Logo image
Logo image

Tips voor de verzorging van je dwergschnauzer

6 minuten
De dwergschnauzer heeft de neiging om ziekten van genetische oorsprong te ontwikkelen, die voorkomen kunnen worden als er rekening wordt gehouden met de nodige zorg. Hier laten we zien.
Tips voor de verzorging van je dwergschnauzer
Samuel Sanchez

Beoordeeld en goedgekeurd door de bioloog Samuel Sanchez

Laatste update: 14 april, 2023

De dwergschnauzer is een klein hondenras. Het maakt deel uit van de drie bestaande varianten van de schnauzer, samen met de standaard en de reus. Deze hond wordt erkend omdat hij zich snel kan aanpassen aan het leven in kleine ruimtes en hij biedt veel veelzijdigheid als het gaat om huis en onderhoud.

Mensen die een hond van dit type adopteren, moeten echter rekening houden met bepaalde verzorgingstips voor de dwergschnauzer. Op die manier kan hij zich thuis ontwikkelen als een gezonde en gelukkige hond. Hier vertellen we je alles wat je moet weten over dit ras en zijn bijzonderheden.

Kenmerken van de dwergschnauzer

Deze hond meet 30 tot 35 centimeter en kan 4 tot 8 kilo wegen. Bovendien heeft hij een representatieve baard rond zijn snuit, die zich vormt dankzij zijn overvloedige vacht. Volgens de Internationale Kynologische Federatie kunnen dwergschnauzers zuiver zwart zijn met een zwarte en zilveren ondervacht, of zuiver wit met een witte ondervacht.

Op dezelfde manier wordt de dwergschnauzer gekenmerkt door een rechthoekig hoofd, gebogen en afhangende oren en een elegante, robuuste en gespierde houding. Aan de andere kant, wat hun temperament betreft, is dit ras aanhankelijk en beschermend. Het is ook een gemakkelijke leerling en kan op den duur trouw gezelschap zijn.

Dwergschnauzer verzorging

Net als elk ander huisdier heeft de dwergschnauzer veel en bepaalde aandacht nodig, rekening houdend met de eigenschappen van de hond. Voor wie een hond van dit type heeft, of van plan is er een in huis te nemen, zullen de 7 tips voor de verzorging van je dwergschnauzer die we vandaag voor je hebben zeker van grote hulp zijn.

1. Vaccinatie en professionele controle

Het is belangrijk dat je, als eerste stap, met je dwergschnauzer naar een dierenarts gaat voor een controle om vast te stellen of hij speciale aandoeningen heeft waarnaar gekeken moet worden. Bovendien moet je ervoor zorgen dat dit kleine hondenras al zijn verplichte vaccinaties heeft.

Het is ook verstandig om een paar keer per jaar je dierenarts te bezoeken om de ontwikkeling van je dwergschnauzer te laten beoordelen. Het doel van deze routinecontroles is het voorkomen van ziekten die niet alleen de hond kunnen treffen, maar ook de mensen die ermee leven.

Een volwassen hond moet minimaal eenmaal per jaar naar de dierenarts voor een algemene controle.

Some figure

2. Maak een routine

De dwergschnauzer is zeer intelligent. Het kan een redelijk gehoorzame hond worden als je hem begint te trainen vanaf het moment dat hij een puppy is, of vanaf de dag dat hij deel gaat uitmaken van je huis. Je moet echter niet te rigide zijn met de regels die je stelt. Dit is van belang om ervoor te zorgen dat je kleine hond zich niet gefrustreerd of onder druk gezet voelt.

Veel genegenheid geven en traktaties gebruiken zijn manieren om de dwergschnauzer aan te moedigen zich gemakkelijker aan te passen aan zijn routines voor eten, lopen, naar het toilet gaan en rusten. Als het je lukt om ze tijdens de eerste 20 weken van hun leven op te voeden, zal het voor deze hond veel gemakkelijker zijn om een liefdevolle, gelukkige, intelligente en gehoorzame metgezel te worden.

3. Voedselverzorging

Bij de verzorging van je dwergschnauzer is een evenwichtige voeding een fundamenteel punt, want deze kleine hondjes hebben een snelle stofwisseling en hebben de neiging te veel te eten als er geen grenzen worden gesteld. Als er niet voorzichtig mee wordt omgegaan, kan de dwergschnauzer last krijgen van overgewicht, vooral als ze niet genoeg beweging krijgen.

