Verschillende soorten Duitse herders
Alle soorten Duitse herders delen dezelfde kwaliteiten: het zijn actieve, intelligente, en trouwe metgezellen. Bij de naamgeving van dit ras komt echter het klassieke beeld op van de hond met rechtopstaande oren, bruin en zwart haar en een afhangend kruis, en niets is minder waar.
Er zijn verschillende aspecten van deze hond die internationaal aanvaard worden en de moeite waard zijn om over te weten. Mis dus niets van het volgende. Laten we beginnen.
Kenmerken van de Duitse herder
De Duitse herder is een ras dat speciaal geschapen werd om schaapskudden te beschermen en te begeleiden. Toen het in 1899 gedefinieerd werd, zocht men een soepele, weerbare en gespierde hond, die ook trouw en intelligent was.
Juist vanwege zijn trouw aan zijn mensen werd hij ook als waakhond gebruikt.
Het is een groot ras dat 65 centimeter hoog kan worden en 40 kilogram in gewicht. Het is een goed geproportioneerde hond, met rechtopstaande oren, een gespierde rug, en een harde en enigszins ruwe vacht. De kleur van de vacht varieert van zwart, bruin en grijs, afhankelijk van het deel van het lichaam dat je bekijkt.
Tijdens de 10-12 jaar levensverwachting van de Duitse herder geniet je van het gezelschap van een trouwe, intelligente en energieke hond. Het is nodig ze een flinke dosis dagelijkse beweging te geven, evenals een juiste en consequente training. Zonder dit laatste kan het dier uiteindelijk overbeschermend worden en wantrouwend tegenover vreemden.
Soorten Duitse herders
Laten we tot de kern van de zaak komen. Binnen dit ras zijn er verschillende soorten die vooral verschillen in de kleur en de lengte van de vacht. Laten we ze eens nader bekijken.
Panda Duitse herder
De kleurslag van deze Duitse herder is heel merkwaardig. Door een genetische mutatie verkreeg men een hond met witte vlekken op hals, borst en gezicht, waar de naam panda vandaan komt. Bovendien hebben sommige ook blauwe ogen.
Dit gen kan zowel van de vader als van de moeder komen en aan het nageslacht doorgegeven worden.
Oudduitse herder
Ook dit is een van de meest opvallende soorten Duitse herders. In tegenstelling tot de vorige is deze niet het product van toeval, maar van gedwongen kruisingen.
Deze hond deelt alle morfologische kenmerken met de rest van zijn soortgenoten, maar heeft een lange en zijdezachtere vacht. Daarom moet je goed op hun gezondheid letten als je op een warme plek woont, want bij hoge temperaturen is het moeilijker voor ze om te thermoreguleren.
Hollandse herder
Deze herdershond volgde een andere weg van aanpassingen in het land dat hem zijn naam geeft. Daar werd hij tot een kleinere hond gemaakt, met donkerder kleuren en korter haar. Afgezien daarvan is het nog steeds een energieke, gespierde en goed geproportioneerde hond.
Zwarte Duitse herder
Behalve de zwarte kleur die zijn hele vacht bedekt, zijn deze Duitse herders ook groter dan andere van hun ras. Hij kan zowel lang als kort haar hebben, want het is een kleur die het resultaat is van kunstmatige genetische selectie.
Witte Duitse herder
Dit is een van de meest gewaardeerde soorten Duitse herders, vanwege zijn witte vacht en zijn kleinere formaat. Hij is ook gewild voor gebruik bij werk in besneeuwde omgevingen, zoals het zoeken naar mensen die bij natuurrampen in de val zitten of het hoeden in koude gebieden.
Dwerg Duitse herder
Deze soort Duitse herder is de miniatuurversie van het ras, gekruist met andere honden om de juiste groei van zijn lichaam te voorkomen. Het resultaat is een kleinere hond dan gewoonlijk, met kortere poten en meer niet op elkaar afgestemde verhoudingen wat betreft pootdikte en hoofdomvang.
Sable Duitse herder
Een andere kleurvariëteit die binnen de Duitse herders voorkomt is de Sable, gekenmerkt door een meer grijzige tint. In deze donkerder vacht vinden we wat goudkleurige, bruinachtige tinten, en enkele witte vlekken.
Verschillende soorten Duitse herders, hetzelfde karakter
Hoewel dit ras geschapen werd om te hoeden en te bewaken, kan dat niets afdoen aan het feit dat veel mensen het als levensgezellin kiezen. Hun intelligentie, loyaliteit en grote hoeveelheid energie maken ze ideaal voor mensen die graag buiten bewegen.
Hun beschermend instinct (Engelse link) is sterk, vandaar de nadruk op socialisatie. Ze zijn over het algemeen niet erg vertrouwend tegenover vreemden en hebben de neiging gedragsproblemen te ontwikkelen door gebrek aan activiteit. Dus, als je besluit een Duitse herder in je leven te nemen (welke kleur het ook is), bedenk dan dat het belangrijkste is dat ze gezond en gelukkig blijven.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- DEUTSCHER SCHÄFERHUND. (s. f.). FCI. Recuperado 28 de julio de 2022, de https://www.fci.be/en/nomenclature/GERMAN-SHEPHERD-DOG-166.html
- Willis, M. B. (1991). The German Shepherd Dog: a genetic history. HF & G. Witherby Ltd.
- Chávez, G. A., & Opazo, Á. J. (2012). Predatory aggression in a German shepherd dog. Journal of Veterinary Behavior, 7(6), 386-389.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.