De shar-pei: alles over het gedrag en training van deze honden
Dit hondenras is bij veel mensen favoriet, omdat zijn uiterlijk uniek en heel eigenaardig is. Een shar-pei trainen kan echter een uitdagende ervaring zijn voor onervaren eigenaars, want shar-pei honden hebben de neiging overbezorgd en onafhankelijk te zijn. Het trainen van dit dier is een proces dat geduld, middelen en tijd vergt.
Als deze verantwoordelijkheid in je handen is gevallen, verzekeren we je dat het resultaat bevredigend zal zijn, want de persoonlijkheid van de shar-pei is nog bijzonderder dan hun uiterlijk. Hier vind je tips om de training te vergemakkelijken.
Het gedrag van de shar-pei
Telkens als we het over rassen hebben, is het nodig te benadrukken dat elke hond zijn eigen persoonlijkheid heeft. Hoewel genetica in elk geval iets te zeggen heeft (vooral bij honden die voor een bepaald doel geselecteerd zijn), zal je je hond pas echt leren begrijpen als je hem grondig leert kennen.
Dat gezegd hebbende, heeft het ras de neiging een evenwichtige persoonlijkheid te vertonen met een zekere neiging tot afstandelijkheid. Dit betekent helemaal niet dat ze niet van hun gezin houden, maar gewoon dat ze hun rustige momenten nodig hebben en niet zoveel aandacht vragen als andere honden.
Het zijn ook ongelooflijk loyale en beschermende dieren (ze werden vroeger gefokt om beschermers te zijn), wat zonder de juiste training tot socialisatieproblemen kan leiden. Ze hebben de neiging wantrouwig te zijn tegenover vreemden, zowel mensen als honden.
Hoe train je een shar-pei?
Zoals met elk ander dier zal de beste manier om te trainen via positieve bekrachtiging gaan. Deze manier van opvoeden zal je niet alleen helpen de sessies veel doeltreffender te maken. Het zal er ook voor zorgen dat het leren van elke regel in de loop van de tijd doorzet. De hond zal ze internaliseren en blijft ze naleven, ook als de leermeester niet aanwezig is.
Bij het trainen van een shar-pei is het nodig rekening te houden met zijn leeftijd, want de socialisatiefase zal van cruciaal belang zijn voor de ontwikkeling van een gezonde en functionele dynamiek in dit opzicht.
Daarom, als je de verantwoordelijkheid op je neemt voor een volwassen shar-pei die niet goed gesocialiseerd is, dan zal de techniek anders zijn. Laten we eens kijken.
Het trainen van een puppy
De ideale leeftijd om met de training van de shar-pei te beginnen is vanaf de leeftijd van 3 maanden, als hij volledig gespeend is. Tot dan toe is hun biologische moeder de verantwoordelijke voor hun cognitieve en sociale ontwikkeling en, als je ze vroeg scheidt, kunnen er gedragsproblemen ontstaan.
Wat als de pup te vroeg bij je komt? In dat geval kun je met je dierenarts overleggen over vroege stimulatie: een reeks oefeningen die milde stress bij de pup opwekken en zijn latere ontwikkeling bevorderen, zowel cognitief als lichamelijk.
Zorg dat je voor deze techniek professioneel advies krijgt. Als de training verkeerd gedaan wordt kan het op de lange duur ziektes in plaats van voordelen opleveren.
Als je eenmaal met hun training begint, zorg er dan voor dat je grenzen stelt. Doe dit door middel van spelletjes en bekrachtiging. Geef het dier bijvoorbeeld de opdracht niet op de bank te komen, en als hij gehoorzaamt, beloon je hem. Een heel nuttig commando is het “nee”-commando, zodat hij weet wanneer het een gedrag moet stoppen of afremmen.
Na dit afremmende aspect van de opvoeding van de pup moet er nog een zijn dat gericht is op het bevorderen van gezond gedrag door positieve bekrachtiging. Dus, bijvoorbeeld, op hetzelfde moment dat de shar-pei leert dat hij moet ophouden met blaffen naar iemand, zal hij ook weten dat mensen rustig benaderen en leren kennen gewenst gedrag is.
Het trainen van een volwassen shar-pei
Als je de gelegenheid gehad hebt om de basistraining van je shar-peipup te voltooien, kun je daarna overgaan tot meer complexe vormen van training, zoals behendigheid. Zo blijf je hun intelligentie stimuleren en verveling voorkomen.
Als je daarentegen op volwassen leeftijd met de training moet beginnen, zal het proces ingewikkelder en langduriger (maar niet onmogelijk) zijn. De strategie zal dezelfde zijn, je op een positieve manier steunen bij het trainen, maar je zult meer nadruk moeten leggen op eenvoudige commando’s, zodat ze die op de juiste manier kunnen internaliseren.
