Logo image
Logo image

9 wetenswaardigheden over de Majorcaanse herder

4 minuten
De Majorcaanse herder is een oplettend en waakzaam ras dat heel goed presteert als beschermer. Dankzij dit is hij in staat zijn hoedende activiteiten zonder complicaties uit te voeren.
9 wetenswaardigheden over de Majorcaanse herder
Cesar Paul Gonzalez Gonzalez

Geschreven en geverifieerd door de bioloog Cesar Paul Gonzalez Gonzalez

Laatste update: 21 december, 2022

De Majorcaanse herder is een mooi hondenras dat gekenmerkt wordt door een zwarte vacht en een slank lichaam. Bovendien wordt hij gebruikt als kuddebewaker, zodat hij een groot lichamelijk uithoudingsvermogen heeft en vrij intelligent is.

Zoals zijn naam al doet vermoeden, is de Majorcaanse herder afkomstig van Mallorca, een eiland in de Balearen-archipel. Behalve voor het hoeden van vee werd hij ook gebruikt om paarden en zelfs varkens te bewaken. Daarom is het een ras dat geliefd is bij de plaatselijke bevolking en hoog gewaardeerd wordt als werkhond. Natuurlijk zijn er over de Majorcaanse herder nog wel wat wetenswaardigheden te leren…

9 wetenswaardigheden over de Majorcaanse herder

Dit hondenras is meestal nogal aanhankelijk, trouw, intelligent en energiek, kwaliteiten die erg populair en essentieel zijn in de veeteelt. Hij bezit echter nog veel meer ongelooflijke eigenschappen die het traditionele beeld van deze hond kunnen veranderen. Hier zijn enkele van de eigenaardigheden van de hond.

1. Ze zijn erg verlegen

Dit kan tegenstrijdig lijken, want de Mallorcaanse herder heeft de neiging erg zelfverzekerd te zijn. Ze zijn echter een beetje verlegen als het gaat om socialisatie met andere honden of mensen. In feite is deze eigenschap waardoor ze als een goede waakhond beschouwd kunnen worden, want ze zijn op hun hoede voor vreemden en beschermen hun baasjes tegen gevaar.

2. Ze zijn niet alleen zwart

Volgens de standaard van de Fédération Cynologique Internationale moet het hele lichaam van de Majorcaanse herder git-, gewoon-, of bontzwart zijn. Desondanks hebben sommige honden witte vlekken op verschillende delen van het lichaam, zodat niet alle honden van dit ras helemaal zwart zijn.

3. Ze houden van aaien

De meeste herdershonden hebben de neiging wat onafhankelijk te zijn en hebben niet veel aaien of lof nodig. Dit geldt echter niet helemaal voor de Majorcaanse herder, want ze zijn heel hecht met hun gezin en houden ervan geaaid te worden. In feite kunnen ze om die reden ook heel goed met kinderen opschieten. Ze staan graag in het middelpunt van de belangstelling en spelen graag met hen.

4. Sommige hebben lang haar

Een andere curiositeit van de Majorcaanse herder is het bestaan van een langharige variant. Meestal worden deze honden gekenmerkt door een korte vacht die opvalt bij hun slanke lichaam, maar in het geval van de exemplaren met lang haar maakt dat ze er schattiger en vriendelijker uitzien.

5. Het is niet goed om ze te veel lekkers te geven

De voeding van de Majorcaanse herder moet van goede kwaliteit zijn, want hun stofwisseling heeft de neiging tot zwaarlijvigheid. Daarom is het aan te bevelen het geven van traktaties te beperken of ze helemaal te vermijden. Op de lange duur helpt dit om problemen als heupdysplasie of gewrichtsproblemen te voorkomen.

6. Het is een gezond ras

Zolang een gezonde voeding en een goed bewegingsritme wordt aangehouden, zal dit ras niet erg vatbaar zijn voor de meestvoorkomende ziekten. Natuurlijk zal zijn lichaam, naarmate het ouder wordt, de gevolgen van de slijtage van de tijd gaan vertonen, wat zijn gezondheid zal beïnvloeden.

7. Ze hebben kenmerken van “zuiverheid”

Op het eerste gezicht is het moeilijk te weten of een hond een zuiver ras is of een bastaardhond, want je moet een genealogie uitvoeren waarin zijn voorouders worden getoond. Als een Majorcaanse herder echter “zuiver” is, zal hij een zwart gehemelte en tandvlees hebben, in plaats van de gebruikelijke roze kleur.

Een Majorcaanse herder
8. Ze zijn heel trouw

De Majorcaanse herder is een heel intelligent, volgzaam en liefdevol ras, maar het is ook heel trouw. In feite zal hij, zelfs als hij goed getraind is, meestal alleen bevelen van zijn eigenaar aannemen, en vaak andere mensen niet gehoorzamen. Alleen mensen die een hechte band met de hond hebben opgebouwd zijn de enigen die hij gehoorzaamt.

9. Het is niet gemakkelijk om hun respect te verdienen

Zoals hierboven vermeld, is dit ras een van de meest aanhankelijke en liefdevolle onder de herdershonden. Maar om de hond je genegenheid te laten schenken, moet je eerst zijn respect en vertrouwen winnen. Dit kan lang duren, afhankelijk van het temperament van de hond, maar als ze je eenmaal als hun “vriend” beschouwen, zullen ze voor je zorgen en je opzoeken alsof je hun alles bent.

De bijzonderheden over de Majorcaanse herder maken dit ras nog verbazingwekkender. Werd het al gewaardeerd om zijn fysieke en intellectuele eigenschappen, met deze informatie zal het zeker nog meer bewonderd worden. Natuurlijk is dit ras niet voor iedereen geschikt, hoewel het een feit is dat iedereen die het geluk heeft er een te bezitten ze voor geen goud zou willen ruilen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Fàbregas i Comadran, X. (1993). Razas caninas (FCI, 2017): Grupo I. Francia, 1754, 675-7.
  • FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE. (2002). Estandar-FCI N° 321. Ca de Bestiar (Pastor mallorquín). Recuperado el 22 de junio de 2022, disponible en: http://www.fci.be/nomenclature/Standards/321g01-es.pdf
  • Asociación Canina Nacional ACCAM. (2001). Pastor Mallorquín. Recuperado el 22 de junio de 2022, disponible en: https://www.caninanacionalaccam.es/estandar-caninos-accam/pastor-mallorquin/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.