5 manieren om kleine hondenrassen goed te verzorgen
Wanneer we beslissen dat we een huisdier in ons leven willen weten we dat we op verschillende manieren moeten zorgen voor hun zorg en welzijn. Maar zoals jullie misschien gemerkt hebben hebben niet alle dieren dezelfde zorg nodig. Vandaag vertellen we je over de specifieke behoeften van honden van kleine hondenrassen.
1-Let goed op honden van kleine hondenrassen als er extreme temperaturen voorkomen
Het is bekend dat een hondenvacht zowel bij kou als warmte werkt als een termische regulator. Maar als hun vacht niet dik is lopen honden van kleine rassen sneller het risico om hun warmte te verliezen. Dit komt door hun kleine formaat en hun vetlaag is gemiddeld ook minder dik.
Denk eraan dat onderkoeling vaak voorkomt bij dieren die minder dan een kilo wegen.
Daarom is het belangrijk dat je je hond warm houdt met de juiste kleding, vooral als je naar buiten gaat. Maar je moet hem niet alleen tegen lage temperaturen beschermen. Houd er rekening mee dat hij door factoren als wind, regen en vocht het nog kouder heeft dan de thermometer aangeeft.
Niet alle dieren hebben dezelfde zorg nodig. Vandaag vertellen we je over de specifieke behoeften van honden van kleine rassen.
2-Voedsel
Het metabolisme van een kleine hond werkt in een hogere versnelling. Dit is gedeeltelijk omdat, zoals we al eerder zeiden, hij meer moeite moet doen om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden. Daarom moet hij vaker eten en heeft hij meer calorieën nodig.
In de diervoedingindustrie vind je een uitgebreid voedselaanbod speciaal geschikt voor honden van kleine rassen die naast hun voedingsbehoeften ook rekening houden met de grootte van hun bek. De kleinere brokken zijn beter voor hun spijsvertering en zorgen ook voor hun orale gezondheid.
Vraag je dierenarts naar de beste opties voor het uitgebalanceerde dieet van je hond. En als je beslist om hem zelfgemaakt voedsel te geven, zorg dan zonder meer voor een geschikt voedingspatroon.
3-Tanden
Sommige kleine hondenrassen kunnen te maken krijgen met tandbederf, dat meestal rond hun derde levensjaar begint. Van de tekenen waarop je dan moet letten vallen de volgenden het meeste op:
- Slechte adem.
- Bloedend tandvlees.
- Niet in de bek mogen kijken door de pijn of het ongemak dat dit met zich meebrengt.
Regelmatig de tanden poetsen is dan een belangrijk onderdeel van de zorg om op de orale gezondheid van je hond te letten. Nogmaals, ga naar een professional die je uitlegt wat en hoe je het moet doen en welke producten ervoor nodig zijn. Maar naast het tandenpoetsen moet je hem periodiek laten nakijken en zijn gebit door een dierenarts laten schoonmaken.
Als aanvulling hierop helpt het geven van het juiste voedsel voor zijn formaat en zelfs tandenstokers als extraatje bij het schoonhouden van zijn tanden en om tandplak te verwijderen. Bovendien helpen sommige speeltjes door hun specifieke ontwerp om tandsteen te verwijderen.
4-Nagels
Ook al is het knippen van de nagels voor alle honden een onderdeel van de normale zorg, het is een iets waar je extra op moet letten. De nagels van honden van kleine hondenrassen moeten vaker geknipt worden. In tegenstelling tot die van hun grotere tegenhangers slijten ze minder snel op een natuurlijk manier af.
De grootste reden hiervoor is dat ze veel tijd binnen doorbrengen, waar er minder mogelijkheden zijn om hun nagels om te slijten, dan als ze regelmatig naar buiten zouden gaan. Hun lage gewicht helpt trouwens ook niet mee in dit geval.
Om ervoor te zorgen dat de lengte van de nagels van je hond het bewegen voor je hond niet bemoeilijkt, moet je ze vaak knippen. Als je twijfelt hoe je dit moet doen of bang bent om hem pijn te doen, ga dan naar een dierenarts.
5-Hart
De hartkleppen kunnen bij ongeveer 60% van kleine honden voor problemen zorgen. Dit orgaan kan daardoor zwakker worden en niet genoeg bloed meer rondpompen.
Deze problemen beginnen vaker voor te komen als de dieren 10 jaar of ouder zijn.
Je bewust zijn van signalen zoals overdadig hijgen en door regelmatige controles kunnen deze hartproblemen voorkomen worden bij je huisdier.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.