Kom alles te weten over de barbet
Vandaag zullen we het hebben over de barbet, een heel bijzonder ras van uitstekende zwemmers. Je hebt er waarschijnlijk weleens eentje gezien zonder erbij stil te staan. Maar lees in ieder geval zeker verder om alles te weten te komen over dit hondenras. Misschien zul je zelf wel een barbet in huis willen halen!
Alles wat je moet weten over de barbet
Geschiedenis en oorsprong
Dit ras staat bekend als een van de oudste hondenrassen in Europa, en het is waarschijnlijk een afstammeling van de oudste voorouder van de poedel. Mensen gebruikten ze aanvankelijk als jachthonden om niet alleen watervogels, maar ook geschoten pijlen terug te vinden.
De precieze oorsprong is echter nog steeds het onderwerp van talloze discussies. Er zijn namelijk verschillende plaatsen waar dit ras vandaan zou kunnen komen: Polen, Spanje of Amerika. Sommige mensen beweren zelfs dat het ras uit Noord-Afrika komt, en dat barbets duizenden jaren geleden tijdens de Arabische invasies in Spanje via Afrika kwamen en zich later over heel Europa verspreidden.
Dit proces vond in de 14e eeuw plaats, maar toch werd dit ras pas in de 15e eeuw “barbet” genoemd. Het trieste is dat toen de jacht op waterwild uit de mode raakte, de meerderheid van de barbets verdween.
Kenmerken van de barbet
Deze zwemmer valt op door zijn overvloedige, lange, wollige, krullende vacht. Die vacht heeft verschillende lagen die hem helpen beschermen tegen het water, maar ook tegen hoge of lage temperaturen.
Kop
Deze hond heeft een ronde en ietwat kleine brede kop en snuit. Verder heeft hij een zwarte of chocoladekleurige neus. De lippen zijn breed en de snuit is zeer kort en vierkant.
Deze hond heeft ronde ogen met zeer dikke wenkbrauwen en lang haar dat over zijn gezicht valt. De oren van de barbet hangen lager dan andere honden, en ze zijn hangend en plat. Ze zijn ook bedekt met extra vacht om ze te beschermen.
Lichaam
Het lichaam is lang met een korte hals en een brede, ontwikkelde, dikke borstkas. De ledematen zijn recht en gespierd, met sterke botten, en ze zijn altijd bedekt met veel vacht. De ruggengraat van de barbet heeft een soort van een bolle vorm, en het gebied dat de nieren bedekt is gebogen en zeer sterk. Ook zijn staart hangt naar beneden en wijst naar boven als een haak.
Vacht
De vacht van dit ras is zeer dik, lang, wollig, wollig, krullend en golvend. Het haar is moeilijk te kammen, omdat het altijd in dikke strengen aan elkaar plakt. De kleur van de vacht kan grijs, zwart, bruin, beige, wit en bruin, en zwart en wit zijn.
Gedrag en persoonlijkheid van de barbet
De barbet is een zeer actieve, levendige en volgzame hond. Voor een goede zwemmer als deze hond is lichaamsbeweging in het water prima. Dit ras houdt immers van zwemmen en spetteren. Hij zal nooit wegrennen als je hem roept voor zijn maandelijkse bad!
Deze hond is verder ook stabiel, rustig en vriendelijk. Hij kan een zeer sterke band met zijn baasjes ontwikkelen. Ook is hij geduldig en liefdevol met kinderen, omdat hij graag in een familiesetting leeft en niet bekend staat om zijn agressieve neigingen. Ook als waakhond zal hij bovendien zijn steentje bijdragen door je te waarschuwen als hij iets vreemds ziet.
Zorg
Al wanneer hij nog een puppy is zul je hem met veel liefde moeten socialiseren en trainen met veel geduld. Je moet echter wel streng zijn, want als dit ras ouder wordt kunnen ze de neiging hebben om dominant te worden.
Hij zal ook veel beweging nodig hebben, vooral als je in een klein huisje in de stad woont. Ga dus vaak rennen met deze hond, bijvoorbeeld op het strand. Dat is namelijk de perfecte plek waar hij zijn instincten kan loslaten.
Om de vacht te verzorgen zul je dagelijks moeten kammen. Je wilt knopen en klitten immers vermijden, anders moet je die er uiteindelijk uit knippen.
Omdat ze zo van water houden, kunnen deze honden last krijgen van ademhalingsaandoeningen zoals luchtpijp- en longontsteking. Daarom moet je een barbet na elk bad grondig afdrogen met een handdoek.
Ziezo, nu je dit allemaal weet over de barbet: zou je er zelf ooit eentje in huis halen?
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.