Top 11 schapen- en herdershondenrassen
Geschreven en geverifieerd door de dierenarts en zoötechnicus Sebastian Ramirez Ocampo
Als we het over herderschap hebben, zijn honden misschien wel de diersoort met de beste prestaties in deze taak, zelfs boven de mens. Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI – Engelse link) en de American Kennel Club zijn er momenteel wereldwijd meer dan 60 schapen- en herdershondenrassen, elk met uitzonderlijke capaciteiten (Engelse link).
Hoewel het vooral werkhonden zijn, hebben veel mensen over de hele wereld ervoor gekozen om herdershonden als huisdier te hebben. Als dit jouw geval is, weet je dat deze moedige en energieke dieren tijd, ruimte en aandacht nodig hebben om een goed geestelijk en lichamelijk welzijn te handhaven.
Zo niet, dan nodigen we je uit om kennis te maken met de belangrijkste schapen- en herdershondenrassen die er bestaan, en misschien ontdek je er een die past bij wat je zoekt.
11 top schapen- en herdershondenrassen
1. Bordercollie
Hier is de eerste van onze top schapen- en herdershondenrassen. Beschouwd als de meest intelligente hond op de planeet, is de bordercollie ongetwijfeld het populairste schapendrijversras dat er bestaat. Met een gemiddeld gewicht van 15 kilogram en een grootte van ongeveer 50 centimeter valt dit dier op door zijn grote behendigheid, snelheid en sluwheid tijdens het hoeden.
Oorspronkelijk uit het Verenigd Koninkrijk, werd hij speciaal ontwikkeld om de schaapskuddes in dat land onder controle te houden. Hij is echter ook met succes gebruikt voor de verzorging van andere boerderijdieren, zoals koeien.
Ondanks zijn goede temperament en uitstekende leervermogen wordt hij niet aanbevolen als gezelschapsdier voor wie weinig tijd en ruimte heeft. Omdat hij veel energie heeft, kan hij, als hij niet voortdurend actief is, gedragsproblemen ontwikkelen.
2. Australische herder
Hoewel hun naam anders aangeeft, komen deze honden eigenlijk oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. Het was echter in het zuidelijke land waar ze in grotere mate werden gebruikt voor de verzorging en het beheer van schaapskudden.
Met een gemiddelde grootte van 50 centimeter en een gewicht tussen de 20 en 26 kilogram, zijn Australische herders ook gebruikt om andere soorten dieren te beheersen, zoals buffels, eenden en zelfs konijnen.
Vanwege hun minzame karakter en grote vermogen tot socialisatie, zijn ze ideaal voor gezinnen met kinderen in huis. Het is echter belangrijk erop te wijzen dat ze ook veel lichamelijke activiteit en geestelijke stimulatie nodig hebben.
3. Duitse Herder
Vooral herkend omdat hij bij de politie wordt gebruikt, werd de Duitse herder oorspronkelijk gebruikt door Beierse herders voor het bewaken van hun vee. Hij presteert zeer goed als waakhond, naast het feit dat hij een goed ontwikkeld reukvermogen heeft.
Momenteel zijn er ongeveer 4 variaties van het ras, allemaal met een gemiddelde grootte van 60 centimeter en een gewicht tussen de 20 en 40 kilogram.
Het is een uitstekend gezelschapsdier vanwege zijn kalme en beschermende karakter. Wat betreft het hoedwerk wordt hij niet aanbevolen voor de verzorging van gevederde dieren, omdat hij die kan aanvallen.
4. Belgische herder
Ontwikkeld in België in 1981, zijn er momenteel vier rassen erkend door de FCI: de Mechelaar, de Groendael, de Lakenois en de Tervuerense.
Ze vallen vooral op door hun grote ontvankelijkheid voor training, en door hun behoorlijk energieke en resistente karakter. In feite worden deze herdershonden, net als de Duitse herder, gebruikt als hulphonden door het leger en de politie in verschillende landen.
Aan de andere kant omvatten hun taken in de wei het verzorgen en begeleiden van kuddes schapen, koeien en buffels. Ze gedragen zich ook heel goed als huisdieren, want ze hebben een evenwichtig en aanhankelijk temperament.
5. Karpatische herdershond
Oorspronkelijk uit Roemenië, is het een weinig bekende herdershond maar veel gebruikt voor het hoeden in verschillende Europese landen. Hij heeft een groot fysiek vermogen en een tamelijk gematigd en beschermend karakter.
Hij wordt vooral gebruikt op schapenboerderijen voor de verzorging en het beheer van de dieren. Op volwassen leeftijd wegen ze tussen de 35 en 50 kilogram , en hebben ze veel ruimte nodig voor recreatie.
