Logo image
Logo image

Waarom lijken honden soms zoveel op hun eigenaren?

3 minuten
Waarom lijken honden soms zoveel op hun eigenaren?
Laatste update: 09 augustus, 2018

Als je iemand ziet lopen met hun hond kun je soms verbaasd zijn hoeveel ze op hun hond lijken. Hoe kan dat eigenlijk? Volgens een wetenschapper is dat zeker mogelijk, en wel om meerdere redenen. Dit artikel legt uit waarom eigenaren en hun huisdieren op elkaar lijken.

Zo eigenaar, zo huisdier

Lui? Zenuwachtig? Vraatzuchtig? Actief? Waarschijnlijk zijn de bijvoeglijke naamwoorden die je gebruikt voor je huisdier ook van toepassing op jezelf. Mensen die huisdieren hebben geven aan dat het inderdaad net zo is voor hun huisdieren wat hun gedrag en persoonlijkheid betreft.

Volgens Carmen Castro, een psychologe gespecialiseerd in zorgdieren, zoeken mensen vanzelf dieren uit wiens karaktertrekken vergelijkbaar zijn met die van hun. Als je van nature nerveus bent kan dat je huisdier ook zenuwachtig maken. Als je rustig bent dan zal je hond waarschijnlijk de hele dag slapen.

De neiging van een hond om te imiteren kan een grote rol spelen. Ook zijn vaardigheid om zich aan te passen aan zijn omgeving en de dagelijkse routine draagt hieraan bij.

Als je al deze trekjes bij elkaar voegt kun je inzien dat honden hun eigenaren kunnen nabootsen net als mensen die lang getrouwd zijn. Honden kunnen dus de handelingen van hun eigenaren onthouden en ook herhalen. Een voorbeeld is het scheef houden van hun hoofd als ze iets interessant vinden.

Wat zoeken we als we een hond uitkiezen?

Some figure

Er is meer in het onderkennen waarom je hond veel met je gemeen heeft. Laten we als eerste beginnen met ons af te vragen waarom we dit huisdier hebben. Volgens de deskundigen kiezen mensen een huisdier op grond van de overeenkomsten die ze hebben.

Het is waarschijnlijk dat mensen zich aangetrokken voelen tot honden met een vergelijkbare persoonlijkheid. Dit geeft aan dat deze dieren beter in staat zullen zijn om zich aan te passen aan de levensstijl van de eigenaren. Volgens het onderzoek bleek het volgende:

  • Perfectionisten zijn ideaal voor Duitse herders
  • Vriendelijke en extraverte mensen zouden golden retrievers kunnen kiezen
  • Bekoorlijke mensen zoeken toypoedels of Yorkshire terriërs uit
  • Athletische mensen passen goed bij pitbulls en dobermans
  • atletische vrouwen neigen naar Afghaanse windhonden
  • Mensen die het altijd druk hebben kunnen een cockerspaniël of en chihuahua nemen
  • hippies horen bij collies of Sint Bernards

In de meeste gevallen kun je voorspellen welk dier hoort bij welk mens gewoon door ernaar te kijken. Psychologen hebben het uitzoeken van je huisdier vergeleken met het vinden van je levenspartner wat betreft het bij elkaar passen.

Waarom eigenaren en huisdieren op elkaar lijken

Some figure

Een studie van de universiteit van Wenen in Oostenrijk heeft bevestigd dat honden de persoonlijkheid en de karaktertrekken van hun eigenaar overnemen. Ze hebben daarvoor tests uitgevoerd op 132 dieren met hun eigenaren.

De onderzoekers hebben de reacties van de huisdieren op bedreigingen en harde woorden geobserveerd. Hun hartslag werd daarbij gemeten. Tevens werden de cortisone hormoonwaarden die met stress samenhangen via het speeksel gemeten. Daarna vulden de eigenaren een vragenlijst in om hun vijf sterkste persoonlijke trekken te bepalen: sympathie, extraversie, zenuwstoornissen, openheid, en geweten. Vervolgens moesten ze een aantal vragen beantwoorden over het gedrag van hun hond.

Uit de uitslagen ervan bleek dat bijvoorbeeld hoe zenuwachtiger de eigenaar was, des te nerveuzer de hond meestal was. En omgekeerd, hoe geruster de eigenaar was, des te meer de hond ontspannen was.

Dit bevestigde eindelijk dat er een bijzondere relatie bestaat tussen hondachtigen en mensen. De gevoelens en het gedrag van de één kan de persoonlijkheid en het karakter van de andere beïnvloeden. De eigenaar heeft hierbij wel meer invloed op het huisdier dan andersom.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.