Logo image
Logo image

Kom alles te weten over de Spaanse bulldog

3 minuten
Kom alles te weten over de Spaanse bulldog
Eugenio Fernández Suárez

Geschreven en geverifieerd door de dierenarts Eugenio Fernández Suárez

Laatste update: 21 december, 2022

De Alano Español, in de volksmond bekend als de ‘Spaanse bulldog’, is in Spanje een vrij onbekend ras. In feite is het een zeer oud ras dat als potentieel gevaarlijk wordt beschouwd. Net als andere honden die een onterechte slechte reputatie hebben gekregen, zoals de Pitbull of de Staffordshire bull terriër.

Geschiedenis van de Spaanse bulldog

De naam is geïnspireerd door de Alanen, die in de 4e eeuw na Christus vanuit de noordelijke Kaukasus naar Europa kwamen. Zij bezaten een ras dat bekend staat als Alano, een voorouder van de Spaanse bulldog.

Koning Alfonso XI noemde dit ras in een van zijn Montería-verdragen uit de 15e eeuw. Dit ras komt ook voor op schilderijen van Velázquez en in de literaire werken van Cervantes.
De Alanen gebruikten dit dier voor gevechten, de jacht en voor het hoeden van vee.

Het Spaanse leger gebruikte dit ras tijdens de verovering van de Amerikaanse gebieden. Helaas hebben mensen deze dieren zelfs gebruikt tijdens stierengevechten. Hierdoor werden ze gedwongen om tegen groepen felle stieren te vechten.

Het historische belang ervan is niet alleen in kunstwerken terug te vinden. Ook zijn er door de geschiedenis heen Spaanse bulldogs bekend geworden. Het beste voorbeeld is Becerrillo, de hond van Sancho van Aragon, die naar verluidt zijn leven heeft opgegeven om zijn meester te redden.

Koning Alfonso XI noemde dit ras in een van zijn Montería-verdragen uit de 15e eeuw. Hij komt ook voor op de schilderijen van Velázquez en in de literaire werken van Cervantes.

Kenmerken en gedrag

Deze hond heeft een grote kop, een gespierde kaak en een sterke bouw. Hij kan tot 40 kilo wegen. De vacht kan vele verschillende kleuren hebben, zoals met grijze en rode strepen en met een dikke rimpelige huid.

Het gedrag van de Spaanse bulldog is vergelijkbaar met dat van andere jachthonden. Het is een rusteloos dier dat lange wandelingen nodig heeft en voortdurend actief moet zijn. Het is een gecompliceerde hond om mee om te gaan, en moeilijk te trainen, maar hij is wel zeer trouw.

Historisch gezien staat hij bekend om zijn grote moed, vandaar dat hij werd gebruikt om te jagen op de gevaarlijkste soorten, zoals het wilde zwijn, dat in staat is om deze honden moeiteloos te doden.

Het gedrag van de Spaanse bulldog is vergelijkbaar met dat van andere jachthonden. Het is een rusteloos dier dat lange wandelingen nodig heeft en voortdurend actief moet zijn.

Verzorging

Zoals hierboven vermeld moet dit ras actief zijn. Je moet dit dier minstens drie keer per dag uitlaten. Hoewel hij een korte vacht heeft moet je hem minstens één keer per week borstelen en zijn oren, ogen en bek schoonhouden. Besteed speciale aandacht aan de plooien op het gezicht, omdat deze een goede plaats kunnen zijn waar dermatitis kan ontstaan.

Door het rustieke karakter van deze hond en de schaarse selectie van partners, heeft dit ras meestal niet veel ziekten. Zorg ervoor dat deze honden een uitgebalanceerd dieet krijgen om te voorkomen dat ze zwaarlijvig worden.

Uiteraard is het, net als bij elk huisdier, belangrijk om deze hond mee te nemen naar de dierenarts om een vaccinatieschema op te stellen. Omdat hij besmet kan zijn met veelvoorkomende ziekten van andere honden.

De Spaanse bulldog kan buiten slapen omdat hij bestand is tegen temperatuurschommelingen. Wees echter voorzichtig tijdens de zomermaanden. Zorg ervoor dat het dier veel water drinkt.

Taken

Naast zijn rol als vechthond en zijn deelname aan stierengevechten heeft dit ras momenteel ook andere taken. Onder hen valt vooral zijn taak als jachthond op groot wild op. Dit ras kan ook helpen bij het beheren van vee, met name Bravo-vee, zoals de Spaanse vechtstier.

De Spaanse bulldog was bijna tot uitsterven gedoemd als gevolg van nieuwe jacht- en veeteeltmethoden die het ras werkloos achterlieten. Gelukkig maakt dit ras een comeback dankzij de boeren die hen met succes in de vallei van Mena fokken. Nu heeft dit historische ras een tweede kans om te laten zien hoe het de samenleving ten goede kan komen.

Bron van de uitgelichte afbeelding: www.ecured.cu 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.