Logo image
Logo image

7 Japanse hondenrassen die je moet kennen

5 minuten
Japanse hondenrassen hebben een fascinerende geschiedenis. Het zijn bijzondere honden, en ze zijn tot nationaal erfgoed verklaard.
7 Japanse hondenrassen die je moet kennen
Georgelin Espinoza Medina

Geschreven en geverifieerd door de biologe Georgelin Espinoza Medina

Laatste update: 21 december, 2022

Japanse hondenrassen behoren tot de populairste ter wereld. Het zijn honden die oorspronkelijk voor de jacht ontwikkeld werden, met een groot instinct dat in de hedendaagse rassen bewaard blijft. Ze variëren in grootte en soort vacht, en ook in kleur, maar wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze mooi en trouw zijn!

Ze dragen meestal de naam inu, wat hond in het Japans betekent. In dit artikel brengen we je 7 Japanse hondenrassen – trouwe en wilskrachtige metgezellen waar je dol op zult zijn!

7 Japanse hondenrassen die je moet kennen

Sommige Japanse hondenrassen dateren van meer dan 3.000 jaar geleden. Ze zijn heel bijzonder, met fysieke of temperament kenmerken die ze heel uniek maken. Hier is onze lijst, speciaal voor jou uitgekozen.

1. Akita

De Akita is een heel oud ras, en tegelijk populair en vrij groot – tot 67 centimeter hoog op de schoft en met een gewicht van 30 tot 45 kilo. Hij heeft kleine ogen, driehoekige oren, een gespierd, sterk lichaam, en een heel eigenaardige gekrulde staart. Bovendien maakt zijn dichte, zachte en borstelige vacht in tanig rood, sesam, gestroomd, of wit, zijn kenmerken compleet en hem tot een prachtig exemplaar.

Deze honden werden eerst gebruikt om op beren te jagen, daarna als vechthonden. Tegenwoordig zijn ze heel energiek, maar vrij rustig, met een kalm en handelbaar karakter.

Het belangrijkste is dat ze heel trouw zijn aan hun baasje. Dat blijkt uit het beroemde en ontroerende verhaal van Hachiko, die bijna 10 jaar na zijn dood op zijn baasje wachtte in een treinstation. Dankzij het verhaal werd ter ere van hem een bronzen standbeeld opgericht.

2. Shiba

Een ander Japans hondenras waarvan je op de hoogte moet zijn is de Shiba. Qua uiterlijk lijkt hij op de Akita, maar hij is een stuk kleiner (tot 40 centimeter). Hij heeft een gespierd, sterk lichaam, met een dichte vacht, met een mooie rode of vuurrode kleur, waardoor hij er lief en charmant uitziet.

Het zijn wendbare, levendige, snelle dieren, met scherpe zintuigen, die eerst voor de jacht gebruikt werden. Deze charmante, energieke honden worden ook wel “kattenhonden” genoemd, dankzij hun onafhankelijkheid, want ze doen graag dingen wanneer ze willen! Het zijn echter aanhankelijke en zeer trouwe honden; je moet ze alleen vanaf het begin duidelijk maken wie de baas is!

Een shiba
3. Hokkaido

Ze zijn ook bekend onder de naam Ainu-Ken, en worden gebruikt als jachthond en huisdier, en zelfs om op bruine beren te jagen. Zoals je ziet, hebben we hier te maken met een heel sterk ras, ondanks zijn middelmatige grootte. De FCI heeft bevestigd dat de Hokkaido Inu mannetjes erg sterk zijn. De mannetjes kunnen een schofthoogte bereiken van 51,5 centimeter en de vrouwtjes 48,5 centimeter.

De Hokkaido is in alle opzichten een zeer sterke hond, en zijn dichte vacht en robuuste lichaam stellen hem in staat de vrieskou en intense sneeuwval te weerstaan. Tot zijn andere kenmerken behoren bovendien zijn dapperheid, edelmoedigheid, trouw en activiteit. Hij is ook heel intelligent – al met al een werkelijk fascinerend ras.

