Logo image
Logo image

De cockapoo: verzorging en kenmerken van dit hondenras

6 minuten
De cockapoo is een kruising tussen een poedel en een Amerikaanse cocker spaniel, want als een Engelse cocker spaniel gebruikt wordt, ontstaat een ander hybride ras (spoodle genoemd).
De cockapoo: verzorging en kenmerken van dit hondenras
Cesar Paul Gonzalez Gonzalez

Geschreven en geverifieerd door de bioloog Cesar Paul Gonzalez Gonzalez

Laatste update: 21 december, 2022

De huidige hondenrassen zijn het product van een selectief fokproces. Dit betekent dat de mens ingrijpt in hun voortplanting om ervoor te zorgen dat bepaalde opvallende eigenschappen behouden blijven. Deze techniek wordt ook gebruikt om nieuwe soorten te genereren, hybriden. Die zijn het resultaat van het kruisen van twee zuivere rassen. De cockapoo wordt erkend als een van de eerste hybride rassen, of designer dogs.

De cockapoo is het resultaat van een kruising tussen de rassen cocker spaniël en poedel, dus het resultaat is een mooie, intelligente, en zeer aanhankelijke hond. Lees verder om meer over dit ras te weten te komen.

De cockapoo: een kruising tussen een cocker spaniël en een poedel

Designer dogs zijn het resultaat van verschillende “experimenten” waarbij geprobeerd wordt de eigenschappen van twee rassen te combineren. Dit gebeurt meestal om bepaalde aspecten te verbeteren, zoals gedrag, gezondheid, of esthetiek.

Om dit te bereiken moeten echter gevestigde (zuivere) rassen gebruikt worden waarvan de eigenschappen niet veel veranderen, anders zou het onmogelijk zijn de resultaten te voorspellen.

De cockapoo werd geboren met het doel het verzorgde en schattige uiterlijk van de poedel te behouden , maar zonder het lieve en energieke temperament van de cocker spaniël te verliezen. Deze combinatie is niet alleen fascinerend door zijn nieuwe eigenschappen, maar hij weet ook in veel opzichten zijn voorvaderen te overtreffen, en is het beste van beide werelden.

Het enige probleem is echter dat de eigenschappen van de exemplaren zelfs bij hetzelfde nest (broers en zussen) kunnen veranderen.

Some figure

Oorsprong van de cockapoo

Dit ras is populair sinds de jaren 1960, toen de eerste hybriden bijna bij toeval ontstonden. Het resultaat van dit “ongelukje” deed fokkers de mogelijkheden ervan inzien, zodat ze doorgingen met de productie van dit nieuwe type hond.

De cockapoo wordt niet als officieel ras erkend door de instellingen die kynologische normen vaststellen, zoals de Kennel Club. Dit komt omdat het voortkomt uit de hybridisatie van twee verschillende soorten honden, die volgens deze verenigingen “onzuiver” zijn. Daardoor kunnen de eigenaars geen certificaten van oorsprong of stamboom krijgen, die de “zuiverheid” ervan bevestigen.

Kenmerken van het ras

Dit ras kan in minstens 3 verschillende maten voorkomen: toy, miniatuur, en standaard. De grootte hangt veel af van de ouders die gekozen worden om het ras voort te brengen, maar meer specifiek van het soort poedel dat gekozen wordt. Daarom kan de hoogte van de cockapoo variëren van 20 tot 38 centimeter.

De vacht van deze hond behoudt bepaalde overeenkomsten met die van zijn ouders. Deze is meestal golvend en een beetje pluizig. Zijn kleur is variabel en kan gezien worden met elk van de patronen die voor de cocker of poedel bekend zijn. Bovendien wordt hij als hypoallergeen beschouwd omdat hij niet gemakkelijk verhaart.

Persoonlijkheid

Iets dat opvalt bij dit huisdier is zijn geweldige persoonlijkheid, want hij is aanhankelijk, intelligent, speels, attent, en gehoorzaam. In sommige gevallen kan hij erg actief worden, hoewel dit meestal in toom gehouden wordt met wat extra wandelingen of spelletjes met zijn baasje.

De Cockapoo is misschien wel een van de meest liefdevolle en buitengewone huisdieren, zolang hij maar een goede kwaliteit van leven heeft.

Een van de ernstigste problemen bij dit hybride ras is zijn neiging tot verlatingsangst. Zijn enorme genegenheid voor zijn baasjes betekent dat hij niet goed tegen eenzaamheid kan. Daarom kun je het beste vermijden dat ze lange tijd van hen weg zijn, anders beginnen ze gedragsproblemen te krijgen.