Het socialiseren van de volwassen shar-pei kan het lastigste deel zijn als de hond nog niet geleerd heeft zich goed te verhouden. Afhankelijk van de problemen die je in dit opzicht vertoont, kan het aan te bevelen zijn naar een kynologische trainer te gaan.
De socialisatie van de shar-pei
Gezien de neiging van dit ras om wantrouwig en overbezorgd te zijn, is een goede socialisatie een proces dat exclusieve aandacht vraagt. Het correct trainen van de shar-pei in dit opzicht zal zowel ongelukken als het ontstaan van angst- en vreesstoornissen bij de hond voorkomen.
Socialisatie moet gebaseerd zijn op het scheppen van positieve ervaringen voor de hond, waarbij het overwinnen van onzekerheid en angst een beloning heeft. Vraag bijvoorbeeld een vriend om een rustig kennismakingsproces te doorlopen door bij je thuis aan te komen. Als de hond hem rustig ontvangt, beloon je het dier.
Zo zal de shar-pei beetje bij beetje de basisbegrippen van het samenleven thuis en daarbuiten verwerven. Als dit proces slaagt, zal het karakter van de hond flexibeler worden. Ook zal hij op jou vertrouwen om op een gezonde manier met elkaar om te gaan.
Het belang van lichaamsbeweging en mentale stimulatie
Hoewel het geen extreem actief ras is, heeft de shar-pei wel dagelijkse doses wandelen en mentale stimulatie nodig. Anders kunnen verveling en het ophopen van energie gedragsproblemen veroorzaken of reeds bestaande verergeren.
In feite is het trainen van een shar-pei veel gemakkelijker als het door middel van lichamelijke activiteit of spelletjes gebeurt. Dat geldt ook nadat ze veel energie kwijt zijn geraakt. Elke hond concentreert zich beter en is eerder geneigd aanwijzingen op te volgen als hij moe genoeg is.
shar-pei zijn intelligente en gevoelige honden. Dat ze onafhankelijker zijn dan andere rassen , doet niets af aan de basisbehoeften aan aandacht en toewijding die elke hond heeft. Geef je niet om het dier, dan wordt het opvoedingsproces veel ingewikkelder.
Algemene adviezen
Tot slot volgt hier een reeks basis aanwijzingen voor het opvoedingsproces van je shar-pei. Houd ze steeds in gedachten, want ze zullen de resultaten op korte en lange termijn verbeteren:
- Wees consequent. Vooral als ze volwassen zijn, is het, als je een shar-pei wilt trainen, geen eendagsklus. Hoewel het lijkt dat het, in het begin, geen vruchten afwerpt, zal de hond uiteindelijk begrijpen wat je vraagt. Je moet echter wel aandringen.
- Doe korte trainingssessies. Het gemiddelde moet ongeveer 10-15 minuten dagelijkse training zijn. Als ze te lang zijn, zal de hond uiteindelijk vermoeid raken en verminderde aandacht hebben.
- De opdrachten, één voor één. Elke oefening moet apart geoefend worden tot het goed onder de knie is. Als je verschillende dingen tegelijk traint, kun je verwarring scheppen bij de hond.
- Kies een geschikte plaats om te trainen. Op deze manier laat je de shar-pei de plaats associëren met spel en training, zodat hij er meer aanleg voor krijgt. Aan de andere kant zal het kiezen van een plaats zonder lawaai, afleiding of stressoren je hond helpen zich te concentreren.
- Gebruik positieve bekrachtiging. Straffen is op de lange duur niet effectief en verslechtert de relatie tussen jou en je hond. Hoewel vertrouwen op positieve bekrachtiging meer werk is, zullen de resultaten beter zijn. Bovendien zal jij een geschikt referentiepunt voor je hond zijn.
- Herzie de reeds geleerde oefeningen van tijd tot tijd. Om het geleerde opnieuw te bevestigen kun je opfris-sessies doen. Als je ziet dat de hond bepaalde opdrachten na verloop van tijd begint te vergeten is dat echt noodzakelijk.
Conclusie
Als laatste advies: wanhoop niet. Niemand wordt geboren met de kennis om een hond moet trainen. Ook jij zult tijdens het proces nieuwe dingen leren. Als de situatie je op een bepaald moment overvalt, aarzel dan niet om naar een specialist te gaan.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Dog Training Do’s and Don’ts. (s. f.). Best Friends Animal Society. Recuperado 7 de septiembre de 2021, de https://resources.bestfriends.org/article/dog-training-dos-and-donts
- Shy Dogs and Cats: How to Help Timid Pets. (s. f.). Best Friends Animal Society. Recuperado 7 de septiembre de 2021, de https://resources.bestfriends.org/article/shy-dogs-and-cats-how-help-timid-pets
- Teaching Your Dog Basic Cues. (s. f.). Best Friends Animal Society. Recuperado 7 de septiembre de 2021, de https://resources.bestfriends.org/article/teaching-your-dog-basic-cues
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.