. Journal of the American Veterinary Medical Association, 194(1), 64–66. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2914792/
- SEO BirdLife. (s.f.). Tórtola turca. Guía de aves de España. Consultado el 08 de julio 2023. https://seo.org/ave/tortola-turca/
- Tinarejo, R. (2016). La tórtola turca (Streptopelia decaocto) En San Luis Potosí, México con notas sobre su reproducción. Huitzil Revista Mexicana de Ornitología, 17, 1870-7459. https://www.researchgate.net/publication/289527457_La_tortola_turca_Streptopelia_decaocto_en_San_Luis_Potosi_Mexico_con_notas_sobre_su_reproduccion
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.