4. Tosa

Een ander van onze grote Japanse hondenrassen is de Tosa Inu. Het is een ras met een strijdlustig instinct, en is krachtig, en een zeer beschermende waakhond voor het gezin. Mannetjes kunnen minstens 60 centimeter schofthoogte bereiken, en teefjes 55 cm.

Hij heeft een majestueuze air over zich, dankzij zijn stevige bouw, brede borst, rechte rug, en goed opgetrokken buik. Hij heeft ook een air van adel. Bovendien heeft hij hangende, driehoekige oren, een lange, dunne staart (aan de basis is hij dikker), en een korte vacht die hem gemakkelijk te verzorgen maakt.

5. Kai

Het Kai Ken ras is erg populair in Japan, en het werd in 1934 zelfs uitgeroepen tot nationaal erfgoed. Zijn kenmerkende kenmerk is zijn gestroomde vacht en zijn lange, ruige, onverzorgde staart. Het is een zeer robuuste hond, met goed ontwikkelde spieren en sterke poten. Hij is ook erg energiek. Hij is van middelmatige grootte – tussen 45 en 50 centimeter hoog op de schoft.

Deze honden werden gebruikt als jachthonden, ook op wilde zwijnen. Hun alerte en levendige temperament stelt hen in staat hun jachtfuncties te blijven vervullen, maar ze zijn ook uitstekende gezelschapsdieren, aanhankelijk, gezellig en beschermend.

6. Japanse spits

De Japanse spits is een mooie witte hond, die opvalt door zijn dikke vacht. Deze reikt tot aan zijn staart, terwijl op zijn gezicht het haar vrij kort is. Hij heeft grote ogen, een scherpe snuit en driehoekige en rechtopstaande oren, die zijn elegante, stijlvolle verschijning afmaken.

Deze hond valt in de categorie kleine honden, die slechts 30 tot 38 centimeter meten tot op de schoft. Zijn robuuste lichaam en levendige karakter maken hem tot een prachtige, zeer intelligente, en trouwe gezelschapshond,

Japanse spits
7. Japanse Spaniël

Ook wel de 4. Japanse Chin, ook dit is een ras van kleine honden, die ongeveer 25 centimeter groot zijn. Hij heeft een lange, gladde en zijdeachtige vacht, die wit is met zwarte of rode vlekken. Met grote ogen, brede en afhangende oren, en een staart van lange haren. Deze kenmerken geven hem een verfijnd uiterlijk. Bovendien is het een gehoorzaam, lief, intelligent, en zeer innemend huisdier.

Zoals je ziet zijn Japanse hondenrassen charmant, dus een van hen in huis hebben zou een geweldige keuze zijn. Hoewel, natuurlijk, aan het eind van de dag zijn alle hondachtigen schattig, ongeacht hun afkomst of plaats van herkomst.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • FCI-Standard N° 261. Hokkaido. Recuperado el 25 de abril de 2022, disponible en: http://www.fci.be/Nomenclature/Standards/261g05-en.pdf
  • FCI-Standard N° 317. Kai. Recuperado el 25 de abril de 2022, disponible en: http://www.fci.be/Nomenclature/Standards/317g05-es.pdf
  • FCI-Stanar N° 206. Spaniel japonés. Recuperado el 25 de abril de 2022, disponible en: http://www.fci.be/Nomenclature/Standards/206g09-es.pdf
  • Fédération Cynologique Internationale (2021). Nomenclatura de las razas de la FCI. Recuperado el 25 de abril de 2022, disponible en: http://www.fci.be/es/nomenclature/
  • Kloch, M., Zycynski, A., Nowak- Zyczynska, Z. (2019). Genetic diversity of native Japanese dog breeds in the primitive type. Animal Science, 58 (1), 37–45.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.