Waarom zijn er zoveel hondenrassen?
Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García
Poedel, Duitse herder, golden retriever, boxer, chihuahua, Deense dog, pekinees, chowchow, Siberische husky, oud Engelse schaapshond enzovoort. De lijst van hondenrassen is verbazingwekkend lang…
Er zijn inderdaad veel hondensoorten. Nu vragen we ons natuurlijk af waarom dat zo is. Biologen denken dat ze een logisch antwoord hebben op deze ingewikkelde vraag. Voor uitleg van dit antwoord moeten we ver teruggaan in de tijd.
De wolf als oorsprong van de hond
Alles zou plaatsgevonden hebben rond 31.000 voor Christus. Volgens de stelling van de genetische bioloog Peter Savolainen is het heel waarschijnlijk dat de wolvenbevolking toen in twee grote groepen is opgesplitst.
Waarschijnlijk benaderde één van de groepen na een tijdje menselijke nederzettingen. Ze zochten deze nederzetting op omdat overgebleven voedsel aan hen werd gegeven. Dus zouden honden als eerste toenadering hebben gezocht!
Savolainen gelooft dat het vriendelijke gedrag van de honden meer een manier was om te kunnen overleven. Van daaruit is een wederzijdse aanpassing op gang gekomen. Dit heeft geleid tot het domesticeren van de hond tot huisdier.
Maar hoe heeft dit invloed gehad op de wel zeer veelzijdige groep van hondenrassen? Biologen geloven dat het temmen van de dieren een sleutelrol heeft gespeeld.
De rol van mensen in het onstaan van hondenrassen
Volgens deskundige biologen was het de mens die invloed heeft uitgeoefend op het ontstaan van de hondenrassen. Misschien vond dit plaats vanwege de verschillende vaardigheden die de mensen hun honden hebben geleerd.
Na verscheidene generaties hebben de hondenlichamen zich aangepast aan deze prikkels en aangeleerde vaardigheden. Daardoor onstonden nieuwe lichaamskenmerken. Men vermoedt dat ze daarna steeds meer veranderden naarmate ze getraind werden.
We weten tegenwoordig dat de verschillen eigenlijk maar heel klein zijn. Toch maken deze verschillen de grote biologische verscheidenheid van vandaag mogelijk. Zelfs al lijkt het niet zo te zijn, toch onderscheiden honden zich maar erg weinig van elkaar.
Hoeveel soorten honden bestaan er?
Het is moeilijk om een concreet getal te noemen. Net als met andere diersoorten kan een nieuwe variëteit zomaar ineens verschijnen en onderzoekers verbazen.
De World Canine Organization is verantwoordelijk voor het uitvoeren van studies en het bijwerken van classificering van honden. Er zijn tot op heden rond de 350 verschillende hondenrassen officieel geregistreerd. Daarnaast zijn er minstens 800 hondensoorten die om meerdere redenen niet formeel worden erkend. Zo nu en dan worden er evenwel nieuwe rassen aan de lijst toegevoegd.
Wetenschappelijk gezien wordt de hond beschouwd als het zoogdier met het grootste aantal rassen ter wereld. Alle hondensoorten worden in groepen ingedeeld volgens hun gewicht en lichaamsbouw.
Gemengde hondenrassen
Er bestaat een grote hoeveelheid gemengde rassen die toch een naam hebben. Sommige van deze hondensoorten staan niet op officiële lijsten omdat ze niet uit een natuurlijk paringsproces kunnen voortkomen. Lichaamsgrootte van reu en teef zijn daarvoor te verschillend en de bevruchting is kunstmatig tot stand gekomen. Deze honden worden tegenwoordig ook wel ‘designerhonden’ genoemd.
Voorbeelden hiervan, om maar een paar te noemen, zijn de cockapoo, puggle, pomsky en labradoedel. De pups zijn vaak heel verschillend juist omdat ze van een gemengd ras zijn.
Alles zou zijn begonnen in Afrika en Azië
Onderzoekers geloven dat honden zijn ontstaan op de tegenwoordige continenten van Afrika en Azië. Van daaruit ontstond toen een toenemend aantal hondenrassen.
Daarna zijn ze richting Europa getrokken. Amerika is het continent met het kleinste aantal hondenrassen. Daarom wordt vermoed dat de oorsprong van de hond aan de andere kant van de planeet ligt.
Oudste hond vergelijkbaar met een Siberische husky
Onlangs is archeologische onderzoek verricht op een zeer oude hondenschedel. In 1.860 werd deze gevonden in de grotten van Goyet in België. Deze zogeheten Paleolithische hond is de oudste hondensoort die ontdekt is. Hij is vergelijkbaar met de Siberische husky. Deze hond was trouwens heel wat groter dan welke hedendaagse hond ook. Alleen een Deense dog lijkt er een beetje op qua formaat.
Er is nog heel wat te ontdekken in de historie van onze geliefde hond. Het goede nieuws is wel dat dit dier zich steeds beter lijkt aan te passen aan het leven met mensen. Zijn persoonlijkheid is altijd vriendelijk, trouw en beschermend ongeacht zijn grootte, ras of kleur. Vandaag de dag zijn alle honden zo, net zoals ze vanaf het begin zijn geweest.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.