Het is raadzaam om deze kleine hond ongeveer drie keer per dag te voeren. Denk er daarbij echter aan voorzichtig te zijn met de grootte van deze porties. Ook kan overleg met een dierenarts het gemakkelijker voor je maken om een dieet te vinden dat geschikt is voor de dwergschnauzer.

4. Oefening

Lichamelijke activiteit is belangrijk om evenwicht te creëren in het leven van de dwergschnauzer. Daarom is het essentieel dat je hem (en jezelf!) aanmoedigt om dagelijks te gaan wandelen en ook om door het huis te rennen. Dit is noodzakelijk om zijn lichaam en spieren gezond te houden.

In die zin zijn het gebruik van een bal om met je dwergschnauzer te spelen of het maken van kleine obstakels waarover de hond kan springen manieren om dit kleintje aan het bewegen te krijgen en van het proces te genieten. Vergeet hun mentale stimulatie niet. Geurspelletjes zijn bijvoorbeeld een uitstekend idee die verder gaan dan alleen spieroefeningen.

5. Verzorging en borstelen

Als onderdeel van de verzorging van je dwergschnauzer is het raadzaam de hond naar een stylist te brengen om zijn haar te knippen. Deze hond is van een ras dat zijn vacht niet verhaart. Dus als je geen ervaring hebt met het knippen van het haar van je huisdier, kun je dat het beste laten doen door iemand die er echt verstand van heeft.

Aan de andere kant moet je je dwergschnauzer eraan laten wennen dat zijn haar geborsteld wordt. Dit moet je minstens 3 keer per week doen. Dit is de enige manier om knopen in zijn vacht te voorkomen en het er goed uit te laten zien.

Vergeet op dezelfde manier niet dat baden belangrijk is, zolang het niet te vaak gebeurt, want dat zou huidziekten kunnen veroorzaken. Eén keer per maand baden is een goede optie.

6. Gezondheid

Hoewel hun levensverwachting tussen de 10 en 14 jaar ligt, moet je goed op de gezondheid van de dwergschnauzer letten. Dit kleine hondenras kan lijden aan leverproblemen, gebitsziekten, oogfalen, huidcomplicaties en andere syndromen.

Aan de andere kant toont een studie volgens het Argentine Veterinary Journal aan dat dwergschnauzers bijzonder vatbaar zijn voor infecties door bepaalde mycobacteriën. Deze kunnen uiteindelijk worden overgedragen op hun eigenaren, vooral als ze immuunsuppressieve patiënten zijn of een chemotherapiebehandeling ondergaan.

Het is belangrijk dat, als onderdeel van de zorg voor een dwergschnauzer, de mensen die verantwoordelijk zijn voor deze kleine hond naar de dierenarts gaan om de gezondheid van hun huisdier te controleren. Dit wordt nog essentiëler als de hond zich ongemakkelijk begint te voelen of grote veranderingen in zijn gedrag vertoont.

7. Gedrag

Tot slot moet worden opgemerkt dat de dwergschnauzer een hond is die altijd alert is en veel energie heeft. Het is ook een uitstekende beschermer en een trouwe metgezel voor het hele gezin.

Het is echter ook een hond die erkend wordt om zijn onverschrokkenheid. Daarbij is het noodzakelijk om ze te laten socialiseren met mensen, dieren en hun omgeving in het algemeen. Op die manier zorg je ervoor dat ze zich rustig voelen binnen de familiekern.

Some figure

Ten slotte zal het in acht nemen van deze tips voor de verzorging van je dwergschnauzer de kleine hond helpen een gezond leven te leiden. Ook zal het je huisdier helpen om gewoonten te verwerven die geschikt zijn voor zijn ontwikkeling. Daarnaast zullen controles door een dierenarts fundamenteel zijn in het leven van deze liefdevolle en dappere hond.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Schnauezer miniatura. Federación Cinológica Internacional. Recogido el 12 de julio de 2021 de: http://www.fci.be/nomenclature/standards/183g02-es.pdf
  • Alertan sobre una enfermedad que afecta a los Schnauzer miniatura. Revista Veterinaria Argentina. Recogido el 12 de julio de 2021 de: https://www.veterinariargentina.com/revista/2017/09/alertan-sobre-una-enfermedad-que-afecta-a-los-schnauzer-miniatura/?hilite=%27Schnauzer%27

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.