In de volkscultuur worden verhalen verteld dat de Karpatische herdershond in staat is een beer te trotseren om zijn kudde te verdedigen. Op dezelfde manier is hij beschermend en trouw aan zijn menselijke familie.
6. Kaukasische herdershond
Misschien een van de grootste herdershonden die er bestaan, deze honden kunnen tot 70 centimeter hoog en 50 kilogram zwaar worden. Oorspronkelijk uit Oost-Europa, is deze herdershond erg populair op boerderijen in landen als Rusland, Azerbeidzjan, Armenië en Georgië.
Een uitstekende beschermer van zijn kudde en familie, kan de Kaukasische herdershond agressief zijn tegen elke indringer van wat hij als zijn eigendom beschouwt.
7. Australische veedrijvershond
Voortgekomen uit een kruising tussen verschillende rassen huishonden en de wilde hond bekend als de dingo, heeft deze herdershond de laatste jaren een zekere bekendheid verworven in de huizen van miljoenen mensen.
Zijn oorsprong gaat terug naar Australië, waar de herdershonden uit het verleden niet adequaat werkten voor het vee. Daarom besloten verschillende boeren deze soorten te kruisen, waardoor dit nieuwe ras ontstond.
Hij valt vooral op door zijn vacht, die blauwe, zwarte, roodachtige en witte tinten heeft. Op volwassen leeftijd bereiken ze ongeveer 50 centimeter, terwijl hun gewicht onder normale omstandigheden 16 kilogram kan bereiken. Het is een van de meest populaire herdershonden, en vanwege zijn goede temperament en gemiddelde grootte past hij perfect in elk gezin.
8. Grote Zwitserse sennenhond
Verwant aan de grote St. Bernard, komen deze herdershonden oorspronkelijk uit de Zwitserse Alpen, waar ze gebruikt worden om het vee te verzorgen. Ze bereiken grote afmetingen op volwassen leeftijd, want een exemplaar kan 70 kilogram in gewicht en 70 centimeter in hoogte bereiken.
Ze hebben een zeer evenwichtig temperament, hoewel ze veel fysieke en mentale stimulatie nodig hebben om de ontwikkeling van gedragsproblemen te voorkomen.
9. Majorcaanse herdershond
Oorspronkelijk uit Spanje, specifiek van de Balearen op Mallorca, wordt dit herdershondenras gebruikt om schapen, koeien, varkens en zelfs paarden te hanteren. Door zijn fysieke bouw is hij ideaal voor dagelijks werk op de boerderij, want hij bereikt een gewicht van 50 kilogram en een hoogte van 75 centimeter.
Hij wordt gekenmerkt door zijn volledig zwarte kleur, naast het feit dat hij een dier is dat goed presteert als waakhond in gezinnen. Zijn temperament is minzaam en kalm, hoewel hij niet zal aarzelen om elke indringer aan te vallen.
10. Catalaanse herdershond
Net als de Mallorcaanse is dit ras van Spaanse afkomst. Hij wordt gekenmerkt door een overvloedige en gladde vacht, met bruine, zwarte en roodachtige tinten. Hij is middelgroot, wordt 50 centimeter hoog en weegt 20 kilogram.
Omdat hij volgzaam, moedig en gehoorzaam is, wordt hij voornamelijk gebruikt voor de verzorging en het beheer van schaapskudden. Bovendien gedraagt hij zich heel goed als gezelschapsdier, omdat hij meestal niet agressief is tegen mensen.
11. Baskische Herdershond
Ontwikkeld op het grondgebied van Baskenland in Spanje, valt dit type herdershond op door zijn grote intelligentie, gehoorzaamheid en leervermogen. Hij wordt gebruikt voor het hoeden van schapen en koeien, hoewel hij ook erg populair is als gezelschapsdier. Het is een middelgrote hond die 18 kilogram weegt en 60 centimeter hoog is.
Ondanks dat hij ontwikkeld is voor veldwerk, hebben herdershonden geleidelijk de huizen van miljoenen mensen over de hele wereld overgenomen. En, zoals we van al deze schapen- en herdershondenrassen hebben gezien, zijn het buitengewoon intelligente, trouwe en beschermende dieren.
Als je thuis nog steeds geen huisdier hebt, zal een herdershond altijd een uitstekende keuze zijn om je metgezel te zijn. Vergeet echter niet ze alle tijd en ruimte te geven die ze nodig hebben, anders wordt het samenleven moeilijk.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.