Alles over de Brits korthaar
Geschreven en geverifieerd door de bioloog Cesar Paul Gonzalez Gonzalez
De Brits Korthaar is een van de populairste kattenrassen in het Verenigd Koninkrijk. Hij wordt gekenmerkt door een mooie vacht en een diepe oogkleur, die hem een schattig en nogal opvallend uiterlijk geven.
Hij is vrij zachtaardig en vredig, en bovendien heeft zijn vacht veel variaties die zelfs de meest veeleisende mensen kunnen behagen. Lees verder om alles te weten te komen over dit merkwaardige dier.
Oorsprong van de Brits korthaar
De Brits korthaar vindt zijn oorsprong in een groep katachtigen die door de Romeinen uit Egypte ingevoerd werd, net toen ze Groot-Brittannië binnenvielen. Vanaf die tijd zorgden kattenliefhebbers voor dit ras, en fokten ermee. Maar pas in de jaren 1870 werden de eerste formele exemplaren van de Brits korthaar ingevoerd.
Met de komst van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog nam het fokken van deze katten zo sterk af dat het op het punt stond te verdwijnen. Hoewel de kattenproductie aan het eind van de conflicten hervat werd, was de populatie zo klein dat gevreesd werd voor de gezondheid en de genetische stabiliteit van het ras.
In een poging om genetische variatie aan te moedigen en het uiterlijk van de Brits korthaar te verbeteren, werd hij gekruist met zowel Perzische als Carthusische katten. Daardoor verschenen nieuwe varianten met andere kleuren, langere vachten. Zo ontstond een nieuw ras met de naam Brits langhaar dat het nauwst verwant is aan de Brits korthaar.
Belangrijkste kenmerken
Het opvallendste kenmerk van de Brits korthaar is zijn volumineuze, pluizige vacht die het lichaam omgeeft. Dit geeft hem een pluchen uiterlijk dat lijkt op dat van een beer, met grote ogen die soms diepe, opvallende kleuren hebben. Bovendien zijn zijn gelaatstrekken ronder dan die van andere katachtigen, wat zijn aaibare verschijning versterkt.
De Brits korthaar heeft een middelgroot, gespierd en compact lichaam. Zijn ledematen zijn wat kort, maar sterk genoeg om lange, hoge sprongen te maken. De kleurslag van deze katachtige is uiterst gevarieerd en wordt naar kleurpatroon in verschillende typen verdeeld. Tot de meestvoorkomende behoren de volgende:
- Colorpoint. De kleur van de ogen: blauwe of grijze ogen en een lichte vacht met donkere uiteinden. De combinatie van tinten kan variëren.
- Tabby. Gestroomd kleurenpatroon.
- Chinchilla. Het haar heeft twee kleurschakeringen, bij de huid is het wit of zilver, terwijl er aan de uiteinden zwarte of donkere tinten zijn.
- Harlekijn witte vacht. Het lichaam heeft een witte vacht met een paar donkergekleurde vlekken. Slechts ongeveer één-zesde van zijn hele lichaam is gekleurd.
- Van. De vacht is maar van één kleur. Wit komt het meest voor.
- Tortie. Driekleurige vacht.
Gedrag
In het algemeen staat de Brits korthaar erom bekend dat hij aanhankelijk, gezellig en vredelievend is. Ze brengen graag tijd door met hun baasjes, en hebben dus de neiging ze te plagen om aandacht. Ze zijn niet erg actief en gaan liever liggen dan zich met enige activiteit bezighouden. Daardoor komen ze niet zo aan spelen toe als andere katachtigen.
De rustige en gezellige houding van deze kat maakt haar een goede keuze voor het gezin. Hij kan zelfs goed opschieten met kinderen of andere huisdieren in huis. Hij heeft echter ook zijn ruimte nodig om te rusten en bij te komen van interacties.
Verzorging van het ras
Dit ras heeft geen speciale verzorging nodig, behalve het onderhoud van zijn vacht. Meestal is een grondige borstelbeurt 2 tot 3 keer per week voldoende om knopen te voorkomen en losse haren te verwijderen. In feite vindt de katachtige dit proces meestal leuk, dus het zal niet moeilijk zijn om ze rustig te krijgen.
Misschien is het grootste probleem dat je met de Brits korthaar kunt hebben zijn neiging tot zittend gedrag. Zulk gedrag is bevorderlijk voor gewichtstoename en zwaarlijvigheid, wat uiteindelijk tot andere gezondheidscomplicaties zal leiden. Om dit te voorkomen, probeer je overdag korte periodes met ze te spelen.
Je zult ze ook moeten voorzien van speelgoed, krabpalen, en torens waar ze op kunnen klimmen, want dit stimuleert hun nieuwsgierigheid en ze doen wat aan lichaamsbeweging. Probeer ook een speelkameraadje (mens of katachtige) te krijgen om ze overdag te vergezellen. Zo zullen ze zich niet zo snel vervelen en hun sociale gedrag goed ontwikkelen.
Gezondheid van de Brits Korthaar
Hoewel de meeste niet veel gezondheidsproblemen hebben, is het ras toch gevoelig voor bepaalde aangeboren kwalen. In de eerste plaats moet aandacht besteed worden aan de volgende ziektebeelden:
- Hypertrofische cardiomyopathie (Engelse link). Dit veroorzaakt een verdikking van de hartspier die de efficiëntie van het pompen van het bloed vermindert. Ongeveer 9% van de Brits korthaar-katten heeft deze ziekte.
- Hemofilie B. Een aandoening waardoor het bloed niet goed kan stollen.
- Polycysteuze nierziekte. Zoals de naam al zegt, is dit de aanwezigheid van meerdere cysten in de nieren die mettertijd groeien.
Erfelijke ziekten zijn onmogelijk te voorkomen en te genezen, dus is het raadzaam met de fokker te overleggen over de gezondheidsproblemen die de exemplaren hebben. Ook moet de katachtige minstens eens in de 6 maanden naar de dierenarts voor een controle. Dit zal helpen om eventuele complicaties op te sporen en zo snel mogelijk op te treden.
Zoals je ziet is de Brits korthaar een geweldig en mooi kattenras dat zich goed aan het huiselijke leven aanpast. Als je een charismatische, gezellige en liefdevolle kat zoekt, kun je er zeker van zijn dat dit ras aan je verwachtingen zal voldoen en ze zelfs zal overtreffen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Dunner, S. (2014). GENÉTICA DE PERROS Y GATOS: PATOLOGÍAS HEREDITARIAS Y OTROS ASPECTOS DE INTERÉS EN LA CLÍNICA VETERINARIA. Canis et Felis, 129, 98-116.
- The International Cat Association. (2021). British Longhair & British Shorthair Breeds. Recuperado el 4 de julio de 2022, disponible en: https://www.tica.org/Breed_Introductions/British_Long_and_Shorthair_for_Website.pdf
- Australian Cat Federation. (2017). BRITISH SHORTHAIR [BRI] (Standard Source: FIFe 1987). Recuperado el 4 de julio de 2022, disponible en: https://www.catsgccfv.org.au/images/notices/files/Group%203/2017_British_Shorthair.pdf
- Granström, S., Nyberg Godiksen, M. T., Christiansen, M., Pipper, C. B., Willesen, J. T., & Koch, J. (2011). Prevalence of hypertrophic cardiomyopathy in a cohort of British Shorthair cats in Denmark. Journal of veterinary internal medicine, 25(4), 866-871.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.