Verzorging

De meeste exemplaren van dit ras zijn niet erg energiek wat wandelingen betreft. Het is dus voldoende om 15 minuten per dag te wijden aan een wandeling met ze of aan lichaamsbeweging. In feite kun je deze tijd gebruiken om met hun training te beginnen.

Bedenk dat een van de beste trainingsmethoden positieve bekrachtiging is, aarzel vooral niet om hulp van een professional te vragen als je niet weet hoe je dat moet uitvoeren.

De grootte van de cockapoo maakt dat hij zonder problemen in kleine ruimten zoals appartementen kan leven. Daarom is het een prima keuze voor mensen die niet erg grote huizen hebben. In geen geval mag deze hond echter op balkons, daken, of eender welke buitenruimte leven, want dat is gevaarlijk en zal ze het gevoel geven dat ze geïsoleerd zijn van hun gezin.

De vacht van deze hond is niet te krullerig of moeilijk te behandelen zoals die van de poedel. Dat maakt het makkelijker om hem te verzorgen en te onderhouden. Toch is het een goed idee om hun vacht dagelijks te borstelen, zodat je langere tijd met je huisdier kunt omgaan. Bedenk dat dit een liefdevol ras is. Ze zullen genieten van elke extra vertroeteling of genegenheid die je hen kunt geven.

Veelvoorkomende ziekten

Hoewel hybride rassen een betere gezondheid genieten dan hun “zuivere” stamouders, zijn ze toch vatbaar voor bepaalde aandoeningen. Niet alle honden zullen ze hebben, maar het is altijd goed om op te letten voor waarschuwingssignalen. De volgende lijst bevat enkele van de meestvoorkomende ziekten bij de cockapoo:

  • Ontwrichting van de patella. Dit is wanneer het kleine botje dat het kniegewricht stabiliseert (patella) uit de positie glijdt. Dit veroorzaakt van milde pijn tot het onvermogen om te bewegen.
  • Heupdysplasie. Dit is een aangeboren aandoening die problemen veroorzaakt in het gewricht tussen het dijbeen en de heup. De klachten kunnen erger worden en verlamming van de achterpoten veroorzaken.
  • Cataract. Dit is het verlies van doorzichtigheid in de kristallijne lens, wat het gezichtsvermogen belemmert. Het manifesteert zich met witte wolken in het oog die groter worden en uiteindelijk het zicht volledig belemmeren.
  • Allergieën. Dit zijn een overreactie van het immuunsysteem op verschillende omgevingsstoffen (allergenen). De voornaamste symptomen zijn ontsteking, irritatie, en jeuk, hoewel dit van geval tot geval afhangt.
  • Leverziekten. De lever is een fundamenteel orgaan voor het lichaam. Hij is namelijk belast met het “reinigen” van het bloed van alle metabole afvalstoffen. Elke ziekte die de werking ervan aantast kan ernstige en zelfs dodelijke symptomen veroorzaken. De cocker heeft een lichte neiging om aan deze problemen te lijden, dus ook de cockapoo is er gevoelig voor.
  • Otitis. Otitis is een infectie in de huid van het oor van de hond. Deze ontsteking kan door verschillende factoren veroorzaakt worden. Cockers hebben de neiging deze problemen te hebben door hun hangende oren.
Some figure

Conclusie

Zoals je ziet is de cockapoo een prachtig ras dat een uitstekend gezinshuisdier kan zijn. Hij heeft echter de juiste verzorging nodig, zodat zowel jij als hij van het samenleven kunnen genieten. Vergeet niet dat het krijgen van een hond een grote verantwoordelijkheid is, want het zal voor de rest van zijn leven van jou afhankelijk zijn. Zorg er goed voor en wees gerust dat je hond je zal belonen met veel liefde.

En als je meer wilt weten over een ander nieuw ras dat met poedels tot stand gekomen is – kijk dan eens naar het artikel hieronder!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Foley, M. D. (2012). Cockapoo. Fox Chapel Publishing.
  • Merizalde Londoño, J. S. (2017). Prevalencia de la displasia de cadera, en individuos registrados en la Asociación Club Canino Colombiano, entre 1990 y 2014. (Tesis de grado, Universidad La Salle)
  • Zambrano Ronderos, M. A. (2019). Relación entre diversas variables anamnésicas clínicas y evolutivas en 25 casos de otitis externa en animales de compañía de Bogotá. (Tesis de grado, Universidad de Ciencias Aplicadas y Ambientales de Bogotá)
  • Nicholas, F. W., Arnott, E. R., & McGreevy, P. D. (2016). Hybrid vigour in dogs?. The Veterinary Journal, 214, 77-83.

 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.