Logo image
Logo image

De morkie: alles over dit ras

4 minuten
De morkies zijn het resultaat van het kruisen van twee bekende rassen. Ontdek hun karaktereigenschappen, naast andere relevante gegevens.
De morkie: alles over dit ras
Laatste update: 22 december, 2022

De morkie is een hybride ras dat ontstaat uit de kruising van de yorkshireterriër en de bichon maltezer. Het is een hond van klein formaat, hoewel er ook een miniatuurversie van bestaat die net zo charmant is. Lees verder om de kenmerken van deze mooie hond te ontdekken. Wees niet bang dat je een verlangen voelt om er eentje te adopteren.

Kenmerken van de morkie

De morkie ontstond als gevolg van een kruising van een yorkshireterriër met een bichon maltezer. Dit werd gedaan door een fokker in de jaren ’80. Ondanks dat het over de hele wereld een bekend ras is, wordt het nog steeds door geen enkele kynologische instantie erkend.

Deze mooie honden werden eerst in de Verenigde Staten gefokt, maar worden nu ook in andere landen gefokt. Morkies zijn klein, tussen 15 en 31 centimeter groot. Ze wegen tussen 2,5 en 5 kilogram. Hun levensverwachting varieert van 10 tot 13 jaar. We verdiepen ons nu in andere kenmerken. Mis ze niet!

Lichaam en hoofd

De morkie heeft een evenredig en compact lichaam, zijn ledematen zijn kort en gespierd, hoewel iets langer dan die van de maltezer. Het hoofd is middelgroot met een lange, afgeronde snuit en een zwarte neus. De ogen zijn donker en rond, en de oren vallen aan de zijkanten van het hoofd.

Vacht en kleur

Een van de meest opvallende kenmerken van de morkie heeft te maken met zijn vacht, want hij wordt als hypoallergeen beschouwd omdat hij niet verhaart. Anderzijds is hun vacht lang en dicht, en ook zacht, want ze hebben een wollige ondervacht waarmee ze zich tegen lage temperaturen kunnen isoleren.

Wat kleuren betreft, komt dit ras voor in een verscheidenheid van zilveren, witte, beige, kaneelbruine en zwarte tinten. Op hun beurt zijn er exemplaren die al deze kleuren combineren.

Some figure

De miniatuur-morkie

Zoals eerder gezegd, is er ook een miniatuurversie van de morkie. Vanzelfsprekend zijn ze kleiner van formaat en bereiken ze een maximum gewicht van 3,5 kilogram. Deze individuen hebben echter dezelfde kenmerken als de middelgrote, zowel wat de vorm van hun kop en lichaam betreft, als wat hun vachttype en kleuren betreft.

Het karakter van de morkie

Ondanks zijn schattige uiterlijk is het karakter van de morkie sterk en vastberaden, maar hij is ook erg afhankelijk van zijn baasjes. Daarom vraagt hij voortdurende aandacht van de eigenaar, hoewel je altijd moet oppassen dat je hem niet overbeschermt.

In feite kan deze afhankelijke eigenschap leiden tot problemen bij het samenleven met andere honden. Met name als ze in hun eerste levensmaanden niet goed gesocialiseerd worden. Niet correct socialiseren kan zelfs leiden tot problemen met andere mensen of zelfs met hun eigen baasjes.

Opgemerkt moet worden dat dit hybride ras ook wantrouwig is. Een morkie zal altijd wantrouwig staan tegenover onbekende mensen en dieren. Maar als ze eenmaal vertrouwen met hen krijgen, zullen ze heel liefdevol tegen hen zijn.

Training

Morkies zijn gemakkelijk te trainen, zolang je maar in een vroeg stadium met de training begint. Daarnaast is het belangrijk dat je dit combineert met een goed socialisatieproces. Bedenk wel dat deze honden een sterk karakter hebben, dus het zal nodig zijn de instructies verschillende keren te herhalen en voortdurend gebruik te maken van positieve bekrachtiging .

In geen geval mag de hond gestraft worden als hij niet gehoorzaamt of niet de kunstjes leert die je hem wilt leren. Evenmin mag je het huisdier overladen met lange trainingssessies. Je moet ook tijd en ruimte laten voor spel en knuffels.

Verzorging en gezondheid van de morkie

De morkie heeft de basisverzorging nodig die elke hond nodig heeft. Bovendien moet aandacht besteed worden aan zijn afhankelijke aard. De eigenaar moet proberen te voorkomen dat er gedragsproblemen ontstaan, zoals verlatingsangst of naar het toilet gaan waar dat niet mag, naast andere dingen.

Bovendien moet de vacht elke dag geborsteld worden om hem klitvrij, schoon en zacht te houden. Hij moet om de 30 tot 45 dagen gewassen worden om nare geurtjes te voorkomen. Daarnaast moet de voeding onder controle gehouden worden om te voorkomen dat hij te zwaar wordt.

Wat zijn gezondheid betreft, valt de Morkie op omdat hij veel gezonder is dan de rassen waaruit hij voortkomt. Ze zijn echter vatbaar voor oor-, mond- en oogproblemen zoals cataract, otitis, en glaucoom.

In sommige gevallen kunnen ook aandoeningen als trachea collaps, chronisch valvulair hartfalen, en patella luxatie voorkomen. Dit alles kan onder controle gehouden of preventief behandeld worden door regelmatige controles bij de dierenarts, een kwaliteitsdieet, en goede verzorging thuis.

Some figure

Wist je dit allemaal over de morkie?

Zoals je ziet is de morkie een unieke hond, lichamelijk heel opvallend. Het zijn honden met een sterk karakter. Dat betekent dat je goed moet nadenken voor je de beslissing neemt hem te adopteren.

Ben je veel het huis uit wegens werk of studie, dan ben je misschien niet het ideale type baasje voor deze hond, tenzij je professioneel advies inwint om je puppy te leren rustig te blijven terwijl je niet thuis bent.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cañón, J., Cortés, O. Selección y cruzamiento en la mejora genética de las razas caninas. Núm. 130 – 2014 Canis et Felis.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.