Negen hondenrassen die zijn uitgestorven
Er zijn wereldwijd op dit moment ongeveer 800 hondenrassen. In het verleden zijn er echter rassen om meerdere redenen uitgestorven. In dit artikel kun je te weten komen over negen hondenrassen die niet meer bestaan.
Welke uitgestorven hondenrassen ken je?
Volgens onderzoek zijn er rond de 25 hondenrassen die niet meer bestaan. Dit gebeurde om meerdere redenen. Wil je weten waarom? Lees dan hieronder wat meer over een aantal van deze uitgestorven hondenrassen:
1. Alaunt
Dit ras kwam in centraal Azië en Europa al voor rond de de 17e eeuw. Het is de voorouder van de Spaanse buldog en het was een groot, kortharig dier. Verschillende soorten vacht kwamen voor. Ze werden benut in oorlogen vanwege hun moed. Men gebruikte ze daarnaast als waakhonden en om vee te hoeden. Rassen zoals de buldog zijn nakomelingen van de Alaunt.
2. Bullenbeisser
Deze grote honden stamden uit Duitsland en worden geacht de voorvader te zijn van enkele van de grootste hondenrassen. Deze honden waren Molussers, goede jachthonden die daarnaast een korte gestreepte vacht hadden, een grote bovenkaak en sterke spieren. Jagers fokten ze toen vanwege deze kwaliteiten. Later stierven ze uit door kruising met andere rassen.
3. Alpine Mastiff
Dit is een ander uitgestorven hondenras die vroeger in Europa leefde. Deze voorvader van de sint bernard is een stamvader van verschillende hedendaagse mastiffs. De hond had een gestreepte vacht. Hij was destijds de grootste hond in Europa. Halfbloeden verschenen daarna spoedig door kruisingen met de gewone hondenrassen. Na verloop van tijd verdween daardoor dit ras van het toneel.
4. Keltische jachthond
De Keltische jachthond leefde in de tijd van de Ierse Kelten. Er wordt in meerdere plaatselijke legenden over hen gesproken. Beweerd wordt dat zij een mengsel waren van een Ierse wolfshond, een Schotse wolfshond en de windhond. Afbeeldingen van het dier komen reeds voor op 17e-eeuwse schilderijen en op juwelen. De daarop gevonden afbeeldingen geven ze weer als jagers en honden die wegen, kruispunten en zelfs verloren zielen bewaken.
5. Cordoba vechthond
Deze hond komt oorspronkelijk uit Argentinië en was het resultaat van kruisingen tussen de Engelse buldog, de bullenbeisser, de bullterriër en de Spaanse mastiff. Het ras verscheen voor het eerst in de 20e eeuw. Zoals de naam al aangeeft werden deze honden gebruikt om tot de dood toe te vechten. Ze zijn na verloop van tijd uitgestorven. Dit ras had een hoge pijndrempel. Ze waren daarbij zeer agressief, zelfs bij het paren. Men beëindigde het fokken ook om deze reden.
Een hondenras dat afkomstig is van de Cordoba vechthond is de Argentijnse dog, die in 1920 is ontstaan.
6. Engelse witte terriër
Deze gespierde honden verschenen in Engeland en hadden stevig, kort en glanzend wit haar. Ze wogen tussen 5 en 10 kg.
De eerste Engelse witte terriër, geboren in 1876, heette Sylvio. Eigenaar Alfred Benjamin nam hem toen mee naar verschillende hondententoonstellingen. Hij won prijzen in 1877 en 1878.
7. Braque dupuy
Vanwege hun wendbaarheid en snelheid werd dit oude Franse ras gebruikt voor de jacht op het land. Het ras kwam tot stand in de negentiende eeuw in de oude provincie van Poitou. Men kruiste daar een Braque met een jachthond. De naam is waarschijnlijk afkomstig van de gebroeders Du Puy. Zij kruisten hun honden met Afrikaanse Sloughi die door soldaten mee terug waren genomen. De Braque Dupuy was wit met oranjebruine vlekken.
De oorspronkelijke lichaamsvorm van dit ras is uitgestorven. Men tracht het daarom nu te herscheppen door vergelijkbare rassen te kruisen.
8. Cubaanse dog
Deze hond behoorde tot de bullmastiff-familie en werd voor gevechten gebruikt. Het ras werd tevens in het Caribische gebied geïntroduceerd om weggelopen slaven te vangen. Kenmerken waren een smal hoofd, afhangende lippen, hangoren en een korte staart. De kleur was grijs met zwarte vlekken.
Deze hond verdween na de afschaffing van de slavernij.
9. North country eagle
De northern beagle is ook een uitgestorven hondenras uit Groot-Brittannië dat tot aan de 19e eeuw leefde. Daarna verdween het ras door kruisingen met andere rassen. Dat betekent dus dat we niet de exacte datum kennen van het overlijden van het laatste exemplaar. Het is echter de voorvader van de hedendaagse beagle en hij ziet er vergelijkbaar uit.
Bron afbeeldingen: Wikimedia Commons
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.