Schnauzers: onze beste vrienden
Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García
Schnauzers kunnen drie verschillende groottes hebben: de zogenaamde dwergen, die tussen 6 en 7 kg wegen; de normale grootte met een gewicht rond 14-15 kg en de reuzen die meer dan 30 kg kunnen wegen.
Oosprong
Deze hond kan dankzij de vacht en het robuuste lijf uitstekend verschillende functies vervullen. Dit komt doordat het dier beschermd wordt tegen koude en moeilijke omstandigheden.
Eigenschappen
Schnauzers zijn sterk en hebben een goed karakter. De dieren zijn geschikt om in een stadsomgeving te leven. Ze hebben niet veel beweging nodig, maar kunnen wel aan artritis leiden. Een beetje beweging per dag is noodzakelijk.
Het is een energetische hond die gek is op zijn baasjes en hen altijd zal beschermen. Schnauzers zijn ideale waakhonden die houden van blaffen. Ze vertrouwen geen vreemden.
En tijdens de training zijn ze gehoorzaam. Ze worden zelfs gebruikt voor behendigheids– en andere wedstrijden. Ze vervelen zich snel en kunnen zich dan nogal koppig gedragen.
Reuzenschnauzers kunnen agressief zijn, vooral tegenover andere honden van hetzelfde geslacht. Wel zijn ze heel aanhankelijk met kinderen. We mogen echter niet vergeten dat het zeer sterke honden zijn die een klein kind omver kunnen duwen en mogelijk verwonden zonder dat ze dat zelf willen.
Gezelschap en discipline
Reuzenschnauzers hebben voortdurend verzorging, liefde en aandacht nodig. Ze willen de mensen van hun gezin voortdurend rond zich hebben. Anders kan hun gemoed nogal somber worden en kunnen ze zelfs het respect tegenover hun baasjes verliezen.
In het geval dat ze samen moeten leven met kleinere honden of andere dieren moet je rekening houden met hun sterk ontwikkeld jachtinstinct. Om zich aan te kunnen passen aan andere diersoorten moeten ze vanaf een jonge leeftijd met hen samenleven zodat ze eraan wennen.
Schnauzers: goede waakhonden
Schnauzers zijn zeer goed inzetbaar om verschillende plaatsen zoals een eigendom, terras of boerderij te bewaken. Ze zijn van nature uit zeer beschermend en blaffen voortdurend wanneer ze gevaar opmerken.
Ze zijn territoriaal en beschermen hun plekjes zeer goed, net als de mensen die ze als hun familie beschouwen. Daarom is het beter als ze van jongs af aan met andere dieren samenleven. Op deze manier kunnen ze eraan wennen om bepaalde plaatsen met anderen te delen.
Verzorging
Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat hun vacht vaak geborsteld en gewassen moet worden, zodat er zich geen knopen vormen. Ze hebben twee lagen haar: een bovenste laag die dient als bescherming en nog een veel zachtere, binnenste laag.
Hun maag is een zwak punt. Je moet de voeding goed in het oog houden want ze hebben de neiging om meer te eten dan goed voor ze is. Een evenwichtige voeding is cruciaal om ongewenste gewichtstoename te voorkomen. Het wordt dan ook aangeraden om deze honden natuurlijk voedsel te geven.
Dwergschnauzers
Laat je niet misleiden door de kleine gestalte. Hoewel het erop lijkt dat ze een zwakke aard en persoonlijk hebben, is niets minder waar. Deze dieren staan bekend om hun luide geblaf en soms zelfs om hun kenmerkende gejank. Dit zijn zaken die wijzen op hun intelligentie en op hun volhardende en energieke temperament.
De dwergschnauzer wordt tot de categorie van de terriërs gerekend, met andere woorden tot de categorie honden die gekweekt werden om de grond te bewerken en om op kleine knaagdieren te jagen zoals ratten en muizen.
Deze dieren vormen het perfecte gezelschap. Het zijn van nature uit stille honden die gemakkelijk getraind kunnen worden om te gehoorzamen. Bovendien bijten ze niet. Ze kunnen het goed vinden met kinderen en andere honden. Ze houden er van om deel uit te maken van een familieroutine.
De dwergschnauzer is een zeer vriendelijk, intelligent, goedgezind, energiek en speels dier. De hond is gek op kinderen en geniet ervan om tijd bij de familie door te brengen.
Mits een goede training door het baasje kunnen deze honden moeiteloos met andere dieren samenleven. Een goede socialisatie is belangrijk zodat ze een goede metgezel kunnen worden van alle gezinsleden.
Ze blaffen vaak maar niet zo heel luid. Het is meer een lang en zacht gejank.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.